Drugie śniadanie do szkoły, czyli jak spakować śniadaniówkę?
Co znajdziesz w artykule:
Drugie śniadanie do szkoły — co powinno się w nim znaleźć?
Początek szkoły to dla rodziców często fala niepokoju. Jak dziecko poradzi sobie z nauką? Jakich przyjaciół pozna? Czy poza domem nie będzie głodne lub spragnione? No właśnie, ten ostatni punkt jest równie ważny, co dwa pierwsze. Kiedy dziecko jest w szkole, nie możesz dokładnie kontrolować jego posiłków. Możesz jednak przygotować dla swojej pociechy smaczne i zdrowe drugie śniadanie do szkoły. Zobaczysz, że wcale nie wymaga to dużego nakładu pracy i czasu, a pozwoli wesprzeć dziecko w kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych!
Zanim przejdziemy do posiłków i składników odżywczych, zacznijmy od zwyczajów żywieniowych. Istnieje wiele czynników, które wpływają na sposób żywienia dziecka. W początkowym okresie życia o posiłkach decydują rodzice. Kształtowanie nawyków żywieniowych trwa całe życie, jednak zwykle im jesteśmy starsi, tym trudniej nam zmienić przyzwyczajenia.
Wraz z upływem lat dziecko staje się coraz bardziej samodzielne. Z czasem zaczyna samo sięgać po wybrane produkty, a na jego sposób żywienia wpływają już nie tylko rodzice, ale również reklamy czy rówieśnicy [1]. Właśnie dlatego ważne jest, aby od początku uczyć dzieci zasad zdrowego odżywiania. Maluchy często naśladują najbliższych, więc Twoje zwyczaje są bardzo ważnym przykładem. Między innymi z tego powodu polecamy na przykład wspólne jedzenie posiłków.
Szykując dziecku odpowiednio skomponowane śniadanie do szkoły, nie tylko dbasz o aktualny stan zdrowia pociechy. Przekazujesz mu też wiedzę, która przyda się z pewnością w wieku dorosłym. Pokażesz, że poza domem też warto dobrze jeść i wytłumaczysz, jak skomponować zdrowy posiłek [1].
Co w takim razie powinno zawierać śniadanie dla dziecka do szkoły?
- Źródła białka i zdrowych tłuszczów, takie jak: ryby, chude mięso, mleko lub produkty mleczne, jaja, nasiona roślin strączkowych, orzechy, pestki.
- Źródła węglowodanów złożonych, takie jak: pieczywo, najlepiej pełnoziarniste, kasze, makarony, wafle zbożowe, ciastka zbożowe bez cukru, musli lub płatki zbożowe.
- Owoce i warzywa, które dodają kolorów do śniadaniówki, oraz dostarczają błonnika, witamin i składników mineralnych.
Dobrze skomponowane śniadanie do szkoły dla dziecka powinno zawierać wymienione wyżej elementy. Oczywiście mogą zdarzyć się sytuacje, w których skorzystacie z gotowców, w śniadaniu pojawią się słodycze albo z braku czasu zapomnisz o dodaniu owoców lub warzyw. To normalne, że nie zawsze jest “idealnie”. Pamiętaj jednak, że im częściej komponujesz zdrowe śniadanie do szkoły według powyższych wskazówek, tym łatwiej zaspokoić zapotrzebowanie na składniki odżywcze w trakcie intensywnego dnia nauki. Wymienione wyżej produkty możesz dowolnie łączyć, dzięki czemu unikniesz monotonii. Pamiętaj też o korzystaniu z różnych warzyw i owoców. Najlepiej, żeby stanowiły one połowę podanej porcji – i to w każdym posiłku [2]. Dlaczego?
Zdrowe śniadanie do szkoły — porcja warzyw i owoców
O korzyściach, które płyną z jedzenia warzyw i owoców, uczymy się już od małego. Powszechnie wiadomo, że są źródłem witamin i składników mineralnych. Mają jednak również inne supermoce! Zawarte w nich składniki obniżają ryzyko rozwoju: otyłości, chorób układu krążenia, chorób nowotworowych, a także zmniejszają ogólną śmiertelność [3,4]. Niestety, mimo to wiele osób dodaje je do swoich posiłków rzadziej niż raz dziennie.
Ucz swoje dziecko, że warzywa i owoce są jego sprzymierzeńcami. Jeżeli maluch nie chce ich jeść, spróbuj podawać je w inny sposób. Czasami nawet zmiana kształtu wystarczy, aby przekonać dziecko do roślinnych smakołyków. Zawsze możesz też przemycać te produkty wewnątrz potraw. Warzywa podane osobno mogą nie być dla malucha atrakcyjne, ale gdy umieścisz je w kanapce? Wtedy całość smakuje zupełnie inaczej! A jeśli Twoje dziecko ma nadmierną masę ciała, to nie musisz mu szykować fit śniadania do szkoły, ale koniecznie dodaj do posiłku warzywa i owoce. To pierwszy krok do lepszego odżywiania.
Jeśli Twoje dziecko lubi tylko wybrane owoce lub warzywa, to właśnie te dodawaj do szkolnej śniadaniówki. Ale kilka razy w tygodniu dodaj tam też inne, nowe składniki. I rób to konsekwentnie, bo jest duża szansa, że głodne dziecko zje nawet mniej lubiane produkty. Teraz mówimy o śniadaniach w szkole, ale czy pamiętasz o tych posiłkach, które dziecko je w domu? Napisaliśmy o tym osobny artykuł – przeczytaj „Śniadanie dla dzieci”.
Pomysły na śniadanie do szkoły — jak nie popaść w rutynę
Co na śniadanie do szkoły? Nie musisz ograniczać się do kanapek! Istnieje wiele pomysłów na drugie śniadanie do szkoły bez chleba. Oczywiście w kanapkach nie ma nic złego, jednak po pewnym czasie mogą się znudzić, albo Twoje dziecko po prostu może ich nie lubić.
A może potrzebujesz podpowiedzi? Mamy dla Ciebie gotowe pomysły na drugie śniadanie do szkoły. Podzieliliśmy je na kilka kategorii, dzięki czemu łatwiej znajdziesz interesujący przepis. Oprócz głównej potrawy zawsze możesz dodatkowo dać dziecku zdrowe przekąski – w zależności od potrzeb malucha. Jakie? Propozycje znajdziesz w następnym akapicie, pod przepisami.
Słodkie przepisy na śniadanie do szkoły
- owsianka z nutellą,
- placuszki z rabarbarem,
- pełnoziarniste naleśniki na mleku roślinnym z waniliowym twarożkiem, dżemem i bananem.
Słone przepisy na śniadanie do szkoły
- japoński omlet,
- kurczak na parze z brokułami, pomidorem i pieczywem,
- kanapka z pieczonym indykiem, hummusem i warzywami.
Śniadanie do szkoły bez chleba
Vege przepis na śniadanie do szkoły
- curry z soczewicy,
- kasza jaglana z cukinią i pomidorami,
- naleśniki z nadzieniem z soczewicy i pomidorów.
Mamy nadzieję, że powyższe pomysły na śniadanie do szkoły Cię zainteresują. Jeżeli jednak potrzebujesz więcej inspiracji, to zajrzyj do naszej bazy przepisów.
Szybkie śniadanie do szkoły — czy to możliwe
Przygotowanie niektórych potraw zajmuje sporo czasu i pewnie nie zawsze możesz sobie na to pozwolić. Jak szybko zrobić śniadanie do szkoły? Czy warto wspomagać się przekąskami? W naszej bazie przepisów znajdziesz również dania, które przygotujesz najwyżej w kwadrans. I nie mówimy tutaj wyłącznie o kanapkach!
Co więcej, w takich sytuacjach możesz też korzystać ze wspomnianych wcześniej przekąsek. Pamiętaj jednak o wskazówkach dotyczących tego, co powinno znaleźć się w drugim śniadaniu. Dodaj do śniadaniówki owoce lub warzywa i pamiętaj o dodatku białka, nawet jeśli to po prostu np. opakowanie serka wiejskiego lub jogurt pitny z dobrym składem.
Możesz też korzystać z gotowych produktów. Postaraj się wybierać te zdrowsze i mało przetworzone. Świetnie sprawdzą się warzywa i owoce, ale możesz używać również innych artykułów spożywczych. Szybkie śniadanie do szkoły uzupełnią m.in.:
- Wafle zbożowe i chrupkie pieczywo – postaraj się wybierać produkty pełnoziarniste, najlepiej bez dodatku soli.
- Orzechy i nasiona – chodzi o produkty bez żadnych dodatków; unikaj tych panierowanych i solonych.
- Musy owocowe i smoothies – wybierz te, które w składzie mają same owoce i warzywa, albo dodatek jogurtu i zbóż, ale są bez dodatku cukru.
- Jogurty i produkty mleczne – najlepiej sprawdzą się te niesłodzone.
- Batoniki – bez dodatku cukru, syropu glukozowego i oleju palmowego; najlepiej zbożowe albo zrobione z suszonych owoców.
Wolisz konkretne przykłady z popularnych sklepów? Koniecznie pobierz naszą ściągawkę, w której znajdziesz praktyczne porady. Sprawdź, jak wybierać produkty spożywcze dla dziecka w sklepie, jakich produktów lepiej unikać i czym je zastąpić. Może regularnie kupujesz któryś z nich dla swojego dziecka?
Schudnij w Respo
pod okiem dietetyka!
Dopasuje Ci idealny plan zgodnie z Metodą Respo, jedyną w Polsce metodą odchudzania ze skutecznością potwierdzoną badaniami naukowymi.
Sprawdź pakiety z dietą
Jak zapakować drugie śniadanie do szkoły?
Masz pomysł na śniadanie do szkoły? Świetnie! Teraz dochodzi jeszcze druga kwestia, czyli jak zapakować posiłek? Uczniowie często noszą plecaki wypchane po brzegi, więc źle zabezpieczone drugie śniadanie może nie dotrwać nawet do pierwszej przerwy, albo rozsypać się na wszystkie książki i zeszyty…
Naszym zdaniem najlepiej sprawdzają się pudełka śniadaniowe i lunchboxy. Przy wyborze pudełka zwróć uwagę, czy można je szczelnie zamknąć. Nie chcesz przecież, aby cokolwiek przeciekło i pobrudziło plecak oraz całą jego zawartość. Niektóre pudełka dodatkowo mają przegródki, co pozwoli oddzielić od siebie poszczególne elementy posiłku. W przypadku pokarmów o płynnej konsystencji możesz korzystać z kubków termicznych lub bidonów i butelek.
Pamiętaj, że śniadanie dla dzieci do szkoły musi być bezpieczne, żeby nie narazić pociechy na zatrucia pokarmowe!
- Po pierwsze, pakuj jedzenie jedynie do pojemników ze znakiem kieliszka i widelca. Tylko one nadają się do przechowywania żywności.
- Niektóre produkty i posiłki wymagają warunków chłodniczych (jogurty, owsianki, kanapki, sałatki itd.). Jeżeli znajdują się w temperaturze pokojowej – należy je zjeść w ciągu 4 godzin. Czas ten możesz wydłużyć poprzez używanie wkładów chłodzących oraz pojemników i toreb termicznych.
- Część produktów natomiast może być bezpiecznie przechowywana w temperaturze pokojowej. Są to m.in.: wafle, batoniki, chrupkie pieczywo, soki i mleko UHT w zamkniętym kartoniku lub butelce. Jeżeli Twoje dziecko wychodzi z domu na dłużej, możesz urozmaicić jego śniadaniówkę właśnie tymi trwałymi artykułami.
Okazuje się, że czasem nawet pakowanie drugiego śniadania do szkoły może być żywieniowym wyzwaniem. Mamy nadzieję, że nasze wskazówki są pomocne!
A jeśli obawiasz się, że nie dasz rady samodzielnie zadbać o jadłospis Twojego dziecka, to zobacz, jak możemy Ci pomóc – sprawdź naszą ofertę dla dzieci. Chociaż wszystkich informacji jest całkiem sporo, to wiemy, że doskonale sobie poradzisz!
Piśmiennictwo:
- Scaglioni, S., De Cosmi, V., Ciappolino, V., Parazzini, F., Brambilla, P., & Agostoni, C. (2018). Factors Influencing Children’s Eating Behaviours. Nutrients, 10(6), 706.
- Locke, A., Schneiderhan, J., & Zick, S. M. (2018). Diets for Health: Goals and Guidelines. American family physician, 97(11), 721–728.
- Alissa, E. M., & Ferns, G. A. (2017). Dietary fruits and vegetables and cardiovascular diseases risk. Critical reviews in food science and nutrition, 57(9), 1950–1962.
- Aune, D., Giovannucci, E., Boffetta, P., Fadnes, L. T., Keum, N., Norat, T., Greenwood, D. C., Riboli, E., Vatten, L. J., & Tonstad, S. (2017). Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality-a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. International journal of epidemiology, 46(3), 1029–1056.