Klopsiki z soczewicy z kaszą jęczmienną i marchewką z groszkiem

Mięsne danie bez mięsa: czy to w ogóle możliwe? Jak najbardziej! A nasze klopsiki z soczewicy z kaszą jęczmienną i marchewką z groszkiem są na to dowodem. Spróbuj, a przekonasz się, że pokochają je nawet najwięksi mięsożercy.

20 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Klopsiki z soczewicy z kaszą jęczmienną i marchewką z groszkiem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

674 kcal Kalorie
36 g Białko
11 g Tłuszcze
117 g Węglowodany
213 mg Sód
22 g Błonnik

Składniki
80 g
 soczewicy czerwonej
1
ząbek czosnku
6 g
0,5
sztuki cebuli
55 g
3
łyżeczki cząbru suszonego
9 g
2
łyżeczki zmielonego siemienia lnianego
10 g
0,6
szklanki mleka roslinnego
150 g
7
sztuk pieczarek
140 g
1
sztuka marchewki
45 g
0,5
porcji groszku zielonego
75 g
30 g
 kaszy jęczmiennej
1
szczypta soli i pieprzu
0,25 g
0,5
łyżki ksylitolu
7 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

674 kcal Kalorie
36 g Białko
11 g Tłuszcze
117 g Węglowodany
213 mg Sód
22 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Kaszę jęczmienną gotujemy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.

2

Do rondelka nalewamy wodę, dodajemy sól, pieprz, ksylitol i gotujemy. Gdy woda się zagotuje, dodajemy do niej marchew z groszkiem i gotujemy, aż marchew będzie miękka.

3

Ugotowana marchew z groszkiem odcedzamy, a następnie w razie potrzeby doprawiamy solą, pieprzem i ksylitolem.

4

Kroimy cebulę I czosnek. W rondelku rozgrzewamy odrobinę oliwy i dusimy na niej cebulę z czosnkiem. Gdy warzywa się zeszklą, dodajemy soczewicę, dusimy chwilę razem i zalewamy wodą lekko powyżej poziomu składników, całość gotujemy an wolnym ogniu, aż soczewica wypije całą wodę.

5

Ugotowaną soczewicę z cebulą i czosnkiem, odcedzamy z nadmiaru wody, dodajemy zmiksowane siemię lniane i całość miksujemy na gładką masę.

6

Zmiksowaną masę na klopsiki doprawiamy solą, pieprzem,cząberem, następnie dokładnie mieszamy i formujemy klopsiki.

7

Uformowane klopsiki pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180*C przez ok 20 minut.

8

Sos pieczarkowy przygotowujemy wg. poniższych kroków:
1. Siekamy cebulę, a pieczarki kroimy w plastry.
2. W rondelku rozgrzewamy odrobinę oliwy i dusimy na niej cebulę z czosnkiem.
3. Gdy cebula z czosnkiem się zeszklą, dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy, aż zmiękną.
4. Do uduszonych warzyw dodajemy mleko roślinne, zagotowujemy i doprawiamy solą z pieprzem.
5. W miseczce rozrabiamy skrobię ziemniaczaną z wodą, a następnie ciągle mieszając, sos dodajemy do niej rozrobioną skrobię.
6. P dodaniu skrobi sos należy zagotować, aż zgęstnieje, dopraiwamy solą.

9

Gotowe klopsiki podajemy polane sosem pieczarkowym, z kaszą i marchewką z groszkiem.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?