Placuszki twarogowe
Śniadania nie muszą być monotonne i składać się wyłącznie z kanapek. Te ostatnie można zastąpić placuszkami twarogowymi. Użyjmy do ich przyrządzenia mąki orkiszowej. Jest zdrowsza od białej mąki, bo zawiera więcej błonnika, żelaza i nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
0,8
|
opakowania twarogu półtłustego
150 g
|
2
|
sztuki jajek kurzych
112 g
|
3
|
łyżeczki erytrolu
15 g
|
3
|
łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
30 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Oddzielamy żółtka i biała jajek.
Białka ubijamy na pianę w oddzielnej misce.
Przesiewamy przez sitko mąkę orkiszową, a następnie dodajemy ją do twarogu, żółtek jaj oraz erytrolu.
Dodajemy ubitą wcześniej pianę z białek i mieszamy łyżką.
Rozgrzewamy patelnię bez dodatku tłuszczu, wykładamy ciasto za pomocą łyżki, tworząc małe placuszki, staramy się zachować odstępy między porcjami ciasta. Zmniejszamy moc palnika i smażymy placuszki do ścięcia smażonej strony. Następnie przy pomocy płaskiej szpatułki obracamy na drugą stronę (pomocne jest jeżeli placuszki są na tyle małe, że można je wsunąć na szpatułkę). Całość smażymy do ścięcia i zarumienienia. Aby przyspieszyć ścięcie masy, możemy przykryć patelnię przykrywką.
Placuszki świetnie komponują się z jogurtem naturalnym z owocami. Smacznego!