Placuszki twarogowe

Placuszki twarogowe

Śniadania nie muszą być monotonne i składać się wyłącznie z kanapek. Te ostatnie można zastąpić placuszkami twarogowymi. Użyjmy do ich przyrządzenia mąki orkiszowej. Jest zdrowsza od białej mąki, bo zawiera więcej błonnika, żelaza i nienasyconych kwasów tłuszczowych.

5 min
Czas przygotowania
15 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,17/5
(z 466 ocen)
Placuszki twarogowe
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez soli Bez soli
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

462 kcal Kalorie
46 g Białko
17 g Tłuszcze
26 g Węglowodany
206 mg Sód
2 g Błonnik

Składniki
0,8
opakowania twarogu półtłustego
150 g
2
sztuki jajek kurzych
112 g
3
łyżeczki erytrolu
15 g
3
łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
30 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

462 kcal Kalorie
46 g Białko
17 g Tłuszcze
26 g Węglowodany
206 mg Sód
2 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Oddzielamy żółtka i biała jajek.

2

Białka ubijamy na pianę w oddzielnej misce.

3

Przesiewamy przez sitko mąkę orkiszową, a następnie dodajemy ją do twarogu, żółtek jaj oraz erytrolu.

4

Dodajemy ubitą wcześniej pianę z białek i mieszamy łyżką.

5

Rozgrzewamy patelnię bez dodatku tłuszczu, wykładamy ciasto za pomocą łyżki, tworząc małe placuszki, staramy się zachować odstępy między porcjami ciasta. Zmniejszamy moc palnika i smażymy placuszki do ścięcia smażonej strony. Następnie przy pomocy płaskiej szpatułki obracamy na drugą stronę (pomocne jest jeżeli placuszki są na tyle małe, że można je wsunąć na szpatułkę). Całość smażymy do ścięcia i zarumienienia. Aby przyspieszyć ścięcie masy, możemy przykryć patelnię przykrywką.

6

Placuszki świetnie komponują się z jogurtem naturalnym z owocami. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.