
Placuszki z truskawkami
Truskawki to jedne z najbardziej uwielbianych owoców – i nie bez przyczyny! Jeżeli, tak jak my, kochasz smak tych letnich owoców, przepis na placuszki z truskawkami jest właśnie dla Ciebie! Nie dość, że placuszki te pysznie smakują, to przepis na nie nie zawiera dodatku cukru ani oczyszczonej mąki. Spróbuj koniecznie!

Kategorie









Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
20
|
łyżek mąki żytniej pełnoziarnistej
200 g
|
2
|
opakowania jogurtu skyr
300 g
|
200 g
|
truskawek
|
2
|
sztuki jajek
112 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
0,5
|
łyżeczki proszku do pieczenia
2 g
|
0,5
|
łyżeczki sody oczyszczonej
2,5 g
|
2
|
łyżeczki erytrytolu
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
W miseczce mieszamy na gładką masę: jogurt, mąkę, jajka, erytrol, proszek do pieczenia i sodę.
Rozgrzewamy patelnie z kilkoma kroplami oliwy. Na rozgrzaną patelnie nakładamy po łyżce ciasta, zachowując odstępy pomiędzy plackami. Placki smażymy na średnim ogniu.
Gdy na plackach pojawią się pierwsze bąbelki (po około 3 minutach) w każdy placuszek wkładamy kilka plasterków truskawek.
Przewracamy placki na drugą stronę i smażymy około 2-3 minut.
Przed usmażeniem kolejnych placków, wycieramy patelnie ręcznikiem i ponownie dodajemy kilka kropel oliwy. Smacznego!
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
