Placuszki z truskawkami

Placuszki z truskawkami

Truskawki to jedne z najbardziej uwielbianych owoców – i nie bez przyczyny! Jeżeli, tak jak my, kochasz smak tych letnich owoców, przepis na placuszki z truskawkami jest właśnie dla Ciebie! Nie dość, że placuszki te pysznie smakują, to przepis na nie nie zawiera dodatku cukru ani oczyszczonej mąki. Spróbuj koniecznie!

5 min
Czas przygotowania
15 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,62/5
(z 95 ocen)
Placuszki z truskawkami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez soli Bez soli
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

549 kcal Kalorie
34 g Białko
10 g Tłuszcze
86 g Węglowodany
563 mg Sód
15 g Błonnik

Składniki
20
łyżek mąki żytniej pełnoziarnistej
200 g
2
opakowania jogurtu skyr
300 g
200 g
 truskawek
2
sztuki jajek
112 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
0,5
łyżeczki proszku do pieczenia
2 g
0,5
łyżeczki sody oczyszczonej
2,5 g
2
łyżeczki erytrytolu
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

549 kcal Kalorie
34 g Białko
10 g Tłuszcze
86 g Węglowodany
563 mg Sód
15 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

W miseczce mieszamy na gładką masę: jogurt, mąkę, jajka, erytrol, proszek do pieczenia i sodę.

2

Rozgrzewamy patelnie z kilkoma kroplami oliwy. Na rozgrzaną patelnie nakładamy po łyżce ciasta, zachowując odstępy pomiędzy plackami. Placki smażymy na średnim ogniu.

3

Gdy na plackach pojawią się pierwsze bąbelki (po około 3 minutach) w każdy placuszek wkładamy kilka plasterków truskawek.

4

Przewracamy placki na drugą stronę i smażymy około 2-3 minut.

5

Przed usmażeniem kolejnych placków, wycieramy patelnie ręcznikiem i ponownie dodajemy kilka kropel oliwy. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?