Placki bananowe
Różnego rodzaju placki i placuszki cieszą się powodzeniem wśród dzieci i dorosłych. Wystarczy kilka składników, a pyszne śniadanie, przekąska lub deser są za chwilę gotowe. Pora przedstawić nasz przepis na placki bananowe, które rozpływają się w ustach. Możesz je łączyć z najróżniejszymi dodatkami. Fantastycznie komponują się z owocami i jogurtem, ale też z masłem orzechowym oraz bakaliami. To prosty przepis bez dodatku cukru! Słodycz dostarczają same banany. Smakowite placki bananowe zaspokajają apetyt i dodają energii na cały dzień. Przekonaj się na własnej skórze!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
sztuka banana
120 g
|
5
|
łyżek mąki jaglanej
50 g
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
0,5
|
łyżeczki cynamonu
2 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Nasz przepis na placki z banana wykonasz błyskawicznie w kilku prostych krokach. Zacznij od przygotowania bananów. Przy zakupie zwróć uwagę, aby były dojrzałe, a nawet lekko przejrzałe. Będą słodkie i łatwo rozgnieciesz je widelcem. Aby zrobić placuszki z bananem obierz owoce ze skórki i rozgnieć w misce widelcem.
W kolejnej misce połącz resztę składników na placki z bananem. Użyj mąki jaglanej ze względu na dużą zawartość witamin z grupy B i sporo składników mineralnych, takich jak: magnez, żelazo i miedź.
Wyjmij jajko z lodówki i wbij je do mąki.
Jeszcze lepszy smak i aromat pankejki bananowe zyskają, gdy dodasz cynamon do mąki i jajka. Warto dodawać odrobinę cynamonu do różnych potraw ze względu na jego właściwości przeciwwirusowe i przeciwzapalne.
Dodaj rozgniecionego banana do reszty składników i wszystko dokładnie wymieszaj łyżką. Możesz też użyć miksera ustawionego na niskie obroty – pozwoli to szybko uzyskać jednolitą masę.
Gdy masa jest gotowa, pozostało już tylko smażenie. Na patelni rozgrzej 2 łyżeczki oleju rzepakowego. Pamiętaj, aby ogień nie był za duży, bo pancake bananowe szybko zaczną się przypalać. Niewielkie porcje ciasta nakładaj na patelnię przy pomocy łyżki i smaż po 1-2 minuty z każdej strony. Możesz je jeść na ciepło lub zimno, dlatego świetnie sprawdzają się również podczas pikników. Placuszki bananowe dla dzieci to nie lada uczta, ale niemal każdy, kto ich spróbuje, z przyjemnością do nich wraca. Miłego pałaszowania!