Szakszuka z pieczarkami, papryką, serem sałatkowym i pieczywem

Szakszuka z pieczarkami, papryką, serem sałatkowym i pieczywem

To chyba obecnie jedno z bardziej kultowych śniadań. Szakszuka z pieczarkami, papryką, serem sałatkowym i pieczywem zrobiła już furorę w niejednej kuchni. Teraz przyszła pora również na Ciebie! Spróbuj, a z pewnością zagości ona w Twoim jadłospisie na dłużej.

15 min
Czas przygotowania
15 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 7 ocen)
Szakszuka z pieczarkami, papryką, serem sałatkowym i pieczywem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Dobre na cholesterol Dobre na cholesterol
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

447 kcal Kalorie
29 g Białko
23 g Tłuszcze
35 g Węglowodany
924 mg Sód
10 g Błonnik

Składniki
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
1
sztuka cebuli
80 g
1
ząbek czosnku
6 g
1
sztuka papryki czerwonej
170 g
5
sztuk pieczarek
100 g
1
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
1
łyżeczka kminu rzymskiego
2 g
4
sztuki jajek
224 g
0,5
sztuki sera typu feta
100 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
2
kromki chleba żytniego razowego
60 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

447 kcal Kalorie
29 g Białko
23 g Tłuszcze
35 g Węglowodany
924 mg Sód
10 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Gdy warzywa się zeszklą dodajemy pokrojoną paprykę i pieczarki, dalej smażymy.

2

Do miękkich warzyw dodajemy pomidory z puszki. Gotujemy na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i kminem.

3

Na gotujący się sos wbijamy jajka, pokrojony w kostkę ser, przykrywamy pokrywką i czekamy, aż jajka się zetną gotując na wolnym ogniu.

4

Gotowe jajka przekładamy na talerz i podajemy z pieczywem. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.