
Omlet ze szpinakiem i chorizo
Lubisz smaki rodem ze słonecznej Hiszpanii? Nasz omlet ze szpinakiem i chorizo jest właśnie dla Ciebie! Dodatek tradycyjnej, hiszpańskiej kiełbasy chorizo przyprawianej wędzoną papryką nadaje wykonanemu według poniższego przepisu daniu niepowtarzalnego charakteru – spróbuj koniecznie!

Kategorie








Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
3
|
sztuki jajek kurzych
168 g
|
50 g
|
szpinaku
|
0,5
|
sztuki małej cebuli
40 g
|
3
|
plastry chorizo
21 g
|
0,5
|
sztuki papryki
85 g
|
5
|
sztuk pomidorków koktajlowych
100 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
0,2
|
szklanki mleka
45 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy oliwę na patelni.
Cebulę pokrojoną w kostkę smażymy na małym ogniu przez 3 minuty.
Na patelnię dodajemy szpinak i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, smażymy przez 4-5 minut mieszając.
Dodajemy pokrojone chorizo.
Jajka, pieprz łączymy z mlekiem i energicznie roztrzepujemy.
Zwiększamy moc pod patelnią i wlewamy masę jajeczną, rozprowadzając ją równomiernie po całej powierzchni patelni.
Patelnię przykrywamy pokrywką. Po upływie 2 minut zmniejszamy o połowę moc pod patelnią.
Gdy górna warstwa omleta będzie ścięta, patelnię zdejmujemy z ognia i omleta przekładamy na talerz. Smacznego!
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
