Napoje roślinne z Biedronki i Lidla — mleko roślinne ranking 2023

Napoje roślinne z Biedronki i Lidla — mleko roślinne ranking 2023

Napoje roślinne to popularne zamienniki mleka. W sklepach naprawdę jest już w czym wybierać, ale nie każdy produkt będzie tak samo dobry. Sprawdziliśmy, które napoje roślinne z Biedronki i Lidla są najlepsze, a od których lepiej trzymać się z daleka.

Napoje roślinne, znane jako mleko roślinne są popularnym zamiennikiem mleka krowiego. Mleko roślinne to potoczna, ale powszechnie używana nazwa dlatego w tym rankingu będziemy ją stosować zamiennie z napojem roślinnym. Ale wyjaśnimy też, że między mlekiem krowim a napojem roślinnym jest sporo różnic, więc koniecznie czytaj dalej.

Jako pierwsze na rynku pojawiły się mleka roślinne bazujące na soi. Dzisiaj wybór jest znacznie większy. Co wykorzystuje się do produkcji napojów? Orzechy kokosowe, migdały, orzechy laskowe, orzechy nerkowca, jadalne kasztany, nasiona konopi oraz liczne rośliny zbożowe, takie jak owies, ryż czy komosa ryżowa. Napoje te są świetne dla osób stosujących diety roślinne czy unikających mleka krowiego, ze względu na alergie czy nietolerancje. To również dobry wybór dla tych, którzy mleka po prostu nie lubią. Napoje roślinne często pojawiają się w Respo przepisach.

Do wyboru mamy wiele rodzajów napojów: naturalne, smakowe, słodzone, wzbogacane w witaminy czy ekologiczne. 

Pamiętaj jednak koniecznie, że mimo iż napoje roślinne są stosowane jako zamienniki mleka, znacznie odbiegają od niego pod względem zawartości makroskładników (w zależności od surowca). Na przykład napój kokosowy będzie się charakteryzował większą zawartością tłuszczów, napój sojowy — białka, a ryżowy czy owsiany — węglowodanów.  

Co jest ważne, gdy wybieramy w sklepie mleko roślinne?

  1. Krótka lista składników

Do wyprodukowania napoju roślinnego potrzeba jedynie wody oraz surowca stałego (bazy), np. ryżu, owsa, czy migdałów. W związku z tym, im krótszy i prostszy skład napoju, tym lepiej. Nie oznacza to jednak, że napoje wzbogacane w witaminy i składniki mineralne, jak również te z dodatkiem innych substancji pod postacią np. stabilizatorów, czy emulgatorów są złe. Jeśli czujesz się dobrze po ich spożyciu, to możesz włączać je do swojej diety.

  1. Wysoka zawartość surowca stałego (bazy)

Ilość bazy, czyli składnika stałego, np. nasion soi, ryżu czy owsa, wpływa przede wszystkim na smak napoju roślinnego. Z tego względu im wyższa zawartość bazy, tym smak napoju będzie bardziej wyrazisty.

  1. Dodatek wapnia

Wapń jest głównym materiałem budulcowym kości i zębów. Jest także niezbędny do prawidłowej pracy układu sercowo-naczyniowego.

W diecie tradycyjnej podstawowym źródłem wapnia są produkty mleczne. W związku z tym osoby, które wykluczają te produkty ze swojej diety (np. weganie, czy osoby z nietolerancją białek mleka krowiego), mogą mieć problem ze spożyciem odpowiedniej ilości wapnia. Osoby te powinny wybierać napoje roślinne fortyfikowane wapniem.

  1. Cukry dodane vs naturalnie występujące 

Mleko roślinne powstałe na bazie surowców zbożowych, czyli: ryżu, komosy ryżowej czy owsa, będzie miało naturalnie większą ilość węglowodanów i cukrów prostych. Będą to jednak cukry naturalnie występujące w produkcie. Tak samo jak laktoza w mleku. 

Dlatego przy wyborze napoju roślinnego najważniejsze, by w pierwszej kolejności kierować się składem. Jeśli na liście składników znajduje się cukier, maltodekstryna lub syropy cukrowe — nie będą to produkty zalecane. 

Osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej powinny ograniczyć napój ryżowy — z uwagi na naturalnie wysoką zawartość cukrów prostych i wyższy indeks glikemiczny. 

Najczęściej pojawiające się składniki dodatkowe w napojach roślinnych:

  1. Witaminy i składniki mineralne

Witaminami i składnikami mineralnymi najczęściej dodawanymi do napojów roślinnych są witaminy B2, B3, B5, B6, B12, E, D2, kwas foliowy, biotyna i wapń. 

  1. Stabilizatory, emulgatory i substancje zagęszczające  

Stabilizatory to substancje umożliwiające utrzymanie właściwości fizyczno-chemicznych środków spożywczych, czyli zapewniające przede wszystkim trwałość produktów. Stabilizatory hamują lub opóźniają psucie się produktów. 

Zagęstniki i emulgatory to substancje wpływające na odpowiednią konsystencję produktu. Zwiększają lepkość i gęstość produktów, a napojom roślinnym zapewniają przyjemną aksamitną, kremową konsystencję. Zapobiegają również gromadzeniu się naturalnego osadu na dnie. 

  • Mączka chleba świętojańskiego — z nasion owoców Ceratonia siliqa.
  • Guma gellan — pochodzi z fermentacji przeprowadzanej bakterie Sphingomonas elodea.
  • Guma guar — z drzewa Cyamopsis tetragonolobus.
  • Guma ksantanowa — z cukru, glukozy lub skrobi, powstałych podczas fermentacji przeprowadzanej przez baterkie Xanthomonas campestris
  • Lecytyna — z nasion soi czy słonecznika. 

Powyższe dodatki są pochodzenia naturalnego i w ograniczonych ilościach nie wykazują negatywnego wpływu na zdrowie. Jednak ich dodatek w napojach roślinnych jest zbędny.

  1. Regulatory kwasowości 
  • fosforan potasu — wykorzystywany jest  jako regulator kwasowości, wpływa na smak napojów. Związki te są dodawane w niewielkich ilościach, jednak należy pamiętać, że nadmiar fosforanów w diecie może być szkodliwy i negatywnie oddziaływać na gospodarkę wapnia. 
  1. Aromaty i ekstrakty 

Mleka roślinne zawierają również aromaty i ekstrakty nadające smak. Mogą one być zarówno naturalne jak i sztuczne. W napojach naturalnych dodatek ten jest zbędny. W przypadku napojów smakowych najlepszy jest aromat naturalny. Jednak zwyczajowo dodawana jest do nich substancja słodząca jak cukier czy słodziki, aby polepszyć smak. 

  • zapis „aromat” – może świadczyć, że dodatek jest syntetyczny
  • zapis „aromat naturalny” – świadczy o tym, że dodatek jest naturalnego pochodzenia roślinnego
  • zapis „ekstrakt” – to substancja zapachowa, wydobyta z surowca za pomocą wody lub alkoholu. 

Napoje roślinne dostępne w Biedronce i Lidlu podzieliliśmy na trzy grupy pod względem ich składu:

  1. Najzdrowszy wybór – to najlepsze opcje dostępne w sklepach. Mają krótki skład i dobrą wartość odżywczą. Dlatego warto sięgać po te produkty.  Właśnie takie produkty polecają podopiecznym Respo opiekunowie celu.
  2. Niezły wybór – są to mleka roślinne, które mimo dobrego składu zawierają zbędne dodatki jak aromaty, zagęstniki. Możesz po nie sięgać od czasu do czasu. Też będą dobrym wyborem, choć nie powinnaś ich wybierać w pierwszej kolejności.
  3. Odradzane produkty – napoje, które znalazły się w tej grupie, zawierają zbędny dodatek cukru oraz innych substancji dodatkowych. W optymalnych ilościach nadal są bezpieczne, ale z pewnością takie mleko roślinne nie powinno pojawiać się regularnie w zdrowej diecie.


BIEDRONKA


Najzdrowszy wybór

GoVege Napój owsiany – (butelka w lodówce 0,75 l)

Skład: woda, ekstrakt z owsa 15%, olej słonecznikowy, sól morska, witaminy: D,E,B12.
Wartości odżywcze:55 kcal, tłuszcz: 2,1 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2 g, węglowodany: 7,8 g, w tym cukry: 5,5 g, białko: 0,6 g, sól: 0,09 g

Napój ma krótki skład. Zawiera produkty niezbędne do wytworzenia, bez niepotrzebnych dodatków. Wzbogacany o wapń i witaminy.

GoVege Napój ryżowy

Skład:woda, ryż 17%, olej słonecznikowy, wapń, sól morska, ryboflawina, witamina B12, witamina D2
Wartości odżywcze: 65 kcal, tłuszcz: 1 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,1 g, węglowodany: 13,4 g, w tym cukry: 7,6 g, białko: 0,3 g, sól: 0,1 g

Napój ten również ma krótki skład oraz wysoką bazę – aż 17% ryżu. Produkt ten ma większą zawartość węglowodanów (specyfika surowca jakim jest ryż). Jeśli lubisz słodkie potrawy, to ten naturalnie słodki smak świetnie sprawdzi się do owsianek, jaglanek czy budyniów. Potrawy nie będą wymagały dodatkowego dosładzania. Napój jest fortyfikowany składnikami mineralnymi i witaminami.

Niezły wybór

GoVege Napój owsiany – (w kartoniku 1l)

Skład:woda, pełnoziarnisty owies 12%, olej słonecznikowy, sól morska
Wartości odżywcze:42 kcal, tłuszcz: 0,8 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,1 g, węglowodany: 7,8 g, w tym cukry: 4,5 g, białko: 0,7 g, sól: 0,08 g

Napój ma krótki skład. Zawiera składniki niezbędne do wytworzenia, bez niepotrzebnych dodatków. Baza owsiana stanowi ponad 10%. Minusem jest brak fortyfikacji, dlatego niezbędna jest codzienna, zbilansowana pod kątem wapnia dieta. Produkt nie będzie się nadawał dla osób z nietolerancją glutenu czy celiakią.

Alpro Napój roślinny sojowy niesłodzony „no sugars

Skład:baza sojowa (woda, obłuszczone ziarno soi (8,7%)), regulatory kwasowości (fosforany potasu), wapń, aromaty, sól morska, stabilizator (guma gellan), witaminy (B2, B12, D2)
Wartości odżywcze:33 kcal, tłuszcz: 1,8 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3 g, węglowodany: 0g, w tym cukry: 0 g, białko: 3,3 g, sól: 0,09 g

Napój ten charakteryzuje się większą ilością białka i niewielką kalorycznością. Niewielka baza bo mniej niż 9%. Zaletą jest fortyfikacja wapniem. Napój niestety zawiera dodatki zbędnych substancji stabilizujących, emulgujących i wzbogacających smak.

Alpro Napój roślinny kokosowy

Skład:woda, krem kokosowy z wodą (5,3%), ryż (3,3%), wapń, stabilizatory (guma guar, guma gellan, guma ksantanowa), sól morska, aromaty, witaminy (B12, D2)
Wartości odżywcze:20 kcal, tłuszcz: 0,9 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,9 g, węglowodany: 2,7g, w tym cukry: 1,9 g, białko: 0,1 g, sól: 0,13 g

Napój charakteryzuje się niską kalorycznością. Baza stanowi niecałe 9%. Zaletą jest fortyfikacja wapniem. Niestety zawiera dodatki substancji stabilizujących, emulgujących i wpływających na smak.

Alpro „NieMleko”

Skład:baza owsiana (woda, owies (8,7%)), olej słonecznikowy, błonnik z korzenia cykorii, białko grochu, wapń, regulatory kwasowości (fosforany potasu), naturalny aromat, emulgator (lecytyny), sól morska, stabilizator (guma gellan), witamina D2
Wartości odżywcze:59 kcal, tłuszcz: 3,5 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,4 g, węglowodany: 5,7g, w tym cukry: 0 g, białko: 0,7 g, sól: 0,12 g

Produkt ma stosunkowo długi, ale akceptowalny skład

Odradzane produkty

GoVege Napój roślinny sojowy

Skład:woda, soja 8%, cukier, węglan wapnia, sól morska, ryboflawina, witamina B12, witamina D2, aromaty
Wartości odżywcze:44 kcal, tłuszcz: 1,8 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3 g, węglowodany: 3,2 g, w tym cukry: 2,4 g, białko: 3,3 g, sól: 0,14g

Napój, mimo krótkiego składu ma dodatek cukru oraz aromatów wzbogacających smak.

Alpro Napój roślinny sojowy

Skład:baza sojowa (woda, obłuszczone ziarno soi 8%), cukier, regulatory kwasowości (fosforany potasu), wapń, aromat, sól morska, stabilizatory (guma gellan), regulator kwasowości (fosforany potasu), witaminy (B2, B12, E i D2)
Wartości odżywcze:39 kcal, tłuszcz: 1,8 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3 g, węglowodany: 2,5g, w tym cukry: 2,5 g, białko: 3,0 g, sól: 0,09 g

Baza sojowa stanowi 8%, a poza tym rodukt zawiera też całą gamę dodatków: cukier regulatory, aromaty i stabilizatory.

Alpro Napój roślinny migdał

Skład:woda, migdały 2,3%, cukier, wapń, sól morska, stabilizatory (mączka chleba świętojańskiego, guma gellan), emulgatory (lecytyny – słonecznik), naturalny aromat, witaminy (B2, B12, E i D2)
Wartości odżywcze:22 kcal, tłuszcz: 1,1 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,1 g, węglowodany: 2,4g, w tym cukry: 2,4 g, białko: 0,4 g, sól: 0,14 g

Baza to nieco ponad 2% migdałów, następnym składnikiem jest cukier dodany. Produkt zawiera też dużo zbędnych składników.

LIDL


Najzdrowszy wybór

Nutri Vege Owies Napój roślinny klasyczny bez cukru

Skład:woda, owies (10%), olej słonecznikowy, sól, substancje wzbogacające – niacyna, witamina B6, B12, kwas foliowy, biotyna, kwas pantotenowy, węglan wapnia.
Wartości odżywcze:41 kcal, tłuszcz 1,5 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g, węglowodany 6,7 g, w tym cukry 3,7 g, białko 0,3 g, sól 0,1 g.

Napój ma krótki, prosty skład — zawiera jedynie składniki niezbędne do jego przygotowania, a ponadto jest wzbogacony w wapń i witaminy. Zawartość bazy (owsa) jest wysoka.

Niezły wybór

Piątnica: Roślinna; napój owsiany

Skład:woda, owies Bio 11,6 %, olej słonecznikowy, sól morska
Wartości odżywcze:37 kcal, tłuszcz 1,3 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g, węglowodany 6,0 g, w tym cukry 4,1 g, białko 0,4 g, sól 0,12 g.

Napój ma krótki skład. Zawiera produkty niezbędne do wytworzenia, bez niepotrzebnych dodatków. Baza owsiana stanowi ponad 10%. Jedynym minusem jest brak fortyfikacji, dlatego niezbędna jest codzienna, zbilansowana pod kątem wapnia dieta.

Vemondo Napój ryżowy Bio „no added sugar

Skład:woda, ryż (17%), olej słonecznikowy, sól. Składniki z rolnictwa ekologicznego.
Wartości odżywcze:59 kcal, tłuszcz 0,9 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g, węglowodany 12,2 g, w tym cukry 8,0 g, białko 0,2 g, sól 0,1 g.

Napój ma krótki, prosty skład — zawiera jedynie składniki niezbędne do jego przygotowania. Nie jest wzbogacany w wapń, co może być minusem dla osób wykluczających z diety produkty mleczne. Ze względu na wysoką zawartość bazy (ryżu), napój zawiera spore ilości cukrów naturalnych, w związku z czym nie jest zalecane wypijanie go w dużych ilościach, odradzamy jego spożywanie przez osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.

Pilos Napój ryżowy

Skład:woda, ryż (17%), olej słonecznikowy, sól.
Wartości odżywcze: 59 kcal, tłuszcz 0,9 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g, węglowodany 12,2 g, w tym cukry 8,0 g, białko 0,2 g, sól 0,1 g

Napój ma krótki, prosty skład — zawiera jedynie składniki niezbędne do jego przygotowania. Nie jest wzbogacany w wapń, co może być minusem dla osób wykluczających z diety produkty mleczne. Ze względu na wysoką zawartość bazy (ryżu), napój zawiera spore ilości cukrów naturalnych, w związku z czym nie jest zalecane wypijanie go w dużych ilościach, odradzamy jego spożywanie przez osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.

Vemondo Napój ryżowo-kokosowy (w kartonie)

Skład:woda, ekstrakt z miąższu kokosa (5%), ryż (3%), sól morska, naturalny aromat, stabilizatory (guma guar, guma ksantanowa, guma gellan).
Wartości odżywcze:21 kcal, tłuszcz 1,3 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,2 g, węglowodany 2,3 g, w tym cukry 1,6 g, błonnik 0,1 g, białko 0,1 g, sól 0,13 g.

Napój oprócz składników niezbędnych do jego przygotowania, zawiera składniki dodatkowe w postaci stabilizatorów. Kaloryczność napoju jest niska

Alpro Barista Napój owsiany

Skład:baza owsiana (woda, owies (10%)), olej słonecznikowy, błonnik z korzenia cykorii, białko grochu, regulator kwasowości (fosforany potasu), sól morska, witaminy (B2, B12, D2).
Wartości odżywcze:59 kcal, tłuszcz 3,0 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,3 g, węglowodany 6,7 g, w tym cukry 3,3 g, błonnik 1,0 g, białko 0,8 g, sól 0,13 g.

Napój oprócz składników niezbędnych do jego przygotowania, zawiera składniki dodatkowe w postaci m.in. regulatora kwasowości.

Vemondo Barista Napój owsiany

Skład:woda, owies (10%), olej rzepakowy, regulator kwasowości (fosforany potasu), węglan wapnia, sól morska, witamina D, ryboflawina, witamina B12.
Wartości odżywcze:63 kcal, tłuszcz 3,4 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,3 g, węglowodany 6,7 g, w tym cukry 1,6 g, błonnik ? g, białko 1,1 g, sól 0,12 g.

Napój oprócz składników niezbędnych do jego przygotowania, zawiera składniki dodatkowe w postaci m.in. regulatora kwasowości. Plusem jest zawartość wapnia i witamin

Odradzane produkty

Vemondo Napój ryżowo-kokosowy

Skład:woda, syrop ryżowy (11%), ekstrakt z miąższu kokosa (9%), błonnik cytrusowy, sól morska.
Wartości odżywcze:57 kcal, tłuszcz 2,2 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 2,1 g, węglowodany 8,9 g, w tym cukry 1,9 g, białko 0,3 g, sól 0,08 g.

Napój oprócz składników niezbędnych do jego przygotowania, zawiera cukier dodany pod postacią syropu ryżowego.

Alpro Napój z orzechów nerkowca

Skład:woda, orzechy nerkowca (3,1%), cukier, wapń, sól morska, stabilizatory (mączka chleba świętojańskiego, guma gellan), emulgator (lecytyny (słonecznik)), witaminy (B2, B12, E, D2).
Wartości odżywcze:23 kcal, tłuszcz 1,1 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g, węglowodany 2,6 g, w tym cukry 2,0 g, błonnik 0,2 g, białko 0,5 g, sól 0,13 g.

Napój oprócz składników niezbędnych do jego przygotowania, zawiera cukier dodany oraz inne substancje zbędne, takie jak stabilizatory i emulgatory. Zawartość bazy (orzechów nerkowca) jest bardzo niska.

Pilos Napój migdałowy

Skład:woda, cukier trzcinowy (3%), migdały (2,3%), olej słonecznikowy, sól, stabilizatory: guma gellan, mączka chleba świętojańskiego.
Wartości odżywcze:26 kcal, tłuszcz 1,3 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g, węglowodany 3,1 g, w tym cukry 3,1 g, białko 0,5 g, sól 0,13 g.

Napój oprócz składników niezbędnych do jego przygotowania, zawiera cukier dodany oraz stabilizatory. Cukier znajduje się na drugim miejscu w składzie i jest go więcej niż bazy (migdałów), które stanowią zaledwie nieco ponad 2% napoju.

Robisz zakupy w innych sklepach niż Lidl i Biedronka i zastanawiasz się, czy wybierasz dobre produkty? Nasi podopieczni mają wsparcie opiekunów celu, którzy doradzają, jakie produkty w sklepie warto wybrać, a które lepiej omijać szerokim łukiem. Sprawdź ofertę i dołącz do ekipy najlepiej poinformowanych!

Schudnij w Respo
pod okiem dietetyka!

Dopasuje Ci idealny plan zgodnie z Metodą Respo, jedyną w Polsce metodą odchudzania ze skutecznością potwierdzoną badaniami naukowymi.

Sprawdź pakiety z dietą