Ser typu feta z warzywami

Ser typu feta z warzywami

Pieczony ser feta z pomidorami to internetowy hit ostatnich kilku lat. Doskonale rozumiemy ten fenomen – bo taka feta faktycznie smakuje pysznie! A jednocześnie proponujemy, by nieco go urozmaicić. Jak? Tutaj na scenę wkracza ser typu feta z warzywami – gdzie obok pomidorków, znajdziesz też cebulę i paprykę. Całość dopełniają jeszcze przyprawy i oliwa. Efekt? Orzeźwiająca przekąska bogata w likopen, witaminę C i beta-karoten: czyli moc przeciwutleniaczy. Możesz ją podawać z makaronem, kaszą albo bez żadnych dodatków. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Ser typu feta z warzywami
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Low carb Low carb
Low glycemic index Low glycemic index
Szybkie przygotowanie Szybkie przygotowanie
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

342 kcal Kalorie
19 g Białko
26 g Tłuszcze
7 g Węglowodany
1106 mg Sód
2 g Błonnik

Składniki
1
sztuka sera typu feta
200 g
7
sztuk pomidorków koktajlowych
140 g
0,5
sztuki cebuli czerwonej
40 g
0,4
łyżeczki bazylii
1,5 g
4
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
0,5
sztuki papryki czerwonej
85 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

342 kcal Kalorie
19 g Białko
26 g Tłuszcze
7 g Węglowodany
1106 mg Sód
2 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Paprykę, cebulę i pomidorki kroimy w kostkę.

2

Układamy na dnie naczynia do zapiekania. Posypujemy bazylią. Polewamy oliwą.

3

Na wierzchu układamy pokruszony ser.

4

Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, góra-dół przez 15-20 minut.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?