Szarpany kurczak

Uwielbiasz dodatki do różnych dań, a nie wiesz jak je przyrządzić? Nic trudnego, zajrzyj koniecznie to przepisu na szarpanego kurczaka, który doskonale sprawdzi się np. na kanapkach, w burgerach, sałatkach czy nawet w daniu obiadowym. Możliwości są właściwie nieograniczone.

15 min
Czas przygotowania
75 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,06/5
(z 70 ocen)
Szarpany kurczak
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

211 kcal Kalorie
44 g Białko
3 g Tłuszcze
3 g Węglowodany
172 mg Sód
1 g Błonnik

Składniki
400 g
 mięsa z piersi kurczaka
0,4
szklanki wody
100 g
1,7
łyżki soku z cytryny
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
2
szczypty pieprzu
0,5 g
1
łyżeczka cynamonu
4 g
3
łyżeczki kminku
3 g
0,3
łyżki tabasco
3 g
0,5
sztuki ostrej papryczki
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

211 kcal Kalorie
44 g Białko
3 g Tłuszcze
3 g Węglowodany
172 mg Sód
1 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Pierś myjemy pod zimną wodą. Dzielimy na dwie części i usuwamy ewentualne chrząstki i żyłki

2

Przyprawy oraz sok z cytryny mieszamy z połową szklanki wody. Pierś wkładamy do rondelka, który powinien być jak najmniejszy, ale na tyle duży, by zmieściło się w nim mięso

3

Piersi zalewamy wodą z przyprawami (nie musi całkowicie zakrywać mięsa). Rondelek przykrywamy przykrywką.

4

Ustawiamy średnią moc palnika. Gdy woda zacznie bulgotać, zmniejszamy moc do minimalnej i dusimy mięso jeszcze 40-50 minut – bez odkrywania przykrywki

5

Mięso wyjmujemy na talerz i przy pomocy dwóch widelców rozrywaj je na fragmenty, zgodnie z kierunkiem włókien

6

Na zdjęciu propozycja kanapek z chlebkiem, sosem bbq i ogórkiem

7

Przepis na sos znajdziesz tu: domowy sos bbq

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?