Naleśniki z nadzieniem z soczewicy i pomidorów

Ten, kto wymyśli naleśniki musiał być geniuszem — proste składniki, a jednocześnie tak pyszne. Jeśli jadasz je głównie na słodko, to spróbuj tym razem w wersji wytrawnej. Naleśniki z nadzieniem z soczewicy i pomidorów możesz zjeść na śniadanie lub kolację. Niezależnie od pory, zawsze będą smakować wyśmienicie.

15 min
Czas przygotowania
45 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Naleśniki z nadzieniem z soczewicy i pomidorów
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

423 kcal Kalorie
20 g Białko
5 g Tłuszcze
80 g Węglowodany
172 mg Sód
18 g Błonnik

Składniki
0,5
szklanki mleka roślinnego
130 g
6,5
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
65 g
1
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
10
łyżek soczewicy zielonej
100 g
1
opakowanie pomidorów z puszki
380 g
1
sztuka cebuli
110 g
2
ząbki czosnku
12 g
4
sztuki selera naciowego
180 g
1
sztuka marchwi
45 g
1
łyżeczka rozmarynu suszonego
3 g
1
szczypta soli i pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

423 kcal Kalorie
20 g Białko
5 g Tłuszcze
80 g Węglowodany
172 mg Sód
18 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na rozgrzanym oleju. Do zeszklonych warzyw dodajemy startą marchewkę i posiekany seler, dusimy przez chwilę.

2

Dodajemy soczewicę, prażymy przez 3 minuty. Zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu, aż soczewica będzie miękka.

3

Do ugotowanej soczewicy dodajemy pomidory i rozmaryn. Gotujemy na wolnym ogniu, aż pomidory się rozpadną, a sos zgęstnieje. Sos przyprawiamy solą i pieprzem.

4

Przygotowujemy naleśniki: mąkę, mleko, sól i olej miksujemy na gładką masę.

5

Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i za pomocą ręcznika papierowego rozprowadzamy go po całej patelni, aby ją natłuścić.

6

Na mocno rozgrzaną patelnię wlewamy cienką warstwę ciasta i rozprowadzamy ją po całej patelni. Naleśnik przekładamy na drugą stronę gdy ciasto się zetnie i lekko zarumieni.

7

Do gotowego naleśnika nakładamy nadzienie z soczewicy.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?