![Naleśniki z nadzieniem z soczewicy i pomidorów](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2021/11/28121739/004A4816.jpg)
Naleśniki z nadzieniem z soczewicy i pomidorów
Ten, kto wymyśli naleśniki musiał być geniuszem — proste składniki, a jednocześnie tak pyszne. Jeśli jadasz je głównie na słodko, to spróbuj tym razem w wersji wytrawnej. Naleśniki z nadzieniem z soczewicy i pomidorów możesz zjeść na śniadanie lub kolację. Niezależnie od pory, zawsze będą smakować wyśmienicie.
![Naleśniki z nadzieniem z soczewicy i pomidorów](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2021/11/28121727/8-2.png)
Kategorie
![Bez cukru](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezcukru.png)
![Bez laktozy](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezlaktozy.png)
![Bez nabiału](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Bez produktów mlecznych](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Dla dzieci](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dladzieci.png)
![Dla kobiet w ciąży](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dlakobietwciazy.png)
![Dobre na cholesterol](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dobrenacholesterol.png)
![Low fat](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/fat.png)
![Na wynos](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/nawynos.png)
![Vege](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/vege.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
0,5
|
szklanki mleka roślinnego
130 g
|
6,5
|
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
65 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
100 g
|
soczewicy zielonej
|
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
400,02 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
4
|
łodygi selera naciowego
180 g
|
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
1
|
łyżeczka rozmarynu suszonego
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na rozgrzanym oleju (połowa). Do zeszklonych warzyw dodajemy startą marchewkę i posiekany seler, dusimy przez chwilę.
Dodajemy soczewicę, prażymy przez 3 minuty. Zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu, aż soczewica będzie miękka.
Do ugotowanej soczewicy dodajemy pomidory i rozmaryn. Gotujemy na wolnym ogniu, aż pomidory się rozpadną, a sos zgęstnieje. Sos przyprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowujemy naleśniki: mąkę, mleko, sól i pozostały olej miksujemy na gładką masę.
Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i za pomocą ręcznika papierowego rozprowadzamy go po całej patelni, aby ją natłuścić.
Na mocno rozgrzaną patelnię wlewamy cienką warstwę ciasta i rozprowadzamy ją po całej patelni. Naleśnik przekładamy na drugą stronę gdy ciasto się zetnie i lekko zarumieni.
Do gotowego naleśnika nakładamy nadzienie z soczewicy.