![Kanapka z szarpaną sojowiną](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2024/02/06141808/P2010537.png)
Kanapka z szarpaną sojowiną
Wieprzowina, wołowina, a może… sojowina? Jeśli mięso masz ochotę zamienić na wersję wege, to mamy dla Ciebie rozwiązanie. A jest nim kanapka z szarpaną sojowiną. Czyli chrupiące pieczywo podane z maczanymi w bulionie kotletami sojowymi, świeżymi warzywami, majonezem i ketchupem. Tak przygotowanej kanapce trudno się oprzeć. Bon appetit!
![Kanapka z szarpaną sojowiną](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2024/02/06141810/template-do-png-na-strone.png)
Kategorie
![Bez cukru](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezcukru.png)
![Bez laktozy](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezlaktozy.png)
![Bez nabiału](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Bez produktów mlecznych](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Dla dzieci](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dladzieci.png)
![Dla kobiet w ciąży](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dlakobietwciazy.png)
![Dobre na cholesterol](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dobrenacholesterol.png)
![Low fat](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/fat.png)
![Low glycemic index](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/lowglycemic.png)
![Na wynos](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/nawynos.png)
![Vege](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/vege.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
16
|
sztuk kotletów sojowych
96 g
|
2
|
szklanki bulionu
500 g
|
4
|
łyżeczki przyprawy gyros
20 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
1
|
łyżka majonezu wegańskiego
25 g
|
1
|
łyżka ketchupu
20 g
|
40 g
|
miksu sałat
|
1
|
sztuka pomidora
160 g
|
8
|
kromek chleba żytniego razowego
240 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, tryb termoobieg lub góra-dół.
Kotlety sojowe namaczamy w gorącym bulionie przez ok. 10 minut.
Odsączamy, studzimy i rwiemy na mniejsze kawałki.
Kotlety dokładnie obtaczamy w przyprawie i oleju. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Sojowinę można usmażyć na złoty kolor na suchej patelni.
Pieczemy przez około 20 minut, aż będą suche i chrupiące. W połowie czasu można je zamieszać.
Z majonezu i ketchupu robimy sos.
Kromkę chleba smarujemy sosem, nakładamy sałatę, pokrojone warzywa (tyle ile się zmieści, resztę kładziemy obok na talerzu) i upieczoną sojowinę. Możemy przykryć 2 kromką albo zrobić pojedyncze kanapki. Przed składaniem kanapek chleb można podgrzać w tosterze, piekarniku lub na patelni.