Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
  h   min
Sprawdź ofertę
Napoje roślinne z Biedronki i Lidla — ranking

Napoje roślinne z Biedronki i Lidla — ranking

Napoje roślinne to popularne zamienniki mleka krowiego. Wiele osób, które muszą lub chcą z niego zrezygnować, szuka produktu, który może mleko zastąpić. W sklepach naprawdę jest już w czym wybierać, ale nie każdy wybór będzie tak samo dobry. Dlatego sprawdziliśmy, które napoje roślinne z Biedronki i Lidla są najlepsze, a od których lepiej trzymać się z daleka.

Popularnym zamiennikiem mleka krowiego od dawna były napoje bazujące na soi. Dzisiaj wybór jest znacznie większy. Co wykorzystuje się do produkcji napojów? Orzechy kokosowe, migdały, orzechy laskowe, orzechy nerkowca, jadalne kasztany, nasiona konopi oraz liczne rośliny zbożowe, takie jak owies, ryż czy komosa ryżowa. Napoje te są świetne dla osób stosujących diety roślinne czy unikających mleka krowiego, ze względu na alergie czy nietolerancje. To również dobry wybór dla tych, którzy mleka po prostu nie lubią. Napoje roślinne często pojawiają się w Respo przepisach.

Do wyboru mamy wiele rodzajów napojów: naturalne, smakowe, słodzone, wzbogacane w witaminy czy ekologiczne. 

Pamiętaj jednak koniecznie, że mimo iż napoje roślinne są stosowane jako zamienniki mleka, znacznie odbiegają od niego pod względem zawartości makroskładników (w zależności od surowca). Na przykład napój kokosowy będzie się charakteryzował większą zawartością tłuszczów, napój sojowy — białka, a ryżowy czy owsiany — węglowodanów.  

Co jest ważne przy wyborze napojów roślinnych?

  1. Krótka lista składników

Do wyprodukowania napoju roślinnego potrzeba jedynie wody oraz surowca stałego (bazy), np. ryżu, owsa, czy migdałów. W związku z tym, im krótszy i prostszy skład napoju, tym lepiej. Nie oznacza to jednak, że napoje wzbogacane w witaminy i składniki mineralne, jak również te z dodatkiem innych substancji pod postacią np. stabilizatorów, czy emulgatorów są złe. Jeśli czujesz się dobrze po ich spożyciu, to możesz włączać je do swojej diety.

  1. Wysoka zawartość surowca stałego (bazy)

Ilość bazy, czyli składnika stałego, np. nasion soi, ryżu czy owsa, wpływa przede wszystkim na smak napoju roślinnego. Z tego względu im wyższa zawartość bazy, tym smak napoju będzie bardziej wyrazisty.

  1. Dodatek wapnia

Wapń jest głównym materiałem budulcowym kości i zębów. Jest także niezbędny do prawidłowej pracy układu sercowo-naczyniowego.

W diecie tradycyjnej podstawowym źródłem wapnia są produkty mleczne. W związku z tym osoby, które wykluczają te produkty ze swojej diety (np. weganie, czy osoby z nietolerancją białek mleka krowiego), mogą mieć problem ze spożyciem odpowiedniej ilości wapnia. Osoby te powinny wybierać napoje roślinne fortyfikowane wapniem.

  1. Cukry dodane vs naturalnie występujące 

Wiele napojów roślinnych na bazie surowców zbożowych, czyli: ryżu, komosy ryżowej czy owsa, będzie miało naturalnie większą ilość węglowodanów i cukrów prostych. Będą to jednak cukry naturalnie występujące w produkcie. Tak samo jak laktoza w mleku. 

Dlatego przy wyborze napoju roślinnego najważniejsze, by w pierwszej kolejności kierować się składem. Jeśli na liście składników znajduje się cukier, maltodekstryna lub syropy cukrowe — nie będą to produkty zalecane. 

Osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej powinny ograniczyć napój ryżowy — z uwagi na naturalnie wysoką zawartość cukrów prostych i wyższy indeks glikemiczny. 

Najczęściej pojawiające się składniki dodatkowe w napojach roślinnych:

  1. Witaminy i składniki mineralne

Witaminami i składnikami mineralnymi najczęściej dodawanymi do napojów roślinnych są witaminy B2, B3, B5, B6, B12, E, D2, kwas foliowy, biotyna i wapń. 

  1. Stabilizatory, emulgatory i substancje zagęszczające  

Stabilizatory to substancje umożliwiające utrzymanie właściwości fizyczno-chemicznych środków spożywczych, czyli zapewniające przede wszystkim trwałość produktów. Stabilizatory hamują lub opóźniają psucie się produktów. 

Zagęstniki i emulgatory to substancje wpływające na odpowiednią konsystencję produktu. Zwiększają lepkość i gęstość produktów, a napojom roślinnym zapewniają przyjemną aksamitną, kremową konsystencję. Zapobiegają również gromadzeniu się naturalnego osadu na dnie. 

  • Mączka chleba świętojańskiego — z nasion owoców Ceratonia siliqa.
  • Guma gellan — pochodzi z fermentacji przeprowadzanej bakterie Sphingomonas elodea.
  • Guma guar — z drzewa Cyamopsis tetragonolobus.
  • Guma ksantanowa — z cukru, glukozy lub skrobi, powstałych podczas fermentacji przeprowadzanej przez baterkie Xanthomonas campestris
  • Lecytyna — z nasion soi czy słonecznika. 

Powyższe dodatki są pochodzenia naturalnego i w ograniczonych ilościach nie wykazują negatywnego wpływu na zdrowie. Jednak ich dodatek w napojach roślinnych jest zbędny

  1. Regulatory kwasowości 
  • fosforan potasu — wykorzystywany jest  jako regulator kwasowości, wpływa na smak napojów. Związki te są dodawane w niewielkich ilościach, jednak należy pamiętać, że nadmiar fosforanów w diecie może być szkodliwy i negatywnie oddziaływać na gospodarkę wapnia. 
  1. Aromaty i ekstrakty 

W napojach roślinnych znajdziemy również aromaty i ekstrakty nadające smak. Mogą one być zarówno naturalne jak i sztuczne. W napojach naturalnych dodatek ten jest zbędny. W przypadku napojów smakowych najlepszy jest aromat naturalny. Jednak zwyczajowo dodawana jest do nich substancja słodząca jak cukier czy słodziki, aby polepszyć smak. 

  • zapis “aromat” – może świadczyć, że dodatek jest syntetyczny
  • zapis “aromat naturalny” – świadczy o tym, że dodatek jest naturalnego pochodzenia roślinnego
  • zapis “ekstrakt” – to substancja zapachowa, wydobyta z surowca za pomocą wody lub alkoholu. 

Napoje roślinne dostępne w Biedronce i Lidlu podzieliliśmy na trzy grupy pod względem ich składu:

  1. Najzdrowszy wybór – to najlepsze opcje dostępne w sklepach. Mają krótki skład i dobrą wartość odżywczą. Dlatego warto sięgać po te produkty.  Właśnie takie produkty polecają podopiecznym Respo opiekunowie celu.
  2. Niezły wybór – są to napoje roślinne, które mimo dobrego składu zawierają zbędne dodatki jak aromaty, zagęstniki. Możesz po nie sięgać od czasu do czasu. Też będą dobrym wyborem, choć nie powinnaś ich wybierać w pierwszej kolejności.
  3. Odradzane produkty – napoje, które znalazły się w tej grupie, zawierają zbędny dodatek cukru oraz innych substancji dodatkowych. W optymalnych ilościach nadal są bezpieczne, ale z pewnością nie powinny pojawiać się regularnie w zdrowej diecie.

BIEDRONKA

Napoje roślinne — najzdrowszy wybór

Napoje roślinne Biedronka, które polecamy

W tej grupie znajdują się napoje z krótkim i prostym składem, które nie zawierają zbędnych składników w postaci cukru dodanego, emulgatorów, czy stabilizatorów.

GoVege Napój owsiany

Napój ma krótki skład. Zawiera produkty niezbędne do wytworzenia, bez niepotrzebnych dodatków. Baza owsiana stanowi ponad 10%. Jedynym minusem jest brak fortyfikacji, dlatego niezbędna jest codzienna, zbilansowana pod kątem wapnia dieta. Produkt nie będzie się nadawał jedynie dla osób z nietolerancją glutenu czy celiakią.

Skład: woda, pełnoziarnisty owiec 12%, olej słonecznikowy, sól morska

Wartości odżywcze: 42 kcal, tłuszcz: 0,8 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,1 g, węglowodany: 7,8 g, w tym cukry: 4,5 g, białko: 0,7 g, sól: 0,08 g

GoVege Napój ryżowy

Napój ten również ma krótki skład oraz wysoką bazę – aż 17% ryżu. Produkt ten ma większą zawartość węglowodanów (specyfika surowca jakim jest ryż). Jeśli lubisz słodkie potrawy, to ten naturalnie słodki smak świetnie sprawdzi się do owsianek, jaglanek czy budyniów. Potrawy nie będą wymagały dodatkowego dosładzania. Napój jest fortyfikowany składnikami mineralnymi i witaminami. 

Skład: woda, ryż 17%, olej słonecznikowy, węglan wapnia, sól morska, ryboflawina, witamina B12, witamina D2

Wartości odżywcze: 65 kcal, tłuszcz: 1 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,1 g, węglowodany: 13,4 g, w tym cukry: 7,6 g, białko: 0,3 g, sól: 0,1 g

Napoje roślinne — niezły wybór

Napoje roślinne Biedronka, które możesz wybrać, ale niekoniecznie je polecamy

W tej grupie znajdują się napoje roślinne, które mimo dobrego składu zawierają zbędne dodatki w postaci stabilizatorów, emulgatorów, czy sztucznych aromatów.

Alpro Napój roślinny sojowy niesłodzony „no sugars”

Napój ten charakteryzuje się większą ilością białka i niewielką kalorycznością. Niewielka baza bo mniej niż 9%. Zaletą jest fortyfikacja wapniem. Napój niestety zawiera dodatki zbędnych substancji stabilizujących, emulgujących i wzbogacających smak. 

Skład: baza sojowa (woda, obłuszczone ziarno soi (8,7%)), regulatory kwasowości (fosforany potasu), wapń, aromaty, sól morska, stabilizator (guma gellan), witaminy (B2, B12, D2)

Wartości odżywcze: 33 kcal, tłuszcz: 1,8 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3 g, węglowodany: 0g, w tym cukry: 0 g, białko: 3,3 g, sól: 0,09 g

Alpro Napój roślinny kokosowy

Napój charakteryzuje się niską kalorycznością. Baza stanowi niecałe 9%. Zaletą jest fortyfikacja wapniem. Niestety zawiera dodatki substancji stabilizujących, emulgujących i wpływających na smak. 

Skład: woda, krem kokosowy z wodą (5,3%), ryż (3,3%), wapń, stabilizatory (guma guar, guma gellan, guma ksantanowa), sól morska, aromaty, witaminy (B12, D2)

Wartości odżywcze: 20 kcal, tłuszcz: 0,9 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,9 g, węglowodany: 2,7g, w tym cukry: 1,9 g, białko: 0,1 g, sól: 0,13 g

Napoje roślinne — odradzane produkty

Napoje roślinne Biedronka, których nie polecamy

W tej grupie znajdują się napoje, które zawierają w swoim składzie cukier dodany, jak również inne zbędne substancje w postaci stabilizatorów, emulgatorów czy sztucznych aromatów.

GoVege Napój roślinny sojowy

Napój, mimo krótkiego składu ma dodatek cukru oraz aromatów wzbogacających smak.

Skład: woda, soja 8%, cukier, węglan wapnia, sól morska, ryboflawina, witamina B12, witamina D2, aromaty

Wartości odżywcze: 44 kcal, tłuszcz: 1,8 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3 g, węglowodany: 3,2 g, w tym cukry: 2,4 g, białko: 3,3 g, sól: 0,13 g

GoVege Napój roślinny sojowy waniliowy

Napój ten ma stosunkowo niską bazę sojową, a w składzie dużą ilość cukru dodanego. 

Skład: woda, soja 8%, cukier, wapń, ekstrakt wanilii, naturalny aromat waniliowy, sól morska, ryboflawina, witamina B12, witamina D2

Wartości odżywcze: 52 kcal, tłuszcz: 1,8 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3 g, węglowodany: 5,3 g, w tym cukry: 4,5 g, białko: 3,3 g, sól: 0,13 g

GoVege Napój roślinny ryżowo-kokosowy

Mimo dosyć wysokiej bazy kokosowo-ryżowej (ponad 20%), napój ten ma dodatek substancji zagęszczających oraz substancji słodzącej – maltodekstryny. 

Skład: woda, ryż 11,5%, ekstrakt z kokosa 10% (miazga kokosowa, woda), maltodekstryna, węglan wapnia, emulgator: lecytyny; substancja zagęszczająca: guma gellan; sól, ryboflawina, witamina B12, witamina D2

Wartości odżywcze: 63 kcal, tłuszcz: 1,8 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,6 g, węglowodany: 11,3 g, w tym cukry: 5,9 g, białko: 0,3 g, sól: 0,09 g

GoVege Napój roślinny migdałowy

Dużym minusem tego napoju jest bardzo mała zawartość bazy migdałowej oraz dodatek cukru i maltodekstryny. 

Skład: woda, cukier, migdały 2,3%, maltodekstryna, wapń, sól morska, emulgator: lecytyny; ryboflawina, witamina B12, witamina D2

Wartości odżywcze: 30 kcal, tłuszcz: 1,4 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,1 g, węglowodany: 3,7g, w tym cukry: 2,7 g, białko: 0,6 g, sól: 0,13 g

Alpro Napój roślinny migdałowy „Creamy almond”

Karmelizowany migdał jako baza produktu stanowi bardzo mały procent. Węglowodany pochodzą jedynie z cukru dodanego. Dodatkowo w składzie znajdziemy substancje wzmacniające konsystencje i smak. 

Skład: woda, migdał karmelizowany mielony (2%), cukier, wapń, sól morska, stabilizatory (mączka chleba świętojańskiego, guma gellan), regulator kwasowości (fosforany potasu), aromat, witaminy (B2, B12, E i D2)

Wartości odżywcze: 19 kcal, tłuszcz: 0,8 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,1 g, węglowodany: 2,5g, w tym cukry: 2,5 g, białko: 0,3 g, sól: 0,13 g

LIDL

Napoje roślinne — najzdrowszy wybór

Napoje roślinne Lidl, które polecamy

W tej grupie znajdują się napoje z krótkim i prostym składem, które nie zawierają zbędnych składników w postaci cukru dodanego, emulgatorów, czy stabilizatorów.

Nutri Vege Owies Napój roślinny klasyczny bez cukru

Napój ten ma krótki, prosty skład — zawiera jedynie składniki niezbędne do jego przygotowania, a ponadto jest wzbogacony w wapń i witaminy. Zawartość bazy (owsa) jest wysoka.

Skład: woda, owies (10%), olej słonecznikowy, sól, substancje wzbogacające – niacyna, witamina B6, B12, kwas foliowy, biotyna, kwas pantotenowy, węglan wapnia.

Wartości odżywcze w 100 ml: 41 kcal, tłuszcz 1,5 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g, węglowodany 6,7 g, w tym cukry 3,7 g, białko 0,3 g, sól 0,1 g.

Pilos Napój sojowy niesłodzony

Napój ma krótki, prosty skład — zawiera jedynie składniki niezbędne do jego przygotowania, i jest wzbogacony w algi morskie będące źródłem wapnia. Zawartość bazy (nasion soi) jest stosunkowo wysoka. Napój zawiera sporo białka — jego zawartość jest zbliżona do ilości białka w mleku krowim. Jest to charakterystyczne dla napojów sojowych.

Skład: woda, obrane nasiona soi (9,7%), algi morskie Lithothamnium Calcareum (0,4%), sól morska.

Wartości odżywcze w 100 ml: 39 kcal, tłuszcz 2,2 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,4 g, węglowodany 0,7 g, w tym cukry 0,7 g, białko 3,6 g, sól 0,08 g.

Pilos Napój ryżowy

Napój ma krótki, prosty skład — zawiera jedynie składniki niezbędne do jego przygotowania. Nie jest wzbogacany w wapń, co może być minusem dla osób wykluczających z diety produkty mleczne. Ze względu na wysoką zawartość bazy (ryżu), napój zawiera spore ilości cukrów naturalnych, w związku z czym nie jest zalecane wypijanie go w dużych ilościach, odradzamy jego spożywanie przez osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.

Skład: woda, ryż (17%), olej słonecznikowy, sól.

Wartości odżywcze w 100 ml: 59 kcal, tłuszcz 0,9 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g, węglowodany 12,2 g, w tym cukry 8,0 g, białko 0,2 g, sól 0,1 g.

Napoje roślinne — niezły wybór

Napoje roślinne Lidl, które możesz wybrać, ale niekoniecznie polecamy.

W tej grupie znajdują się napoje roślinne, które mimo dobrego składu zawierają zbędne dodatki w postaci stabilizatorów, emulgatorów, czy sztucznych aromatów.

Vemondo Napój ryżowo-kokosowy w kartonie

Napój oprócz składników niezbędnych do jego przygotowania, zawiera składniki dodatkowe w postaci stabilizatorów. Kaloryczność napoju jest niska — najniższa spośród wszystkich przedstawionych napojów roślinnych z Lidla.

Skład: woda, ekstrakt z miąższu kokosa (5%), ryż (3%), sól morska, naturalny aromat, stabilizatory (guma guar, guma ksantanowa, guma gellan).

Wartości odżywcze w 100 ml: 21 kcal, tłuszcz 1,3 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,2 g, węglowodany 2,3 g, w tym cukry 1,6 g, błonnik 0,1 g, białko 0,1 g, sól 0,13 g.

Alpro Barista Napój owsiany

Napój oprócz składników niezbędnych do jego przygotowania, zawiera składniki dodatkowe w postaci m.in. regulatora kwasowości.

Skład: baza owsiana (woda, owies (10%)), olej słonecznikowy, błonnik z korzenia cykorii, białko grochu, regulator kwasowości (fosforany potasu), sól morska, witaminy (B2, B12, D2).

Wartości odżywcze w 100 ml: 59 kcal, tłuszcz 3,0 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,3 g, węglowodany 6,7 g, w tym cukry 3,3 g, błonnik 1,0 g, białko 0,8 g, sól 0,13 g.

Napoje roślinne — odradzane produkty

Lidl napoje roślinne, których nie polecamy.

W tej grupie znajdują się napoje, które zawierają w swoim składzie cukier dodany, jak również inne zbędne substancje w postaci stabilizatorów, emulgatorów czy sztucznych aromatów.

Vemondo Napój ryżowo-kokosowy

Napój oprócz składników niezbędnych do jego przygotowania, zawiera cukier dodany pod postacią syropu ryżowego.

Skład: woda, syrop ryżowy (11%), ekstrakt z miąższu kokosa (9%), błonnik cytrusowy, sól morska.

Wartości odżywcze w 100 ml: 57 kcal, tłuszcz 2,2 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 2,1 g, węglowodany 8,9 g, w tym cukry 1,9 g, białko 0,3 g, sól 0,08 g.

Alpro Napój z orzechów nerkowca

Napój oprócz składników niezbędnych do jego przygotowania, zawiera cukier dodany oraz inne substancje zbędne, takie jak stabilizatory i emulgatory. Zawartość bazy (orzechów nerkowca) jest bardzo niska.

Skład: woda, orzechy nerkowca (3,1%), cukier, wapń, sól morska, stabilizatory (mączka chleba świętojańskiego, guma gellan), emulgator (lecytyny (słonecznik)), witaminy (B2, B12, E, D2).

Wartości odżywcze w 100 ml: 23 kcal, tłuszcz 1,1 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g, węglowodany 2,6 g, w tym cukry 2,0 g, błonnik 0,2 g, białko 0,5 g, sól 0,13 g.

Pilos Napój migdałowy

Napój oprócz składników niezbędnych do jego przygotowania, zawiera cukier dodany oraz stabilizatory. Cukier znajduje się na drugim miejscu w składzie i jest go więcej niż bazy (migdałów), które stanowią zaledwie nieco ponad 2% napoju.

Skład: woda, cukier trzcinowy (3%), migdały (2,3%), olej słonecznikowy, sól, stabilizatory: guma gellan, mączka chleba świętojańskiego.

Wartości odżywcze w 100 ml: 26 kcal, tłuszcz 1,3 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g, węglowodany 3,1 g, w tym cukry 3,1 g, białko 0,5 g, sól 0,13 g.

Robisz zakupy w innych sklepach niż Lidl i Biedronka i zastanawiasz się, czy wybierasz dobre produkty? Nasi podopieczni mają wsparcie opiekunów celu, którzy doradzają, jakie produkty w sklepie warto wybrać, a które lepiej omijać szerokim łukiem. Sprawdź ofertę i dołącz do ekipy najlepiej poinformowanych!

Schudnij w Respo
pod okiem dietetyka!

Dopasuje Ci idealny plan zgodnie z Metodą Respo, jedyną w Polsce metodą odchudzania ze skutecznością potwierdzoną badaniami naukowymi.

Sprawdź pakiety z dietą