
Pieczona marchewka z masłem orzechowym
Pyszna, prosta i zdrowa…taka powinna być przekąska idealna. Jeżeli kuszą Cię słone przekąski i dania z fast-foodów, nasza pieczona marchewka z masłem orzechowym jest dla Ciebie. Znajdziesz tu super kompozycję lekko słodkiej marchewki z wyrazistymi przyprawami, sezamem i…masłem orzechowym. Całość składa się na nietuzinkowy zestaw smaków, któremu trudno jest się oprzeć. Spróbuj, a sklepowe słone przekąski pójdą w odstawkę!

Kategorie








Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
0,5
|
łyżeczki ostrej papryki
1,5 g
|
0,2
|
plastra imbiru
1 g
|
1
|
łyżeczka kminu rzymskiego
5 g
|
1
|
łyżeczka masła orzechowego
10 g
|
1
|
łyżeczka oliwa z oliwek
5 g
|
0,5
|
łyżeczki sezamu
2,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Marchew obieramy, myjemy i kroimy w słupki.
Do miseczki dodajemy, masło orzechowe, odrobinę ciepłej wody, imbir mielony, oliwę, kmin rzymski, paprykę ostrą, sól i całość miksujemy na gładko.
Marchew przekładamy do miseczki, polewamy przygotowana przez nas przyprawą i dokładnie mieszamy.
Przyprawioną marchew układamy obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy sezamem.
Tak przygotowana marchew pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.
Upieczona marchew wykładamy na talerz. Smacznego!
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
