
Klopsiki z soczewicy z kaszą jęczmienną i marchewką z groszkiem
Mięsne danie bez mięsa: czy to w ogóle możliwe? Jak najbardziej! A nasze klopsiki z soczewicy z kaszą jęczmienną i marchewką z groszkiem są na to dowodem. Spróbuj, a przekonasz się, że pokochają je nawet najwięksi mięsożercy.

Kategorie









Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
80 g
|
soczewicy czerwonej
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
55 g
|
3
|
łyżeczki cząbru suszonego
9 g
|
2
|
łyżeczki zmielonego siemienia lnianego
10 g
|
0,6
|
szklanki mleka roslinnego
150 g
|
7
|
sztuk pieczarek
140 g
|
1
|
sztuka marchewki
45 g
|
0,5
|
porcji groszku zielonego
75 g
|
30 g
|
kaszy jęczmiennej
|
1
|
szczypta soli i pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka erytrolu
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę jęczmienną gotujemy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.
Do rondelka nalewamy wodę, dodajemy sól, pieprz, erytrol i gotujemy. Gdy woda się zagotuje, dodajemy do niej marchew z groszkiem i gotujemy do miękkości.
Odcedzamy, doprawiamy solą, pieprzem.
Kroimy cebulę i czosnek. W rondelku rozgrzewamy oliwę, smażymy. Dodajemy soczewicę, dusimy chwilę razem i zalewamy wodą lekko powyżej poziomu składników, całość gotujemy na wolnym ogniu, aż soczewica wypije całą wodę.
Odcedzamy z nadmiaru wody, dodajemy zmiksowane siemię lniane i całość miksujemy na gładką masę.
Zmiksowaną masę na klopsiki doprawiamy solą, pieprzem, cząbrem, następnie dokładnie mieszamy i formujemy klopsiki.
Uformowane klopsiki pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180*C przez ok 20 minut.
Sos pieczarkowy przygotowujemy wg. poniższych kroków:
1. Siekamy cebulę, a pieczarki kroimy w plastry.
2. W rondelku rozgrzewamy odrobinę oliwy i dusimy na niej cebulę z czosnkiem.
3. Gdy cebula z czosnkiem się zeszklą, dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy, aż zmiękną.
4. Do uduszonych warzyw dodajemy mleko roślinne, zagotowujemy i doprawiamy solą z pieprzem.
5. W miseczce rozrabiamy skrobię ziemniaczaną z wodą, a następnie ciągle mieszając, sos dodajemy do niej rozrobioną skrobię.
6. P dodaniu skrobi sos należy zagotować, aż zgęstnieje, doprawiamy solą.
Gotowe klopsiki podajemy polane sosem pieczarkowym, z kaszą i marchewką z groszkiem.
Smacznego!
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
