
Jajka faszerowane awokado
Organizujesz przyjęcie bądź przyrządzasz potrawy na stół świąteczny i brakuje Ci pomysłów? Mam dla Ciebie przepis na jajka w oryginalnej odsłonie. Proponuję Ci kolorowe i wiosenne jajka faszerowane awokado, które nadają się na śniadanie i przekąskę.

Kategorie










Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
0,5
|
sztuki dojrzałego awokado
70 g
|
3
|
sztuki jajek kurzych
168 g
|
2
|
łyżki soku z limonki
12 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
sztuka papryczka chilli
20 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
4
|
sztuki pomidorków koktajlowych
80 g
|
2
|
łyżeczki szczypiorku
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Jajka gotujemy na twardo, zalewamy zimną wodą, zbijamy skorupki i zostawiamy w zimnej wodzie do ostudzenia.
Obieramy, kroimy wzdłuż na pół, wyjmujemy żółtka. Rozgniatamy widelcem w miseczce.
Miąższ awokado rozgniatamy widelcem. Skrapiamy sokiem z limonki i dodajemy do żółtek.
Następnie dodajemy starty czosnek, posiekaną papryczkę chili, oliwę, szczypiorek i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Pomidorki kroimy na małe kawałeczki. Dodajemy do pasty i delikatnie mieszamy.
Białka wypełniamy farszem, następnie dekorujemy posiekanym szczypiorkiem i drobno pokrojoną papryczką chilli.
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
