
Szarpany kurczak
Uwielbiasz dodatki do różnych dań, a nie wiesz jak je przyrządzić? Nic trudnego, zajrzyj koniecznie to przepisu na szarpanego kurczaka, który doskonale sprawdzi się np. na kanapkach, w burgerach, sałatkach czy nawet w daniu obiadowym. Możliwości są właściwie nieograniczone.

Kategorie













Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Pierś myjemy pod zimną wodą. Dzielimy na dwie części i usuwamy ewentualne chrząstki i żyłki
Przyprawy oraz sok z cytryny mieszamy z połową szklanki wody. Pierś wkładamy do rondelka, który powinien być jak najmniejszy, ale na tyle duży, by zmieściło się w nim mięso
Piersi zalewamy wodą z przyprawami (nie musi całkowicie zakrywać mięsa). Rondelek przykrywamy przykrywką.
Ustawiamy średnią moc palnika. Gdy woda zacznie bulgotać, zmniejszamy moc do minimalnej i dusimy mięso jeszcze 40-50 minut – bez odkrywania przykrywki
Mięso wyjmujemy na talerz i przy pomocy dwóch widelców rozrywaj je na fragmenty, zgodnie z kierunkiem włókien
Na zdjęciu propozycja kanapek z chlebkiem, sosem bbq i ogórkiem
Przepis na sos znajdziesz tu: domowy sos bbq
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.
