Ser typu feta z warzywami
Pieczony ser feta z pomidorami to internetowy hit ostatnich kilku lat. Doskonale rozumiemy ten fenomen – bo taka feta faktycznie smakuje pysznie! A jednocześnie proponujemy, by nieco go urozmaicić. Jak? Tutaj na scenę wkracza ser typu feta z warzywami – gdzie obok pomidorków, znajdziesz też cebulę i paprykę. Całość dopełniają jeszcze przyprawy i oliwa. Efekt? Orzeźwiająca przekąska bogata w likopen, witaminę C i beta-karoten: czyli moc przeciwutleniaczy. Możesz ją podawać z makaronem, kaszą albo bez żadnych dodatków. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
sztuka sera typu feta
200 g
|
7
|
sztuk pomidorków koktajlowych
140 g
|
0,5
|
sztuki cebuli czerwonej
40 g
|
0,4
|
łyżeczki bazylii
1,5 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
0,5
|
sztuki papryki czerwonej
85 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Paprykę, cebulę i pomidorki kroimy w kostkę.
Układamy na dnie naczynia do zapiekania. Posypujemy bazylią. Polewamy oliwą.
Na wierzchu układamy pokruszony ser.
Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, góra-dół przez 15-20 minut.
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.