Racuchy z jabłkami
Racuchy z jabłkami (znane również jako racuszki z jabłkami) wywołują przyjemne skojarzenia. Najczęściej przywodzą na myśl rodzinny dom i babcię albo mamę krzątającą się w kuchni. Delikatnie chrupiące, puszyste i rozpływające się w ustach – tak wyglądają racuchy idealne. Prosty w przygotowaniu przepis na placki z jabłkami od niepamiętnych czasów podbijają serca najmłodszych ze względu na swoją słodycz. I właśnie dodawany do nich cukier powodował, że osoby na diecie musiały rezygnować z przyjemności ich jedzenia. Ale teraz każdy może pozwolić sobie na racuchy – przepis zmodyfikowaliśmy, aby każdy mógł cieszyć się ich smakiem. Cukier zastąpiliśmy niskokalorycznym ksylitolem i dodaliśmy trochę mąki pełnoziarnistej. Jak zrobić racuchy? Sprawdź nasz przepis!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
20
|
łyżek mąki pszennej
240 g
|
4
|
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
60 g
|
1,2
|
szklanki mleka lub napoju roślinnego
300 g
|
3
|
łyżki ksylitolu
45 g
|
2
|
łyżeczki startej skórki z cytryny
6 g
|
2
|
sztuki jabłek pokrojonych w kostkę
300 g
|
1
|
łyżeczka proszku do pieczenia
4 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Zanim zaczniesz przygotowywać placuszki z jabłkami, przygotuj wszystkie potrzebne składniki.
Przepis na racuchy zacznij od wlania mleka do miski. Dodaj do niego ksylitol i wymieszaj.
Aby racuchy z jabłkiem były puszyste, przesiej mąkę. Dodaj szczyptę soli i proszek do pieczenia. Całość wsyp do mleka z ksylitolem i mieszaj do uzyskania gładkiego ciasta. Najlepiej użyj miksera.
Zostaw ciasto, aby chwilę odpoczęło. W międzyczasie przygotuj jabłka. W zależności od tego, jak słodkie chcesz racuchy z jabłkami, przepis modyfikuj poprzez wybór pasującego Ci gatunku jabłek. Jeżeli lubisz kwaskowy posmak jabłek, możesz sięgnąć na przykład po Antonówkę, jeśli słodszy — dobrze sprawdzi się Ligol. Obierz jabłka i zetrzyj je na grubych oczkach. Zetrzyj też trochę skórki z cytryny.
W kolejnym kroku przepis na racuchy z jabłkami to dodanie do ciasta oleju, jabłek i skórki z cytryny. Wszystko wymieszaj ze sobą porządnie przy pomocy łyżki.
Rozgrzej patelnię i zacznij smażyć. Jeżeli zamierzasz smażyć więcej porcji, weź dużą patelnię. Zamiast wlewać olej, przetrzyj patelnię ręcznikiem papierowym zwilżonym olejem. Rób zawsze to przed smażeniem kolejnych porcji. Nakładaj ciasto łyżką i przewracaj na drugą stronę przy pomocy płaskiej łopatki. Wystarczy smażyć placki po ok. 3 minuty z każdej strony.
Puszyste racuchy z jabłkami w klasycznej wersji często oprósza się cukrem pudrem. Jednak, aby nie zwiększyły swojej kaloryczności, zrezygnuj z tego. Są słodkie same w sobie dzięki jabłkom i dodatkowi ksylitolu. Przepis na placki z jabłkami wykorzystaj, aby przygotować śniadanie lub podwieczorek. Smakowitych doznań!
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.