Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami (znane również jako racuszki z jabłkami) wywołują przyjemne skojarzenia. Najczęściej przywodzą na myśl rodzinny dom i babcię albo mamę krzątającą się w kuchni. Delikatnie chrupiące, puszyste i rozpływające się w ustach – tak wyglądają racuchy idealne. Prosty w przygotowaniu przepis na placki z jabłkami od niepamiętnych czasów podbijają serca najmłodszych ze względu na swoją słodycz. I właśnie dodawany do nich cukier powodował, że osoby na diecie musiały rezygnować z przyjemności ich jedzenia. Ale teraz każdy może pozwolić sobie na racuchy – przepis zmodyfikowaliśmy, aby każdy mógł cieszyć się ich smakiem. Cukier zastąpiliśmy niskokalorycznym ksylitolem i dodaliśmy trochę mąki pełnoziarnistej. Jak zrobić racuchy? Sprawdź nasz przepis!

5 min
Czas przygotowania
20 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,80/5
(z 235 ocen)
Racuchy z jabłkami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Low fat Low fat
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

505 kcal Kalorie
14 g Białko
7 g Tłuszcze
92 g Węglowodany
223 mg Sód
7 g Błonnik

Składniki
20
łyżek mąki pszennej
240 g
4
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
60 g
1,2
szklanki mleka lub napoju roślinnego
300 g
3
łyżki ksylitolu
45 g
2
łyżeczki startej skórki z cytryny
6 g
2
sztuki jabłek pokrojonych w kostkę
300 g
1
łyżeczka proszku do pieczenia
4 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
1
szczypta soli
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

505 kcal Kalorie
14 g Białko
7 g Tłuszcze
92 g Węglowodany
223 mg Sód
7 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Zanim zaczniesz przygotowywać placuszki z jabłkami, przygotuj wszystkie potrzebne składniki.

2

Przepis na racuchy zacznij od wlania mleka do miski. Dodaj do niego ksylitol i wymieszaj.

3

Aby racuchy z jabłkiem były puszyste, przesiej mąkę. Dodaj szczyptę soli i proszek do pieczenia. Całość wsyp do mleka z ksylitolem i mieszaj do uzyskania gładkiego ciasta. Najlepiej użyj miksera.

4

Zostaw ciasto, aby chwilę odpoczęło. W międzyczasie przygotuj jabłka. W zależności od tego, jak słodkie chcesz racuchy z jabłkami, przepis modyfikuj poprzez wybór pasującego Ci gatunku jabłek. Jeżeli lubisz kwaskowy posmak jabłek, możesz sięgnąć na przykład po Antonówkę, jeśli słodszy — dobrze sprawdzi się Ligol. Obierz jabłka i zetrzyj je na grubych oczkach. Zetrzyj też trochę skórki z cytryny.

5

W kolejnym kroku przepis na racuchy z jabłkami to dodanie do ciasta oleju, jabłek i skórki z cytryny. Wszystko wymieszaj ze sobą porządnie przy pomocy łyżki.

6

Rozgrzej patelnię i zacznij smażyć. Jeżeli zamierzasz smażyć więcej porcji, weź dużą patelnię. Zamiast wlewać olej, przetrzyj patelnię ręcznikiem papierowym zwilżonym olejem. Rób zawsze to przed smażeniem kolejnych porcji. Nakładaj ciasto łyżką i przewracaj na drugą stronę przy pomocy płaskiej łopatki. Wystarczy smażyć placki po ok. 3 minuty z każdej strony.

7

Puszyste racuchy z jabłkami w klasycznej wersji często oprósza się cukrem pudrem. Jednak, aby nie zwiększyły swojej kaloryczności, zrezygnuj z tego. Są słodkie same w sobie dzięki jabłkom i dodatkowi ksylitolu. Przepis na placki z jabłkami wykorzystaj, aby przygotować śniadanie lub podwieczorek. Smakowitych doznań!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?