
Budyń z musem owocowym
Budyń – możesz go przygotować z proszku kupionego w sklepie, ale równie łatwo i szybko możesz go też zrobić samodzielnie. Wypróbuj nasz przepis na budyń z musem owocowym, a przekonasz się, jakie to proste! Ten ekspresowy deser stanowi świetne źródło wapnia, jest także niezwykle delikatny, dzięki czemu doskonale sprawdza się w diecie lekkostrawnej. A smak? Kremowa, słodka baza idealnie komponuje się z kwaskowatymi malinami, tworząc połączenie, któremu trudno się oprzeć. Smacznego!

Kategorie





Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Mus: |
|
200 g
|
malin
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
Budyń: |
|
1
|
szklanka mleka
250 g
|
1,5
|
łyżki skrobi ziemniaczanej
15 g
|
0,5
|
łyżeczki ekstraktu waniliowego
1,5 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Owoce i erytrol umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy do czasu, aż owoce zaczną się rozpadać. Gorące owoce przecieramy przez sitko, żeby pozbyć się pestek.
Mleko podgrzewamy w rondelku (3/4 mleka). Pozostałą część (1/4 mleka) mieszamy ze skrobią ziemniaczaną, erytrolem i ekstraktem waniliowym.
Doprowadzamy mleko do wrzenia, zmniejszamy moc palnika i stopniowo wlewamy rozrobioną skrobię ziemniaczaną, cały czas energicznie mieszając. Gotujemy jeszcze przez ok. 2-3 minuty.
Gotowy budyni przekładamy do pucharków i polewamy musem owocowym.
Budyń schładzamy w lodówce przez minimum 1,5 h. Deser najlepiej pozostawić w lodówce na noc.
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
