Placuszki twarogowe

Śniadania nie muszą być monotonne i składać się wyłącznie z kanapek. Te ostatnie można zastąpić placuszkami twarogowymi. Użyjmy do ich przyrządzenia mąki orkiszowej. Jest zdrowsza od białej mąki, bo zawiera więcej błonnika, żelaza i nienasyconych kwasów tłuszczowych.

5 min
Czas przygotowania
15 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,32/5
(z 262 ocen)
Placuszki twarogowe
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez soli Bez soli
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

462 kcal Kalorie
46 g Białko
17 g Tłuszcze
26 g Węglowodany
206 mg Sód
2 g Błonnik

Składniki
0,8
opakowania twarogu półtłustego
150 g
2
sztuki jajek kurzych
112 g
3
łyżeczki erytrolu
15 g
3
łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
30 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

462 kcal Kalorie
46 g Białko
17 g Tłuszcze
26 g Węglowodany
206 mg Sód
2 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Oddzielamy żółtka i biała jajek

2

Białka ubijamy na pianę w oddzielnej misce

3

Przesiewamy przez sitko mąkę orkiszową, a następnie dodajemy ją do twarogu, żółtek jaj oraz erytrolu

4

Dodajemy ubitą wcześniej pianę z białek i mieszamy łyżką

5

Rozgrzewamy patelnię bez dodatku tłuszczu i wylewamy ciasto, tworząc małe placuszki

6

Placuszki świetnie komponują się z jogurtem naturalnym z owocami. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?