Placuszki z truskawkami
Truskawki to jedne z najbardziej uwielbianych owoców – i nie bez przyczyny! Jeżeli, tak jak my, kochasz smak tych letnich owoców, przepis na placuszki z truskawkami jest właśnie dla Ciebie! Nie dość, że placuszki te pysznie smakują, to przepis na nie nie zawiera dodatku cukru ani oczyszczonej mąki. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
10
|
łyżek mąki żytniej pełnoziarnistej
100 g
|
8,3
|
łyżki mąki pszennej
100 g
|
2
|
opakowania jogurtu skyr
300 g
|
200 g
|
truskawek
|
2
|
sztuki jajek
112 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
0,5
|
łyżeczki proszku do pieczenia
2 g
|
0,5
|
łyżeczki sody oczyszczonej
2,5 g
|
4
|
łyżeczki erytrytolu
20 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
W miseczce mieszamy na gładką masę: jogurt, mąki, jajka, erytrol, proszek do pieczenia i sodę. Ciasto powinno mieć konsystencję nieco gęstszą niż ciasto na naleśniki, jeżeli jest zbyt gęste dodajemy odrobinę mleka lub wody.
Truskawki kroimy w plasterki.
Ciasto mieszamy z owocami.
Ciasto nakładamy na dobrze rozgrzaną patelnię przetartą ręcznikiem papierowym nasączonym olejem. Nakładamy łyżką, zachowując odstępy między placuszkami. Zmniejszamy moc palnika. Smażymy do ścięcia smażonej powierzchni, odwracamy przy użyciu płaskiej łopatki i smażymy drugą stronę. Smacznego :)