Placuszki z truskawkami

Placuszki z truskawkami

Truskawki to jedne z najbardziej uwielbianych owoców – i nie bez przyczyny! Jeżeli, tak jak my, kochasz smak tych letnich owoców, przepis na placuszki z truskawkami jest właśnie dla Ciebie! Nie dość, że placuszki te pysznie smakują, to przepis na nie nie zawiera dodatku cukru ani oczyszczonej mąki. Spróbuj koniecznie!

5 min
Czas przygotowania
15 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,60/5
(z 116 ocen)
Placuszki z truskawkami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez soli Bez soli
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

581 kcal Kalorie
35 g Białko
13 g Tłuszcze
89 g Węglowodany
600 mg Sód
9 g Błonnik

Składniki
10
łyżek mąki żytniej pełnoziarnistej
100 g
8,3
łyżki mąki pszennej
100 g
2
opakowania jogurtu skyr
300 g
200 g
 truskawek
2
sztuki jajek
112 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
0,5
łyżeczki proszku do pieczenia
2 g
0,5
łyżeczki sody oczyszczonej
2,5 g
4
łyżeczki erytrytolu
20 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

581 kcal Kalorie
35 g Białko
13 g Tłuszcze
89 g Węglowodany
600 mg Sód
9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

W miseczce mieszamy na gładką masę: jogurt, mąki, jajka, erytrol, proszek do pieczenia i sodę. Ciasto powinno mieć konsystencję nieco gęstszą niż ciasto na naleśniki, jeżeli jest zbyt gęste dodajemy odrobinę mleka lub wody.

2

Truskawki kroimy w plasterki.

3

Ciasto mieszamy z owocami.

4

Ciasto nakładamy na dobrze rozgrzaną patelnię przetartą ręcznikiem papierowym nasączonym olejem. Nakładamy łyżką, zachowując odstępy między placuszkami. Zmniejszamy moc palnika. Smażymy do ścięcia smażonej powierzchni, odwracamy przy użyciu płaskiej łopatki i smażymy drugą stronę. Smacznego :)

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?