
Placuszki twarogowe
Śniadania nie muszą być monotonne i składać się wyłącznie z kanapek. Te ostatnie można zastąpić placuszkami twarogowymi. Użyjmy do ich przyrządzenia mąki orkiszowej. Jest zdrowsza od białej mąki, bo zawiera więcej błonnika, żelaza i nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Kategorie









Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
0,8
|
opakowania twarogu półtłustego
150 g
|
2
|
sztuki jajek kurzych
112 g
|
3
|
łyżeczki erytrolu
15 g
|
3
|
łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
30 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Oddzielamy żółtka i biała jajek.
Białka ubijamy na pianę w oddzielnej misce.
Przesiewamy przez sitko mąkę orkiszową, a następnie dodajemy ją do twarogu, żółtek jaj oraz erytrolu.
Dodajemy ubitą wcześniej pianę z białek i mieszamy łyżką.
Rozgrzewamy patelnię bez dodatku tłuszczu i wylewamy ciasto, tworząc małe placuszki.
Placuszki świetnie komponują się z jogurtem naturalnym z owocami. Smacznego!
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
