Śniadanie dla dzieci, czyli energia na cały dzień

Śniadanie dla dzieci, czyli energia na cały dzień

Śniadanie to ważny posiłek w diecie dziecka, wpływający na jego aktywność umysłową i fizyczną przez resztę dnia. Dobrze jest jeść śniadanie jeszcze przed wyjściem do szkoły. Badania naukowe pokazują, że dzieci, które jedzą śniadania mają lepsze wyniki w nauce! Jak zatem komponować śniadanie dla dziecka, aby było pożywne, zdrowe i smaczne? Koniecznie przeczytaj nasze wskazówki!

Jakie powinno być śniadanie dla dzieci?

Na wstępie warto zaznaczyć, że nie każde dziecko lubi i ma nawyk jedzenia śniadań. Mimo to warto zacząć je wdrażać, po to, aby dziecko miało więcej energii do działania przez cały dzień. W praktyce śniadanie nie musi być dużym i czasochłonnym posiłkiem. Na śniadanie dla dziecka sprawdzi się zarówno omlet z warzywami, jak i szybki koktajl owocowo-mleczny.

Postaraj się, aby śniadanie dla dzieci przebiegało w spokoju, bez nadmiernego pośpiechu i stresu. Aby sobie to ułatwić, możesz przygotować posiłek lub jego część wieczorem i zachęcić dziecko, aby zjadło je, gdy tylko się obudzi. Im bliżej do pory wyjścia z domu, tym bardziej się spieszymy, przez co trudniej znaleźć czas i zachować spokój podczas jedzenia. Zastanawiasz sie, jak przyrządzić zdrowe śniadanie dla dzieci? Mamy dla Ciebie sporo propozycji.

Szybkie śniadania dla dzieci

Jeśli o poranku masz mało czasu i szukasz pomysłu na szybkie śniadanie dla dziecka, eksperci Respo KIDS polecają np.:

  • Koktajl na bazie mleka lub napoju roślinnego, sezonowych lub mrożonych owoców, masła orzechowego i płatków owsianych. Koktajl możesz przygotować także z mieszanki warzyw i owoców — spróbuj, np.miks banana i jarmużu lub szpinaku. Składniki możecie przygotować poprzedniego dnia, a rano tylko zmiksować i wypić. 
  • Owsiankę albo jaglankę. Płatki owsiane na mleku gotują się bardzo szybko, ale porcję płatków możesz zalać też jogurtem, mlekiem albo napojem roślinnym poprzedniego dnia wieczorem i wstawić do lodówki. Rano płatki będą miękkie. Wystarczy już tylko dodać ulubione świeże owoce, łyżeczkę dżemu, orzechy, pestki czy trochę kakao. Kaszę jaglaną można ugotować wcześniej w większej ilości, a rano podgrzać na mleku, tyle ile potrzebujecie. Owsiankę i jaglankę możesz także ugotować na wodzie lub warzywnym bulionie i podać w wersji wytrawnej, np. z pomidorami, oliwą oraz sadzonym jajkiem.
  • Szybkie kanapki, np. z chlebem razowym i serkiem do smarowania, pastą z fasoli lub ciecierzycy, pieczonym mięsem z wczorajszego obiadu, plus garść pomidorków lub posiekane rzodkiewki i papryka.
  • Jajecznicę na maśle, która smaży się 2 minuty. Uważaj, tylko żeby nie spalić masła! Jajecznicę podaj z pieczywem, dowolnymi warzywami, ogórkiem kiszonym, pomidorem lub sporym kawałkiem papryki.

To były pomysły na szybkie śniadanie dla dzieci. Czas na inspiracje, jeśli rano macie nieco więcej czasu.

Proste śniadania dla dzieci

Masz rano trochę więcej czasu? Wybieraj spośród poniższych dań i przygotuj proste śniadania dla dzieci.

  • Naleśniki lub gofry, z wieloma składnikami do wyboru — świeże owoce, ser biały, kakaowa pasta na bazie fasoli, posypka z orzechów, masło orzechowe, tahini. Możecie przygotować je także w wersji wytrawnej. Gofry z jajkiem w koszulce i lekko podsmażonym szpinakiem to danie rodem z najlepszej śniadaniowej knajpy. 
  • Szakszukę, czyli warzywa w pomidorowym sosie z kuminem i wędzoną papryką z jajkiem lub serem feta. 
  • Jajka w różnych postaciach – na twardo, jako pastę jajeczną ze szczypiorkiem, wypasioną jajecznicę na cebuli i pomidorach, omlet z mozzarellą i ulubioną sałatą albo francuskie tosty, czyli pieczywo obtoczone w jajku i podsmażone na patelni lub upieczone.
  • Babeczki lub ciasteczka śniadaniowe z płatkami owsianymi, które można zjeść jeszcze ciepłe z jogurtem naturalnym i owocami. A może zaplanujecie wspólne pieczenie domowych drożdżówek?
  • Bufet śniadaniowy, czyli wszystkiego po trochu — ser, wędlina, pasta jajeczna, pasta z fasoli na słono lub na słodko, twarożek, dżem, miód, świeże warzywa i owoce, sałatka, pieczywo lub placki. Aby przygotować takie śniadanie, możesz wykorzystać różne składniki, które macie w lodówce. Można wykorzystać wczorajsze pieczywo i zrobić grzanki z serem i pieczarkami. Może w lodówce zalega smutny koperek i trochę natki pietruszki? Wykorzystaj je do zrobienia zielonego pesto!
  • Bowl z kaszą, czyli miska różności na słono lub na słodko. Aby zrobić takie danie, wystarczy ugotować ulubioną kaszę, skomponować ją ze świeżymi i duszonymi warzywami (np. sałatą i duszoną papryką), dołożyć do tego np. plastry marynowanego i pieczonego tofu (możesz zrobić więcej i wykorzystać do kanapek), ser, fasolę lub jajko. Podawaj z porcją pesto lub sosu na bazie jogurtu naturalnego.
ZOBACZ JAK ZADBAĆ O DIETĘ DZIECKA i POZNAJ PYSZNE PRZEPISY NA POSIŁKI DLA CAŁEJ RODZINY


A może potrzebujesz indywidualnego jadłospisu dla swojego dziecka? Zobacz, jak łatwo i smacznie może Ci w tym pomóc Respo dla dzieci i nastolatków! – dieta dla dziecka, przepisy i dietetyk dziecięcy zawsze pod ręką! Sprawdź naszą ofertę!



dieta dla dziecka

Wartościowe śniadanie dla dziecka. Co powinno się w nim znaleźć?

Odpowiednio skomponowane śniadanie doda energii, tak potrzebnej Twojemu dziecku (zwłaszcza rano). Najlepiej, żeby czerpać ją z różnych grup produktów:

  • Węglowodany to podstawowe źródło energii potrzebnej do zabawy, nauki, biegania i myślenia. Tego składnika odżywczego dostarczają przede wszystkim produkty zbożowe, np. płatki owsiane, chleb, kasza. Jak najczęściej wybierajcie pełnoziarniste pieczywo i naturalne płatki zbożowe.
  • W pożywnym śniadaniu powinno znaleźć się też źródło białka, czyli np. ser, mleko, mięso, ryby, jajka albo nasiona roślin strączkowych. Białko potrzebne jest do budowy komórek, rozwoju mięśni i kości, a także daje uczucie sytości.
  • Warzywa lub owoce dostarczają nie tylko witamin i składników mineralnych, potrzebnych do prawidłowego rozwoju, ale także błonnika i wody – składników ważnych w odporności organizmu i zapewniających uczucie sytości na dłużej.
  • Dobre tłuszcze pochodzenia roślinnego (oleje, oliwa, awokado, orzechy i pestki), a także w mniejszej ilości masło. Pełnią ważną funkcję w rozwoju narządu wzroku i mózgu, przez co wspierają proces nauki. Tłuszcze są także nośnikiem smaku.

Nie jest trudno skomponować taki posiłek, nawet rano, kiedy brakuje nam czasu i kreatywności, żeby wymyślić coś na szybko.

Na przykład płatki owsiane przygotowane na mleku z dodatkiem owoców i orzechów to zestaw, który spełnia powyższe wymogi dobrze skomponowanego śniadania. Jest źródłem białka (mleko) i węglowodanów (płatki), ma dodatek tłuszczu (orzechy) oraz owoców. W tym daniu płatki owsiane możesz zastąpić orkiszowymi, żytnimi, czy gryczanymi, a także kaszą jaglaną.

Dzieci mogą samodzielnie wybierać swoje ulubione dodatki spośród świeżych lub suszonych owoców, orzechów, masła orzechowego, wiórków kokosowych, kakao, a nawet odrobiny czekolady! Niepozornym, a bardzo cennym składnikiem diety jest (nieodtłuszczone) mielone siemię lniane, które stanowi źródło kwasów tłuszczowych omega-3 wpływających na prawidłową pracę mózgu. Możesz też dodać orzechy włoskie, nasiona chia albo ekspandowane zboża np. grykę lub amarantus.

W takim sam sposób można skomponować wytrawne śniadanie np. kaszę jaglaną z domowym pesto i jajkiem sadzonym. Źródłem węglowodanów będzie tu kasza, pesto to składnik, który dostarcza zdrowych tłuszczów, a jajko — białka. Dodaj to tego świeże warzywa i idealny posiłek gotowy!

Nawet prosty posiłek może składać się z bardzo różnorodnych produktów, a tym samym dostarczać wielu składników, niezbędnych dziecku do prawidłowego rozwoju organizmu, w szczególności mózgu i układu nerwowego.

W równie prosty sposób możesz skomponować szybkie i pożywne obiadykolacje dla dzieci.

Schudnij w Respo
pod okiem dietetyka!

Dopasuje Ci idealny plan zgodnie z Metodą Respo, jedyną w Polsce metodą odchudzania ze skutecznością potwierdzoną badaniami naukowymi.

Sprawdź pakiety z dietą

Słone i słodkie śniadanie dla dzieci

Wybór śniadań zależy tylko od Waszych preferencji i zwyczajów. Urozmaicanie posiłków jest dobrym pomysłem, bo pozwala na dostarczenie składników odżywczych z różnych produktów i chroni przed nudą na Waszych talerzach. Jednak śniadanie może być zarówno na słodko, jak i wytrawne. Możecie wybierać takie posiłki, jakie lubicie, i na które macie ochotę, pod warunkiem że będą dobrze zbilansowane (2).

Warto przy tym pamiętać, aby ograniczać cukier dodawany do żywności oraz sól [3,4]. Taki cukier, w dużych ilościach obecny jest m.in. w:

  • w słodkich płatkach śniadaniowych,
  • jogurtach i serkach smakowych (np. owocowych, waniliowych),
  • czekoladowych kremach do smarowania.

Dlatego ważne jest, skąd pochodzi słodki smak tego, co jemy.

Na przykład — płatki owsiane z dodatkiem banana i jogurtu naturalnego są słodkie w smaku, ale jednocześnie nie zawierają dodanych cukrów (tylko te naturalnie występujące w produktach), za to dostarczają dziecku wielu witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego. Natomiast czekoladowe kulki z mlekiem zawierają duże ilości dodanego cukru i mają znikomą ilość witamin, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego. 

Kaloryczność tych dwóch posiłków może być taka sama, ale wartość odżywcza i uczucie sytości będzie większe po płatkach owsianych z jogurtem naturalnym i bananem.  

Podobnie, gdy robisz naleśniki czy placki — zamiast dodawać do nich gotowy, kupny krem czekoladowy, znacznie lepiej jest je podać z dodatkiem świeżych owoców i naturalnego kakao. Mała zmiana robi dużą różnicę. 

Sól obecna jest w większości gotowych produktów takich jak:

  • wędliny, parówki, kiełbaski,
  • sery żółte, ser feta i inne, 
  • pieczywo.

Między innymi ze względu na dużą zawartość soli, przetwory mięsne (wędliny, parówki czy kiełbasy) nie są zalecane do częstego spożycia ani przez dzieci, ani przez dorosłych.

Do posiłków zawierających produkty bogate w sól należy zawsze dodawać warzywa i/lub owoce, które są źródłem witamin, składników mineralnych, wody i błonnika.

Jeśli korzystacie z mniej zdrowych elementów śniadania (np. wędlin albo słodkich płatków), to ustal z dzieckiem, że będą pojawiać się w jadłospisie co kilka dni. I dodaj do nich warzywa lub owoce. Dzięki temu jadłospis będzie bardziej urozmaicony, a posiłki dostarczą potrzebnych witamin i składników odżywczych!

Drugie śniadanie do szkoły dla dzieci — najważniejsze zasady

W przypadku przedszkolaków zwykle nie musimy się martwić drugim śniadaniem, bo placówka zapewnia wyżywienie przez większą część dnia (5). Często jednak potrzebujesz przygotować drugie śniadanie do szkoły  lub młodszemu dziecku, które spędza czas z nianią albo dziadkami.

Zasady komponowania drugiego śniadania do szkoły są takie same jak w przypadku pierwszego, czyli powinny się tam znaleźć:

  • warzywa i/lub owoce,
  • produkty będące źródłem węglowodanów (głównie produkty zbożowe),
  • produkty będące źródłem białka (nabiał lub roślinne zamienniki nabiału, jaja, mięso, ryby, nasiona roślin strączkowych),
  • produkty będące źródłem dobrych tłuszczów (orzechy, nasiona, awokado, olej, masło).

W tym posiłku wyjątkowo ważny jest aspekt praktyczny, czyli wybór takiego jedzenia, które:

  • wygodnie jest zapakować do śniadaniówki,
  • nie zmieni konsystencji pod wpływem potrząsania w plecaku,
  • można stosunkowo łatwo i szybko zjeść.

Najpopularniejszym wyborem na drugie śniadanie do szkoły są zwykle kanapki, ale do pudełka można włożyć także bardziej urozmaicone potrawy:

  • wrapy z tortilli,
  • naleśniki,
  • placki,
  • wafle ryżowe, chrupkie pieczywo,
  • domowe batoniki, ciasteczka, krakersy albo muffinki (owocowe lub wytrawne).

Pamiętaj o dodatku warzyw, które możesz zapakować w oddzielne pudełko, np. małe pomidorki koktajlowe są lepszym wyborem niż plasterek pomidora, który rozmoczy kanapkę. W śniadaniówce sprawdzą się także paski papryki, ogórka lub marchewki, różyczki brokuła, a także owoce (śliwki, jabłka lub kawałki pomarańczy). Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej na temat tego, jak przygotować drugie śniadanie do szkoły, to napisaliśmy o tym osobny artykuł. Znajdziesz go tutaj – “Drugie śniadanie do szkoły, czyli jak spakować śniadaniówkę”.

Drugie śniadanie dla dzieci nie może obyć się bez warzyw! Zawsze pakuj warzywa i owoce do szkoły albo stawiaj na stole podczas posiłku w domu. Nie poddawaj się! Takie zachowanie pomaga w nauce zdrowych nawyków żywieniowych. Im częściej dziecko widzi warzywa i owoce w swojej śniadaniówce (i na stole), tym większa szansa na to, że nauczy się je jeść regularnie i ze smakiem!

Drugie śniadanie dla dzieci jest ważne, bo daje zdrowy zastrzyk energii, którą dzieci zwykle szybko zużywają. Objawia się to zmęczeniem, mniejszą koncentracją lub rozdrażnieniem. Drugi posiłek najlepiej podać dziecku po około 3 godzinach od zjedzenia pierwszego. Jakie dania możesz wykorzystać? Sprawdź nasze pomysły na śniadania dla dzieci szkolnych i przedszkolaków!

Dołącz do 37710
zadowolonych Podopiecznych!

W Respo każda dieta jest inna, bo dopasowujemy ją idealnie do Ciebie. Osiągnij swój cel zdrowo i na swoich zasadach pod okiem dietetyka klinicznego.

Sprawdź pakiety z dietą

Pomysły na śniadania dla dzieci

W naszej bazie przepisów mamy sporo pomysłów na śniadanie dla dzieci. Nie wiesz, co przygotować? Przedstawiamy Ci 20 propozycji! Wśród nich znajdziesz też takie, które będą smakować nie tylko maluchom, ale również dorosłym! Zobacz!


Racuchy z jabłkami


Klasyczne racuchy z jabłkami, tyle że z ulepszonym składem. Bez cukru, z mąką pełnoziarnistą, świetna opcja na słodkie zdrowe śniadanie.


Naleśniki z serem i owocami


Naleśniki to jedna z najprostszych potraw. Ale to nie odbiera im wartości zdrowotnych! Twaróg oraz jogurt naturalny to źródła białka i wapnia, a owoce dostarczą błonnika, witamin i składników mineralnych.


Owsianka z lodami i owocami


Lody na diecie? I to jeszcze na śniadanie? Tak, jeżeli będą składnikiem pełnowartościowego posiłku. Koniecznie przetestuj naszą owsiankę.


Serek wiejski z miodem, orzechami i gruszką


Jedliście już serek wiejski w wersji na słodko? Wystarczy dodać do niego kilka składników, żeby zrobić z niego słodkie i proste śniadanie (i zwiększyć wartość odżywczą).

Śniadanie dla dzieci na słono


Omlet ze szpinakiem na parze


Omlet to jeden z najpopularniejszych pomysłów na śniadanie. Chcesz zrobić lekkostrawną wersję? Spróbuj naszego omleta na parze.


Placuszki z cukinii z dipem czosnkowym


Placuszki, ale w wersji wytrawnej? Wykorzystaj cukinię i podaj je z dipem czosnkowym. Pokażemy Ci, jak zrobić je w zdrowszej (i mniej kalorycznej) wersji.


Tortilla z wędliną z kurczaka i warzywami


Wrapy to nie tylko dobry pomysł na obiad. Sprawdzą się również na śniadanie i przygotujesz je w 5 minut. Wystarczy pokroić i wsadzić wszystkie składniki do środka!


Szakszuka z pieczarkami, brokułami, batatem i ricottą


Szakszuka to potrawa na bazie jajek i pomidorów. W naszym przepisie dodatkowo mamy dużo warzyw i ser ricotta. Pełnowartościowe śniadanie na dobry początek dnia!

Pomysł na śniadanie do szkoły


Kebab gyros ze schabu wieprzowego z pikantnym sosem


Nasz kebab to pomysł na zdrowy posiłek w stylu fast food! Zawiera dużo wartościowych substancji i łatwo zapakować go “na wynos”


Japoński omlet


Czy to zwykły omlet? Zdecydowanie nie! Tamagoyaki to tradycyjne japońskie danie, które wygląda jak naleśnik. A my proponujemy dodać do niego świeże warzywa i podać z chlebem.


Mini pizze pełnoziarniste


Jesteście fanami pizzy? Zobacz, jak zrobić mini pizze w wersji pełnoziarnistej. Zawierają dużo więcej błonnika i łatwo zapakować je jako śniadanie do szkoły.


Pełnoziarniste naleśniki na mleku roślinnym z waniliowym twarożkiem, dżemem i bananem


A może jakieś słodkie śniadanie na wynos? Zamiast jeść słodycze, zrób naleśniki. Wystarczy podać je z dużą ilością słodkich (i zdrowych) dodatków.

Kanapki


Kanapka z wędzonym łososiem


Łosoś to nie tylko opcja na obiad, ale również na śniadanie. Wykorzystamy go jako element kanapek, a zamiast zwykłego chleba czy bułek polecamy Ci bajgla. Śniadanie z dawką omega-3!


Chrupiące grzanki z krewetkami


Kanapki są nudne? To patrz! Zamiast wędliny z kurczaka i sera żółtego dodaj do nich krewetki. Przygotowanie zajmie trochę więcej czasu, ale warto! Krewetki są świetnym źródłem m.in. białka, cynku i miedzi.


Kanapka z szarpaną wieprzowiną


Kanapka z szarpaną wieprzowiną – to brzmi “ekskluzywnie” i smakuje świetnie! W połączeniu z aromatycznymi przyprawami i dodatkiem syropu klonowego dostarczy składników odżywczych i przyjemności z jedzenia.


Tosty francuskie z szynką i warzywami


Tosty francuskie kojarzą Ci się ze słodkim posiłkiem? My pokazujemy, jak zrobić wersję wytrawną – bez cukru. Zawierają dużo białka i mają niski indeks glikemiczny.

Ciepłe śniadanie dla dzieci


Owsianka Lion


Przepis dla fanów batonów Lion, ale w porównaniu do nich zawiera mało tłuszczu. Zamiast tego nasza owsianka dostarcza białka i rozgrzewa, jeśli jest podana na ciepło. Mimo to zapakujesz ją też na wynos!


Zapiekana tortilla


Zmienianie składników tortilli już nie wystarcza i chcesz spróbować czegoś nowego? W takim razie zrób zapiekaną wersję – na ciepło. Posiłek nie zawiera cukru, ma mało tłuszczu i zwalcza głód.


Owsianka w stylu kinder country


Owsianka wzorowana na popularnym batoniku? Jeżeli kochacie kinder country, to musicie spróbować tego przepisu! W porównaniu do batonika nasza owsianka ma też owoce. Mango dodaje jej trochę egzotycznego smaku i wartości odżywczych.


Naleśniki z nadzieniem z soczewicy i pomidorów


Na pewno znasz smak naleśników w wersji na słodko. A co powiesz na opcję wytrawną? W naleśnikach znalazła się nawet soczewica, dzięki czemu w diecie pojawi się trochę zdrowych nasion roślin strączkowych.

Czy nasze pomysły na śniadania dla dzieci Ci się spodobały? Jeżeli tak, to więcej przepisów znajdziesz w naszej bazie fit potraw. Korzystamy z nich podczas układania diet dla naszych podopiecznych.


A może potrzebujesz całego jadłospisu dla swojej pociechy? Sprawdź naszą ofertę dla dzieci i już nigdy więcej nie zastanawiaj się, co przygotować na śniadanie dla dziecka.

Ale jadka! - wyjątkowa - książka - przepisy na obiady dla rodziny, śmiadania dla maluchów i więcej!

Piśmiennictwo:

  1. Adolphus, K., Lawton, C., & Dye, L. (2013). The effects of breakfast on behavior and academic performance in children and adolescents. In Frontiers in Human Neuroscience (Vol. 7, p. 425). https://www.frontiersin.org/article/10.3389/fnhum.2013.00425
  2. Instytut Żywności i Żywienia. Piramida Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży https://ncez.pzh.gov.pl/dzieci-i-mlodziez/piramida-zdrowego-zywienia-i-stylu-zycia-dzieci-i-mlodziezy-2/ 
  3. Guideline: Sugars intake for adults and children. Geneva: World Health Organization; 2015.
  4. Guideline: Sodium intake for adults and children. Geneva: World Health Organization; 2012.
  5. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach. Dz.U. 2016 poz. 1154