Szakszuka z pieczarkami, brokułami, batatem i ricottą
Szakszuka to wywodząca się z Afryki Północnej potrawa na bazie jajek i pomidorów. Ostatnio święci triumfy i w naszym kraju — zwłaszcza jako pomysł na pożywne śniadanie. My postanowiliśmy jeszcze ulepszyć klasyczny przepis na szakszukę — i tak powstała szakszuka z pieczarkami, brokułami, batatem i ricottą. Znajdziesz tu jeszcze więcej warzyw i białka niż w klasycznej wersji — dawka energii na dobry początek dnia gwarantowana!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
300 g
|
batatów
|
10
|
sztuk pieczarek
200 g
|
225 g
|
brokuła
|
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
|
0,5
|
łyżeczki kuminu
2,5 g
|
4
|
sztuki jajek kurzych
224 g
|
5
|
łyżek ricotty
100 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek, drobno pokrojonego batata, pieczarki i brokuła.
Do podsmażonych warzyw dodajemy pomidory z puszki i gotujemy, aż zmiękną (około 8 minut). Doprawiamy solą, pieprzem i kuminem.
Na gotujący się sos wbijamy jajka, dodajemy ser ricotta. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu, aż jajka się zetną.
Gotową szakszukę przekładamy na talerz. Smacznego!