
Racuchy z jabłkami
Racuchy z jabłkami — dla wielu z nas to jedno z pierwszych skojarzeń z rodzinnym domem i babciną kuchnią. Delikatnie chrupiące, puszyste i po prostu pyszne — takie powinny być racuszki idealne. My dodajemy do tego jeszcze jedno określenie — dobre na diecie! W naszej wersji racuchów znajdziesz bowiem dodatek pełnoziarnistej mąki — a zamiast cukru, niskokaloryczny ksylitol. Spróbuj, a obiecujemy, że na moment przeniesiesz się do czasów dzieciństwa.

Kategorie





Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
20
|
łyżek mąki pszennej
240 g
|
4
|
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
60 g
|
1,2
|
szklanki mleka lub napoju roślinnego
300 g
|
3
|
łyżki ksylitolu
45 g
|
2
|
łyżeczki startej skórki z cytryny
6 g
|
2
|
sztuki jabłek pokrojonych w kostkę
300 g
|
1
|
łyżeczka proszku do pieczenia
4 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mleko łączymy z ksylitolem, mieszamy.
Mąkę łączymy ze szczyptą soli, proszkiem do pieczenia, następnie mieszamy z mlekiem. Dodajemy olej, jabłka, skórkę z cytryny i mieszamy przez 4 minuty.
Racuchy smażymy na patelni, ciasto nakładamy łyżką. Smażymy przez około 3 minut z każdej strony. Patelnię przed każdym smażeniem przecieramy zwilżonym olejem ręcznikiem papierowym. Smacznego!
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
