Omlet ze szpinakiem i chorizo

Omlet ze szpinakiem i chorizo

Lubisz smaki rodem ze słonecznej Hiszpanii? Nasz omlet ze szpinakiem i chorizo jest właśnie dla Ciebie! Dodatek tradycyjnej, hiszpańskiej kiełbasy chorizo przyprawianej wędzoną papryką nadaje wykonanemu według poniższego przepisu daniu niepowtarzalnego charakteru – spróbuj koniecznie!

5 min
Czas przygotowania
15 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,00/5
(z 7 ocen)
Omlet ze szpinakiem i chorizo
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

458 kcal Kalorie
31 g Białko
31 g Tłuszcze
15 g Węglowodany
539 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
3
sztuki jajek kurzych
168 g
50 g
 szpinaku
0,5
sztuki małej cebuli
40 g
3
plastry chorizo
21 g
0,5
sztuki papryki
85 g
5
sztuk pomidorków koktajlowych
100 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
1
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
0,2
szklanki mleka
45 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

458 kcal Kalorie
31 g Białko
31 g Tłuszcze
15 g Węglowodany
539 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Rozgrzewamy oliwę na patelni.

2

Cebulę pokrojoną w kostkę smażymy na małym ogniu przez 3 minuty.

3

Na patelnię dodajemy szpinak i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, smażymy przez 4-5 minut mieszając.

4

Dodajemy pokrojone chorizo.

5

Jajka, pieprz łączymy z mlekiem i energicznie roztrzepujemy.

6

Zwiększamy moc pod patelnią i wlewamy masę jajeczną, rozprowadzając ją równomiernie po całej powierzchni patelni.

7

Patelnię przykrywamy pokrywką. Po upływie 2 minut zmniejszamy o połowę moc pod patelnią.

8

Gdy górna warstwa omleta będzie ścięta, patelnię zdejmujemy z ognia i omleta przekładamy na talerz. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?