Szakszuka z pieczarkami, brokułami, batatem i ricottą

Szakszuka z pieczarkami, brokułami, batatem i ricottą

Szakszuka to wywodząca się z Afryki Północnej potrawa na bazie jajek i pomidorów. Ostatnio święci triumfy i w naszym kraju — zwłaszcza jako pomysł na pożywne śniadanie. My postanowiliśmy jeszcze ulepszyć klasyczny przepis na szakszukę — i tak powstała szakszuka z pieczarkami, brokułami, batatem i ricottą. Znajdziesz tu jeszcze więcej warzyw i białka niż w klasycznej wersji — dawka energii na dobry początek dnia gwarantowana!

10 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,60/5
(z 5 ocen)
Szakszuka z pieczarkami, brokułami, batatem i ricottą
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Low glycemic index Low glycemic index
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

491 kcal Kalorie
29 g Białko
20 g Tłuszcze
54 g Węglowodany
382 mg Sód
14 g Błonnik

Składniki
1
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
1
sztuka cebuli
80 g
1
ząbek czosnku
6 g
300 g
 batatów
10
sztuk pieczarek
200 g
225 g
 brokuła
1
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
0,5
łyżeczki kuminu
2,5 g
4
sztuki jajek kurzych
224 g
5
łyżek ricotty
100 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

491 kcal Kalorie
29 g Białko
20 g Tłuszcze
54 g Węglowodany
382 mg Sód
14 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek, drobno pokrojonego batata, pieczarki i brokuła.

2

Do podsmażonych warzyw dodajemy pomidory z puszki i gotujemy, aż zmiękną (około 8 minut). Doprawiamy solą, pieprzem i kuminem.

3

Na gotujący się sos wbijamy jajka, dodajemy ser ricotta. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu, aż jajka się zetną.

4

Gotową szakszukę przekładamy na talerz. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.