Jogurty owocowe – ranking
Jogurty to fermentowane produkty mleczne. Najnowsze zalecenia zdrowego żywienia rekomendują zamianę produktów mlecznych pełnotłustych na niskotłuszczowe, zwłaszcza fermentowane, dlatego powinny one znaleźć miejsce w naszej codziennej diecie. Jogurt jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych, a także wywiera pozytywny wpływ na mikroflorę jelitową. Do jego produkcji niezbędne jest mleko i żywe kultury bakterii jogurtowych.
W Polsce większą popularnością niż jogurty naturalne cieszą się jogurty owocowe (smakowe). Niestety często w ich składzie oprócz owoców znajduje się dodatkowo cukier oraz wiele innych składników takich jak: aromaty, barwniki czy zagęstniki, które poprawiają ich smak, zapach i konsystencję. Zatem najlepszym wyborem będzie zawsze samodzielne przygotowanie takiego jogurtu. Do jogurtu naturalnego wystarczy dodać ulubione owoce (w dowolnej formie: całe, rozgniecione, zblendowane), płatki owsiane oraz orzechy i tym sposobem zyskamy gotowy, pełnowartościowy posiłek.
Gdy kupujemy jogurt w sklepie warto zwracać uwagę na jego skład i wybrać taki z największym dodatkiem owoców i jak najmniejszą liczbą substancji dodatkowych. Ten ranking pomoże Ci odnaleźć się w gąszczu produktów przy sklepowej półce i lodówce!
Opisane jogurty owocowe podzieliliśmy na 3 grupy:
- Najzdrowszy wybór – to najlepsze jogurty. Zarówno skład tych produktów jak i ich wartość odżywcza sprawiają, że warto wybierać właśnie te jogurty na co dzień.
- Niezły wybór – kiedy jogurty z pierwszej grupy nie są akurat dostępne w sklepie możesz śmiało sięgnąć po produkty z tej grupy. Te jogurty też są dobrym wyborem, choć nie powinny stanowić podstawy Twojej diety.
- Odradzane produkty – mają zazwyczaj bardzo dużą ilość zbędnych dodatków w składzie i dużo cukrów prostych. Te jogurty nadal są bezpieczne, ale nie powinny pojawiać się w Twojej diecie każdego dnia.
Poszczególne produkty przyporządkowaliśmy do powyższych grup, jednak ich kolejność wewnątrz danej grupy jest losowa. Wszystkie jogurty oznaczone jako „najzdrowszy wybór” mają zbliżoną wartość zdrowotną i będą dobrym wyborem. Wybierając jogurty z tej grupy kieruj się po prostu tym co lubisz najbardziej.
Legenda – poniżej znajdziesz spis najczęściej pojawiających się w jogurtach dodatkowych składników wykraczających poza standardowy skład tego typu produktów wraz z informacją w jakim celu są dodawane.
- Skrobie. Wykorzystywane są przy wyrobie produktów niskotłuszczowych. Zapewniają uzyskanie odpowiedniej konsystencji, dzięki właściwościom żelowania i zagęszczania.
- Aromaty. Ich dodatek maskuje posmak, które powstaje podczas fermentacji.
- Regulatory kwasowości. Kontrolują pH produktu, przez co determinują również smak końcowy, mogą także wpływać na kolor. Hamują też rozwój bakterii, co wpływa na poprawienie jakości i wydłużenie okresu przydatności produktu.
Zagęstniki i stabilizatory. Nadają odpowiednią konsystencję jogurtu, co umożliwia np. spożycie produktu łyżeczką. Najczęściej są to: pektyna, żelatyna, karagen, guma ksantanowa.
Najzdrowszy wybór
Jogurty owocowe, które polecamy
Fruvita PURE Jogurt + owoce. Mango/banan/marakuja (Biedronka)

Składniki: jogurt naturalny 70%. owoce 30% (mango 18%, banan 9,6%, sok z marakui 2,4%).
88 kcal, tłuszcze 3,1 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 1,8 g, węglowodany 10,6 g w tym cukry 9,3 g, błonnik 0,8 g, białko 3,9 g, sól 0,15 g.
Skład jest bardzo prosty jogurt z owocami, jest to najbardziej pożądany i zdrowy skład w jogurtach owocowych. Zachęcamy do wyboru właśnie takich produktów.
Fruvita PURE Jogurt + owoce+ zboża. Borówka amerykańska/banan (Biedronka)

Składniki: jogurt naturalny 60% (mleko, kultury bakterii jogurtowych), przetarte owoce 38% (borówka amerykańska 20%, banan 18%), płatki owsiane 1%, siemię lniane 1%.
64 kcal, tłuszcze 1,2 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0,4 g, węglowodany 9,5 g w tym cukry 8,4 g, błonnik 1,8 g, białko 2,8 g, sól 0,08 g.
Skład tego produktu jest bardzo czysty, w składzie tylko jogurt i owoce oraz ciekawy dodatek płatków owsianych i siemienia lnianego. To niewielka ilość, ale dzięki temu jogurt może być pełnowartościowym posiłkiem.
Planton. Coconut Vegangurt Natural bez cukru (Lidl)

Składniki: mleczko kokosowe 95,8% (woda, ekstrakt z kokosa), skrobia, białka bobu, wegańskie kultury bakterii jogurtowych.
94 kcal, tłuszcze 7,1 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 6,7 g, węglowodany 6,7 g, w tym cukry 0,9 g, błonnik <0,5g, białko 0,9 g, sól 0,02 g.
Produkt ten ma prosty skład i nie zawiera cukrów dodanych. Jest to produkt bez laktozy i nabiału. Idealny wybór dla wegan.
Piątnica, Piątuś malinowy jogurt kremowy (dostępny w wielu sklepach)

Składniki: mleko pasteryzowane, wsad malinowy (przecier z malin 12% w jogurcie, cukier, błonnik cytrusowy, aromaty naturalne), żywe kultury bakterii jogurtowych.
86 kcal, tłuszcze 2,4 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 1,7 g, węglowodany 9,5 g w tym cukry 9,5 g, błonnik 0,6 g, białko 7 g, sól 0,08 g.
Skład tego jogurtu jest dobry, oprócz jogurtu z owocami jest dodatek cukru, lecz nie jest to dodatek w nadmiernej ilości (poniżej 10 g), więc jogurt jest dobrym wyborem.
Pilos, jogurt typu greckiego Piluś malinowy (Lidl)

Składniki: mleko pasteryzowane, wsad malinowy (12% przecier z malin w jogurcie, cukier, błonnik cytrusowy, aromaty naturalne), żywe kultury bakterii jogurtowych: Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus.
Niezły wybór
Jogurty owocowe, które możesz wybrać
Fruvita. Serek typu skandynawskiego. Kvarg truskawkowy (Biedronka)

Składniki: mleko odtłuszczone, truskawki 6%, cukier, aromat naturalny, zagęszczony sok z cytryny, koncentrat z marchwi, bakterie fermentacji mlekowej.
77 kcal, tłuszcze 0 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0 g, węglowodany 8,8 g w tym cukry 8,7 g, błonnik 0,2 g, białko 9,4 g, sól 0,1 g.
W składzie produktu jest dodatek cukru, ale nie przekracza 10 g na 100 g produktu, a zawartość tłuszczy jest równa 0. Ma bardzo gęstą konsystencję. Możesz wybrać ten jogurt, szczególnie jeśli zależy Ci na ograniczeniu tłuszczu w diecie.
goVEGE OATJOGU malina (Biedronka)

Skład: baza owsiana 80% (woda, ekstrakt z owsa 15%), maliny 6,8%, cukier, skrobie modyfikowane, olej słonecznikowy, sok z cytryny, fosforany wapnia, koncentrat z czarnej marchwi, aromat naturalny, wegańskie kultury bakterii jogurtowych, witaminy D i B12.
99 kcal, tłuszcze 2,5 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0,3 g, węglowodany 18 g w tym cukry 8,7 g, błonnik 1 g, białko 0,6 g, sól 0,05 g.
To jogurt roślinny, niestety oprócz dodatku cukru ma też dodatek skrobi modyfikowanej i aromatu. Jeśli nie jesz produktów odzwierzęcych to od czasu do czasu możesz z takiego jogurtu skorzystać. Duży plus za dodatek witaminy D i B12.
Piątnica Skyr jogurt typu islandzkiego z jagodami (dostępny w wielu sklepach)

Skład: mleko pasteryzowane, wsad jagodowy 20% (jagody 40%, cukier, substancje zagęszczające: pektyny, mączka chleba świętojańskiego; naturalny aromat), żywe kultury bakterii jogurtowych: Streptococcus thermophilus; Lactobacillus bulgaricus.
82 kcal, tłuszcze 0 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0 g, węglowodany 11 g w tym cukry 11 g, błonnik – brak informacji, białko 9,6 g, sól 0,06 g.
Ten jogurt jest dobrym źródłem białka i w jego składzie nie znajdziemy tłuszczu. Niestety oprócz owoców, zawiera również sporo dodanego cukru.
Rolmlecz jogurt pitny waniliowy (Lidl)

Skład: mleko, cukier, aromat naturalny, koncentrat soku z marchwi, ekstrahowana laska wanilii, żywe kultury bakterii jogurtowych.
82 kcal, tłuszcze 2,3 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 1,6 g, węglowodany 12 g w tym cukry 12 g, błonnik – brak informacji, białko 5,6 g, sól 0,17 g.
Ten jogurt ma krótki, dobry skład. Niestety zawiera znaczne ilości cukru, a smaku nadaje mu przede wszystkim aromat, a dopiero w dalszej kolejności prawdziwa wanilia.
Activia Jogurt o smaku malina-granat (dostępny w wielu sklepach)

Skład: mleko odtłuszczone, cukier, śmietanka (z mleka), maliny 2,8%, błonnik cytrusowy, sok z granatu 0,2%-na bazie soku skoncentrowanego, naturalne aromaty, bakterie jogurtowe, ActiRegularis Bifidobacterium, białka mleka. Może zawierać zboża zawierające gluten, sezam.
60 kcal, tłuszcze 0,8 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0,5 g, węglowodany 10 g w tym cukry 10 g, błonnik 0,4 g, białko 3 g, sól 0,11 g.
Ten produkt składa się głównie z mleka i cukru. Dodatek owoców jest znikomy. Nie jest to najlepszy wybór, jednak jeśli brakuje produktów z pierwszej grupy, można po niego sięgnąć.
Odradzane produkty
Jogurty owocowe, których nie polecamy
Bakoma. AVE VEGE. Deser na kremie kokosowym. Smak czekolada (dostępny w wielu sklepach)

Skład: krem kokosowy 79% (woda, ekstrakt kokosowy w proszku), cukier, skrobie modyfikowane, syrop ryżowy w proszku, skrobia ryżowa, mąka ryzowa, kakao 2%, tłuszcz kokosowy, białka słonecznika, substancja zagęszczająca: karagen, czekolada w proszku, 0,06%, sól, aromat.
99 kcal, tłuszcze 2,7 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 2,5 g, węglowodany 17,5 g w tym cukry 9,5 g, błonnik – brak informacji, białko 0,8 g, sól 0,11 g.
Kolejny jogurt owocowy roślinny. Niestety ma bardzo dużo dodatków takich jak cukier, skrobie modyfikowane, substancje zagęszczające i aromaty. Raczej nie warto sięgać po ten deser.
Zott Jogobella brzoskwinia (dostępny w wielu sklepach)

Skład: jogurt, owoce 9% (brzoskwinie i sok brzoskwiniowy z koncentratu 7,2%, sok z marakui z koncentratu 1,8%), cukier, aromat.
91 kcal, tłuszcze 2,7 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 1,8 g, węglowodany 12,2 g w tym cukry 11,7 g, błonnik – brak informacji, białko 3,5 g, sól 0,14 g.
To przedstawiciel popularnej grupy jogurtów, których skład bardzo się zmienił w ostatnich latach. Nie jest zły, bo z dodatków jest cukier oraz aromat, ale ilość cukrów wynosi ponad 10 g na 100 g produktu, więc dość dużo. Z tego powodu warto ograniczyć ten jogurt w diecie do minimum lub nawet całkowicie zrezygnować.
Jovi Duet o smaku melon-truskawka (dostępny w wielu sklepach)

Skład: mleko pasteryzowane, serwatka odtworzona (z mleka), woda, cukier, skrobia modyfikowana kukurydziana, melon-sok 0,05% (sok z soku zagęszczonego), truskawka-sok 0,05% (sok z soku zagęszczonego), koncentrat z marchwi, koncentrat soku z buraka ćwikłowego, koncentrat z krokosza barwierskiego, aromat, żywe kultury bakterii jogurtowych.
68 kcal, tłuszcze 0,8 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0,5 g, węglowodany 13,4 g w tym cukry 11,9 g, błonnik – brak informacji, białko 1,7 g, sól 0,1 g.
Ten jogurt to przede wszystkim mleko, woda i cukier. Ponadto w składzie znajdziemy skrobię modyfikowaną i sztuczne aromaty. Zawartość cukru to aż 11,9g na 100g, a dodatek owoców to zaledwie 0,1% soków.
Fantasia z wiśniami (dostępny w wielu sklepach)

Skład: mleko, wsad owocowy (wiśnie: 11,5% w produkcie, cukier, skrobia modyfikowana, regulatory kwasowości: kwas cytrynowy, cytryniany sodu; skoncentrowany sok z hibiskusa i z marchwi, substancje zagęszczające: karagen, guma ksantanowa, aromat), śmietanka, cukier, mleko w proszku odtłuszczone, żywe kultury bakterii jogurtowych
119 kcal, tłuszcze 5,3 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 3,4 g, węglowodany 15,3 g w tym cukry 14,5 g, błonnik 0,12 g, białko 2,4 g, sól 0,12 g.
W jogurcie znajdziemy 11,5% owoców, ale jednocześnie aż 14,5 g cukrów! Dodatkowo w jej skład wchodzą skrobia modyfikowana, zagęstniki, regulatory kwasowości i sztuczne aromaty. Produkt ten zawiera również mleko w proszku. Odradzamy wybór tego typu produktów.
