Jajka faszerowane awokado

Organizujesz przyjęcie bądź przyrządzasz potrawy na stół świąteczny i brakuje Ci pomysłów? Mam dla Ciebie przepis na jajka w oryginalnej odsłonie. Proponuję Ci kolorowe i wiosenne jajka faszerowane awokado, które nadają się na śniadanie i przekąskę.

15 min
Czas przygotowania
25 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,31/5
(z 16 ocen)
Jajka faszerowane awokado
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

251 kcal Kalorie
12 g Białko
19 g Tłuszcze
7 g Węglowodany
127 mg Sód
2 g Błonnik

Składniki
0,5
sztuki dojrzałego awokado
75 g
3
sztuki jajek kurzych
168 g
2
łyżki soku z limonki
12 g
2
ząbki czosnku
12 g
1
sztuka papryczka chilli
20 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
4
sztuki pomidorków koktajlowych
80 g
2
łyżeczki szczypiorku
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

251 kcal Kalorie
12 g Białko
19 g Tłuszcze
7 g Węglowodany
127 mg Sód
2 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Jajka gotujemy na twardo, zalewamy zimną wodą, zbijamy skorupki i zostawiamy w zimnej wodzie do ostudzenia

2

Obieramy, kroimy wzdłuż na pół, wyjmujemy żółtka. Rozgniatamy widelcem w miseczce

3

Miąższ awokado rozgniatamy widelcem. Skrapiamy sokiem z limonki lub cytryny i dodajemy do żółtek

4

Następnie dodajemy starty czosnek, posiekaną papryczkę chili, oliwę, kolendrę lub szczypiorek i doprawiamy solą oraz pieprzem

5

Pomidorki kroimy na małe kawałeczki. Dodajemy do pasty i delikatnie mieszamy

6

Białka wypełniamy farszem, następnie dekorujemy posiekanym szczypiorkiem i drobno pokrojoną papryczką chilli

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?