Najlepsze fit batony.🥇Ranking 2025

Najlepsze fit batony.🥇Ranking 2025

Fit batony szturmem podbiły serca i żołądki łasuchów i tych którzy szukają zamienników tradycyjnych słodyczy. Czy to faktycznie dobra alternatywa dla tradycyjnych batoników i czekoladek? Ruszyliśmy do sklepów, aby pomóc Ci w wyborze!

Cechy dobrego batona

Tworząc nasz ranking batonów, określiliśmy najważniejsze cechy, jakie powinien mieć zdrowy baton.

✔️ 1. Krótka lista składników

Wybieraj batony, które mają krótki skład, bez zbędnych dodatków.

✔️ 2. Brak dodatku cukru/syropu glukozowego/syropu glukozowo-fruktozowego

Wybieraj batony, które zawierają jak najmniej cukru (a najlepiej w ogóle go nie zawierają).

Pamiętaj, że syrop glukozowy i syrop glukozowo-fruktozowy są po prostu cukrem w formie płynnej i zdecydowanie nie są dobrym składnikiem produktów z kategorii fit batony.

✔️ 3. Niski udział w składzie nasyconych kwasów tłuszczowych

Nadmiar nasyconych kwasów tłuszczowych ma negatywny wpływ na zdrowie, warto więc wybierać batoniki, które zawierają ich jak najmniej.

W składzie fit-batonów unikaj zatem tłuszczu palmowego oraz mleka w proszku będących źródłami nasyconych kwasów tłuszczowych.

Oczywiście plusem tego rodzaju produktów jest wysoka zawartość białka, jednak pamiętaj, że nie jest to ranking batonów proteinowych, a wszystkich fit-batonów, również tych, o typowo węglowodanowo-tłuszczowym składzie.

✔️ 4. Mała porcja

Im mniej gramów ma baton, tym (prawdopodobnie) mniej kalorii w porcji. Ma to szczególne znaczenie przy batonach z gorszym składem i wyższą zawartością cukru oraz tłuszczu.

Mała wielkość batonika jest ważna, bo stanowi dobry „ogranicznik” liczby zjadanych słodkości. Zwłaszcza że batony są produktami jedzonymi „na raz”, a nikt nie bawi się w dzielenie dużego batona na… kilka porcji.

Jak stworzyliśmy ranking fit batonów?

W rankingu fit batonów produkty podzieliliśmy na 3 grupy:

  • Najzdrowszy wybór – batony z bardzo prostym składem, bez zbędnych dodatków i najlepszą wartością odżywczą: niską zawartością cukru i nasyconych kwasów tłuszczowych.
  • Niezły wybór – batony z nieco gorszym składem, zawierające dodatek cukru. Te produkty też są dobrym wyborem, choć nie powinny stanowić podstawy Twojej diety.
  • Odradzane produkty – batony z dużą ilością zbędnych składników i wysoką zawartością cukru i/lub nasyconych kwasów tłuszczowych.

Schudnij w Respo
pod okiem dietetyka!

Dopasuje Ci idealny plan zgodnie z Metodą Respo, jedyną w Polsce metodą odchudzania ze skutecznością potwierdzoną badaniami naukowymi.

Sprawdź pakiety z dietą

🥇 Ranking fit batonów 2025


Najzdrowszy wybór

Baton owocowy dobra kaloria, kakao i orzech — Rossman / Lidl

Skład: daktyle, orzechy nerkowca (14%), kakao w proszku (5%), chrupki zbożowe (mąka kukurydziana, mąka ryżowa)
Wartość odżywcza: 126 kcal, tłuszcz: 2,8 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,6 g, węglowodany: 22 g, w tym cukry: 18 g, białko: 2,2 g

Produkt ma krótki, prosty skład, niską zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, i nie zawiera dodatku cukru. Cechuje go też stosunkowo niska kaloryczność – 126 kcal na porcję (35 g). Zdecydowanie warto sięgnąć po ten baton musli w Lidlu.

Dobra Kaloria Baton PROTEINA Krem orzechowy & wanilia — Rossman

Skład: miazga arachidowa (35%), daktyle, białko grochu, błonnik z cykorii, wanilia (0,5%), naturalny aromat waniliowy (0,3%)
Wartość odżywcza: 176 kcal, tłuszcz: 8,11 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,1 g, węglowodany: 12,6 g, w tym cukry: 10,8 g, białko: 10,4 g

Kolejny produkt Dobrej Kalorii z krótkim, prostym składem, niską zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych i bez dodatku cukru. Dodatkowym plusem batonika jest wysoka zawartość białka — ten produkt zdecydowanie znalazłby się na jednej z czołowych pozycji, gdybyśmy tworzyli przedstawiający batony proteinowe ranking.

Pocket Energy Bar Kokos & Kakao; Foods by Ann — Rossmann

Skład: daktyle (66%), wiórki kokosowe (30%), kakao (4%)
Wartość odżywcza: 135 kcal, tłuszcz: 6,8 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,3 g, węglowodany: 13,6 g, w tym cukry: 12,1 g, białko: 1,8 g

Ten fit baton ma krótki, prosty skład, niską zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych i nie ma dodatku cukru. Plusem jest też niska kaloryczność wynosząca 135 kcal w porcji (35 g)

Dobra Kaloria Baton owocowy Chrupiący orzech — Rossman / Lidl

Skład: Daktyle, orzeszki ziemne (29%), chrupki zbożowe (mąka kukurydziana, mąka ryżowa)
Wartość odżywcza: 135 kcal, tłuszcz: 4,2 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,5 g, węglowodany: 20,3 g, w tym cukry: 14,7 g, białko: 3 g

Następny batonik Dobrej Kalorii o krótkim, prostym składzie, niskiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych i bez dodatku cukru. Zaletą jest też niska kaloryczność wynosząca 135 kcal w porcji (35 g).

Pocket Energy Bar Kakao & Malina — Rossman

Skład: daktyle 60%,orzechy nerkowca 22%,wiórki kokosowe, suszona malina 6%, kakao 2%
Wartość odżywcza: 144 kcal, tłuszcz: 5,3 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 3,3 g, węglowodany: 19,9 g, w tym cukry: 18,1 g, białko: 2,1 g

Kolejny batonik spod szyldu Foods by Ann o krótkim, prostym składzie, niskiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych i bez dodatku cukru. Plusem produktu jest też jego stosunkowo niska kaloryczność — czyli 144 kcal w porcji 35 g.

Dobra kaloria baton solony orzech — Rossman / Lidl

Skład: daktyle, orzeszki ziemne (28%), chrupki zbożowe (mąka kukurydziana, mąka ryżowa), sól z Kłodawy 1%
Wartość odżywcza: 138,3 kcal, tłuszcz: 4,6 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,6 g, węglowodany: 20 g, w tym cukry: 15,8 g, białko: 3,3 g

Ostatni spośród analizowanych przez nas batoników z Dobrej Kalorii ma krótki, prosty skład, niską zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, niską kaloryczność i nie ma dodatku cukru, niska kaloryczność. Produkt zawiera niewielką ilość soli.

Baton wysokobiałkowy Peanut Butter; GoACTIVE – Biedronka

Skład: 36,6% krem arachidowy (orzeszki ziemnie 100%), błonnik z cykorii, pasta daktylowa, białko ryżowe 17,2%, emulgator: lecytyny z rzepaku, naturalne aromaty.
Wartość odżywcza: 155 kcal, tłuszcz: 6,8g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,1 g, węglowodany: 9,2 g, w tym cukry: 7,6 g, białko: 10 g

Baton białkowy z wyjątkowo prostym i naturalnym składem. Bardzo dobry bilans wartości odżywczych.

Smoothie Baton rabarbar, truskawka; Vitanella – Biedronka

Skład: 80% owoce i warzywa (pasta daktylowa, rodzynki, suszone jabłka, 7% suszony rabarbar nasycony sokiem jabłkowym (rabarbar, koncentrat soku jabłkowego, mąka ryżowa, olej słonecznikowy), koncentrat soku jabłkowego, koncentrat soku truskawkowego, 2% liofilizowana truskawka, ziarna słonecznika, 3% papier waflowy (skrobia ziemniaczana, woda, oliwa z oliwek), substancja utrzymująca wilgoć glicerol, naturalny aromat.
Wartość odżywcza: 137 kcal, tłuszcz: 3,3 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,4 g, węglowodany: 22,9 g, w tym cukry: 20,0 g, białko: 2,7 g

Niezły wybór

Baton z migdałami i solą morską proteinowy Muscle Up Karma Bars

Skład: migdały 29%, orzeszki ziemne 27%, miód, izolat białka sojowego 13%, syrop ryżowy, proso ekspandowane, siemię lniane, sól morska.

Wartości odżywcze na 100 g: 502 kcal, tłuszcz 30 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 2,9 g, węglowodany 30 g, w tym cukry 26 g, błonnik 5,3 g, białko 26 g, sól 0,62 g.

Jeden z najlepszych składów na rynku, z niezwykle wartościowymi odżywczo migdałami jako składnikiem bazowym. Baton ten spokojnie mógłby się znaleźć w gronie „dobrych wyborów”, jego wadą jest jednak wysoka zawartość cukrów wolnych pochodzących z miodu i syropu ryżowego oraz duża liczba kalorii.

Baton z migdałami i czekoladą proteinowy Muscle Up Karma Bars

Skład: migdały 25 %, orzeszki ziemne 23 %, miód, czekolada mleczna 15 % (cukier, tłuszcz kakaowy, mleko w proszku pełne, miazga kakaowa, emulgator: lecytyny z soi, ekstrakt z wanilii), izolat białka sojowego 11 %, syrop ryżowy, proso ekspandowane, siemię lniane, sól morska.

Wartości odżywcze na 100 g: 511 kcal, tłuszcz 31 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 5,7 g, węglowodany 33 g, w tym cukry 29 g, błonnik 4,5 g, białko 23 g, sól 0,55 g.

Bardzo dobry skład oparty o wartościowe odżywczo migdały. Wadą batonika jest jednak dodatek cukrów wolnych (miód, cukier, syrop ryżowy) oraz wysoka kaloryczność gotowego produktu.

Baton proteinowy o smaku słonego karmelu Protein GO ON

Skład: białka mleka 31%: izolaty białek mleka MPI, koncentrat białek serwatkowych WPC 80 (z mleka), błonnik rozpuszczalny (kukurydziany), orzeszki arachidowe 17%, substancja słodząca: maltitole, tłuszcze roślinne: palmowy nieutwardzony, shea, substancja utrzymująca wilgoć: glicerol, izolat sojowy, błonnik rozpuszczalny (akacjowy), skrobia z tapioki, sól, aromaty, substancje słodzące: sukraloza, glikozydy stewiolowe, emulgator: lecytyny (z soi), substancje wzbogacające: cytrynian magnezu, witamina C, niacyna, witamina E, kwas pantotenowy (B5), witamina B6, tiamina (B1), witamina B12.

Wartości odżywcze na 100 g: 391 kcal, tłuszcz 19 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 9,3 g, węglowodany 21 g, w tym cukry 2,8 g, błonnik 14 g, białko 33 g, sól 0,88 g.

Baton ma naprawdę dobrą wartość odżywczą (do 400 kcal / 100 g, jedynie pół łyżeczki cukru na 100 g, dużo białka i błonnika), a dodatkowo został wzbogacony w witaminy. Jego wadą jest jednak dodatek oleju palmowego. Gdyby nie to, spokojnie mógłby znaleźć się w gronie „dobrych wyborów”.

PROTEIN baton proteinowy 33% kokosowy

Skład: białka mleka 34%: izolaty białek mleka MPI, koncentrat białek serwatkowych WPC 80 (z mleka); błonnik rozpuszczalny (kukurydziany), substancja słodząca: maltitole; orzeszki arachidowe, tłuszcze roślinne (palmowy nieutwardzony, shea) w zmiennych proporcjach, substancja utrzymująca wilgoć: glicerol; płatki kokosowe 3%, izolat sojowy, błonnik rozpuszczalny (akacjowy), skrobia z tapioki, sól, aromaty, substancje słodzące: sukraloza, glikozydy stewiolowe; emulgator: lecytyny (z soi), substancje wzbogacające: cytrynian magnezu, witamina C, niacyna, witamina E, kwas pantotenowy (B5), witamina B6, witamina B1 (tiamina), witamina B12.

Wartości odżywcze na 100 g: 391 kcal, tłuszcz 19 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 9,3 g, węglowodany 21 g, w tym cukry 2,8 g, błonnik 14 g, białko 33 g, sól 0,88 g.

Plusem batonika jest brak dodatku cukru oraz wysoka zawartość błonnika i białka. Niestety baton zawiera także olej palmowy. Gdyby nie jego dodatek do produktu, mógłby się znaleźć w grupie „dobrych wyborów”.

Purella Superfoods baton białkowy orzeszki w karmelu

Skład: prażone orzeszki arachidowe 28%, nadzienie o smaku karmelowym 21,5% [ekstrakt jabłka, koncentrat białek serwatkowych (mleko), tłuszcz kokosowy, mleko zagęszczone niesłodzone, tłuszcz kakaowy, serwatka w proszku (mleko), substancja utrzymująca wilgoć: glicerol; emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych; sól, naturalny aromat]; czekolada mleczna 14% [cukier, tłuszcz kakaowy, mleko w proszku pełne, miazga kakaowa, tłuszcz mleczny, serwatka w proszku (mleko), emulgatory: lecytyny (z soi), polirycynooleinian poliglicerolu; aromat]; koncentrat białek serwatkowych (mleko) 10,5%, chrupki sojowe 9% (izolat białka sojowego, skrobia z tapioki, sól); orzechy makadamia 4,1%, substancja utrzymująca wilgoć: glicerol; syrop glukozowy, mąka ryżowa, sól.

Wartości odżywcze na 100 g: 451 kcal, tłuszcz 23 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 5,9 g, węglowodany 36 g, w tym cukry 20 g, błonnik 3,4 g, białko 25 g, sól 0,78 g.

Skład batonika nie jest zły, zawiera jednak dodany cukier oraz syrop glukozowy. W efekcie 1 batonik (45 g) zawiera prawie 2 łyżeczki cukru, a więc dość dużo. Pewnym minusem jest też niska, w porównaniu do innych tego typu batoników, zawartość błonnika.

Purella Superfoods baton proteinowy chrupiące ciasteczko

Skład: substancja słodząca: maltitole, polewa białkowa 27 % (substancja słodząca: maltitole; tłuszcz palmowy, izolat białek mleka 27%, emulgator: lecytyna rzepakowa: aromaty), izolat białka sojowego 15 %, mleko w proszku odtłuszczone, mąka ryżowa, tłuszcz palmowy, koncentrat białka serwatkowego (z mleka) 2,6 %, maltodekstryna, ekstrakt słodowy jęczmienny, maka słodowa jęczmienna, skrobia z tapioki, proszek maślany [masło (z mleka), białka mleka, permeat serwatki (z mleka)], karob w proszku, sól, substancja utrzymująca wilgoć: glicerol, aromaty, otręby pszenne, suszony miąższ owoców baobabu w proszku 0.2 %, barwnik: karmel w proszku, emulgator: lecytyna rzepakowa, substancja słodząca: sukraloza.

Wartości odżywcze na 100 g: 393 kcal, tłuszcz 14 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 11 g, węglowodany 49 g, w tym cukry 2,7 g, błonnik 1,1 g, białko 24 g, sól 0,96 g.

Plus za brak dodatku cukru, ale minusem tego batona jest jednak wysoka zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, a niska – błoonika. Dodatkową wadą jest także dodatek oleju palmowego.

Energy Protein Bar orzeszki arachidowe Foods by Ann

Skład: miazga z orzeszków arachidowych 37,5% (orzeszki arachidowe łuskane, prażone), czekolada 27% (miazga kakaowa, substancja słodząca: maltitol, tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyny (z soi), ekstrakt wanilii), białko grochu, olej kokosowy nierafinowany, syrop daktylowy, sól, czekolada: masa kakaowa minimum 55%.

Wartości odżywcze na 100 g: 529 kcal, tłuszcz 37 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 15 g, węglowodany 21 g, w tym cukry 5,4 g, błonnik 5 g, białko 30 g, sól 0,36 g.

Batonik ma naprawdę dobry, naturalny skład oparty o białko roślinne. Niestety minusem jest wysoka zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych (pochodzących prawdopodobnie głównie z oleju kokosowego). Jest to także jeden z bardziej kalorycznych batoników białkowych w przeliczeniu na 100 g.

Energy Protein Bar orzech laskowy Foods by Ann

Skład: białko grochu, miazga z orzeszków arachidowych 18,7%, miazga z orzechów laskowych 15,7%, czekolada (miazga kakaowa, substancja słodząca: maltitol, tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyny (z soi), ekstrakt wanilii) 15,7%, kawałki orzeszków arachidowych 15%, olej kokosowy nierafinowany, syrop daktylowy, sól, czekolada: masa kakaowa minimum 55%.

Wartości odżywcze na 100 g: 557 kcal, tłuszcz 39 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 13 g, węglowodany 19 g, w tym cukry 4 g, błonnik 5,2 g, białko 30 g, sól 0,36 g.

Świetny, naturalny skład, plus również za niską zawartość cukrów. Niestety minusem jest wysoka kaloryczność batonika w przeliczeniu na 100 g oraz wysoka zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych.

PROTEIN Baton proteinowy 50% ciasteczkowo-śmietankowy

Skład: Białka mleka 28,7% (izolat białek mleka, koncentrat białek serwatkowych (z mleka)), hydrolizat białka kolagenowego 14%, gluten (z pszenicy), substancja utrzymująca wilgoć: glicerol; substancja słodząca: maltitole; olej słonecznikowy, tłuszcze roślinne w zmiennych proporcjach (palmowy nieutwardzony, shea), chrupki kakaowe 4,5% (izolat sojowy, skrobia z tapioki, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu), orzeszki arachidowe, emulgator: lecytyny (z soi); aromaty, sól morska, substancje słodzące: sukraloza, glikozydy stewiolowe.

Wartości odżywcze na 100 g: 403 kcal, tłuszcz 16 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 6,9 g, węglowodany 22 g, w tym cukry 1,1 g, błonnik 0,6 g, białko 50 g, sól 0,39 g.

Batonik zawiera aż 50% białka, a jego dodatkową zaletą jest brak dodatku cukru. Niestety na liście składników znajdziemy olej palmowy, batonik prawie w ogóle nie zawiera także błonnika.

Go Active Baton wysokobiałkowy smak karmelowy

Skład: czekolada mleczna z białkiem serwatkowym bez dodatku cukru (20%) [koncentrat białek serwatkowych (z mleka) 25,5% w czekoladzie, tłuszcz kakaowy, mleko w proszku pełne, substancja słodząca: maltitole; miazga kakaowa, emulgator: lecytyny, naturalny aromat waniliowy], nadzienie o smaku karmelowym (15%) [ekstrakt jabłka, tłuszcz kokosowy, mleko w proszku odtłuszczone, mleko zagęszczone, sól, emulgator: lecytyny, aromat naturalny, koncentrat soku z czarnej marchwi], koncentrat białek serwatkowych (z mleka), substancja utrzymująca wilgoć: glicerol; substancja słodząca: maltitole, białko kolagenowe 8,6%%, izolat białka sojowego, orzeszki arachidowe (6,3%), oligofruktoza, tłuszcz kokosowy, ekstrakt słodu jęczmiennego, chrupki sojowe 2% [izolat sojowy, skrobia z tapioki, sól, stabilizator: węglan wapnia), emulgator: lecytyny (z soi), sól, aromaty naturalne.

Wartości odżywcze na 100 g: 390 kcal, tłuszcz 16 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 9,3 g, węglowodany 37 g, w tym cukry 13 g, błonnik 2,7 g, białko 32 g, sól 0,7 g.

Batonik ma stosunkowo długi, ale całkiem dobry skład. Jednocześnie zawiera stosunkowo dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, a mało błonnika. Stąd jego obecność a kategorii „niezły wybór”.

Baton proteinowy tiramisu OSHEE

Skład: koncentrat białek serwatkowych w proszku (z mleka), wafel z kremem kakaowym [mąka pszenna, koncentrat białek serwatkowych w proszku (z mleka), tłuszcz palmowy, substancja słodząca: maltitole, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu (4%) w waflu z kremem kakaowym, olej rzepakowy, emulgator: lecytyny; sól, substancja spulchniająca: węglany sodu], tłuszcz palmowy, substancja słodząca: maltitole; tłuszcz kakaowy, mleko w proszku odtłuszczone, miazga kakaowa, kawałki ziaren kawy, mleko w proszku pełne, tłuszcz mleczny, emulgator: lecytyny (z soi), pasta kawowa (kawa 55 % w paście kawowej, tłuszcz kakaowy) (0,2%), proszek serowy (z mleka) (0,2%), naturalny aromat (zawiera mleko), aromat, naturalny aromat kawowy, pasta orzechowa (orzechy laskowe, orzeszki arachidowe), ekstrakt z wanilii. Czekolada mleczna: masa kakaowa minimum 32%.

Wartości odżywcze na 100 g: 510 kcal, tłuszcz 35 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 20 g, węglowodany 25 g, w tym cukry 6,1 g, błonnik 12 g, białko 27 g, sól 0,35 g.

Plusem batonika jest brak dodanych cukrów, a także naprawdę wysoka zawartość błonnika i są to cechy, które ratują go przed wylądowaniem w kategorii „odradzanych produktów”. Niestety baton ten zawiera dodatek oleju palmowego i aż 20 g kwasów tłuszczowych nasyconych / 100 g, a jego skład jest naprawdę bardzo długi.

Baton malinowo-migdałowy proteinowy OSHEE

Skład: koncentrat białek serwatkowych w proszku (z mleka), nadzienie malinowe bez dodatku cukrów [ekstrakt jabłka, koncentrat białek serwatkowych (z mleka) 14%, koncentrat malin 1,7%, koncentrat soku z czarnej marchwi, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, naturalny aromat, substancja zagęszczająca: pektyny], tłuszcze roślinne (shea, kokosowy) w zmiennych proporcjach, substancja słodząca: maltitole, tłuszcz kakaowy, mleko w proszku odtłuszczone, miazga kakaowa, mleko w proszku pełne, tłuszcz mleczny, emulgator: lecytyny (z soi), barwnik: betanina, naturalny aromat malinowy, regulator kwasowości: kwasy cytrynowy, pasta orzechowa (orzechy laskowe, orzeszki arachidowe), ekstrakt z wanilii, czekolada mleczna: masa kakaowa minimum 32%.

Wartości odżywcze na 100 g: 497 kcal, tłuszcz 30 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 18 g, węglowodany 33 g, w tym cukry 21 g, błonnik b.d., białko 28 g, sól 0,2 g.

Batonik ma dobry skład. Niestety wartość odżywcza pozostawia wiele do życzenia. Główną wadą produktu jest bardzo wysoka zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, a także dość wysoka cukru.

Odradzane produkty

Proteinowy baton kakaowy w czekoladzie deserowej z witaminami Protein GO ON

Skład: czekolada 25% (miazga kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy, emulgatory: lecytyny (z soi), E492; naturalny aromat waniliowy), koncentrat białek serwatkowych WPC 80 (MLEKO) 23,7 %, syrop glukozowy, fruktooligosacharydy, nieutwardzony tłuszcz palmowy, substancja wiążąca: maltitole, substancja utrzymująca wilgoć: sorbitole, karob proszek, kakao 0,3 %, substancje wzbogacające: witamina C, niacyna, witamina E, kwas pantotenowy (B5), witamina B6, tiamina (B1), witamina B12, aromat, emulgator: lecytyny (z soi).

Wartości odżywcze na 100 g: 416 kcal, tłuszcz 17 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 9,2 g, węglowodany 44 g, w tym cukry 29 g, błonnik 9,4 g, białko 20 g, sól do 0,01 g.

Baton ma przede wszystkim słaby skład, w którym znajdziemy dodany cukier, syrop glukozowy, a także tłuszcz palmowy. Charakteryzuje się również stosunkowo wysoką zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych.

Baton High Protein Bar nugatowo-karmelowy ACTIVLAB

Skład: koncentrat białek serwatkowych [serwatka w proszku (z mleka), emulgator: lecytyny (z soi)], tłuszcz palmowy, wysokobiałkowe nadzienie karmelowe bez cukru [ekstrakt jabłka, koncentrat białek serwatkowych (z mleka), mleko zagęszczone niesłodzone, tłuszcz kokosowy, barwnik: karmel, emulgator: mono– i diglicerydy kwasów tłuszczowych, sól, naturalny aromat], substancja słodząca: maltitole, tłuszcz kakaowy, mleko w proszku odtłuszczone, miazga kakaowa, ekstrakt słodu jęczmiennego, mleko w proszku pełne, chrupki z białka mleka 1,8%, tłuszcz mleczny, emulgator: lecytyny (ze słonecznika), ekstrakt z wanilii. Czekolada mleczna: masa kakaowa minimum 32%.

Wartości odżywcze na 100 g: 522 kcal, tłuszcz 34 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 15,4 g, węglowodany 29 g, w tym cukry 13,3 g, błonnik b.d., białko 30 g, sól 0,28 g.

Główną wadą batonika jest dodatek tłuszczu palmowego, który znajduje się na jednym z pierwszych miejsce składu. Przekłada się to również na naprawdę wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, gdyż jeden batonik zawiera ich ok. 7 g.

OSHEE Baton proteinowy orzechy - karmel

Skład: wysokobiałkowe nadzienie karmelowe bez dodatku cukrów [ekstrakt jabłka, koncentrat białek serwatkowych (z mleka) 14%, mleko zagęszczone niesłodzone 8,7%, tłuszcz kokosowy, barwnik: karmel, emulgator: mono – i diglicerydy kwasów tłuszczowych, sól, naturalny aromat], koncentrat białek serwatkowych [serwatka w proszku (z mleka), emulgator: lecytyny], kawałki orzeszków arachidowych, substancja słodząca: maltitole, tłuszcz kakaowy, orzeszki arachidowe 9%, koncentrat białek mleka w proszku, mleko w proszku odtłuszczone, tłuszcz palmowy, miazga kakaowa, mleko w proszku pełne, tłuszcz mleczny, emulgator: lecytyny (z soi), sól, naturalny aromat orzeszka arachidowego (zawiera orzechy arachidowe), pasta orzechowa (orzechy laskowe, orzeszki arachidowe), ekstrakt z wanilii. Czekolada mleczna: masa kakaowa minimum 32%, masa mleczna minimum 14%.

Wartości odżywcze na 100 g: 506 kcal, tłuszcz 32 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 16 g, węglowodany 30 g, w tym cukry 17 g, błonnik b.d., białko 27 g, sól 0,46 g.

Batonik ma dość długi skład, w którym znajdziemy m.in. olej palmowy. Zdecydowaną wadą jest także wysoka zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych, bo aż 8 g w jednym batoniku.

GO ON Protein Crisp Baton białkowy z ciasteczkami i pistacjami w polewie

Skład: ciasteczka 18,3% (mąka pszenna, cukier, tłuszcz palmowy nieutwardzony, masło klarowane (Ghee) (mleko), substancja spulchniająca: węglany sodu; sól morska), syrop glukozowy, koncentrat białek serwatkowych (mleko), izolat białek sojowych, cukier, tłuszcze roślinne (palmowy nieutwardzony*, shea), substancja utrzymująca wilgoć: glicerol, olej słonecznikowy, maltodekstryna, pistacje 4 %, odtłuszczone mleko w proszku, skrobia z tapioki, sól morska, sól, aromaty, koncentraty (kurkuma, spirulina), emulgator: lecytyny (z soi).

Wartości odżywcze na 100 g: 448 kcal, tłuszcz 19 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 10 g, węglowodany 51 g, w tym cukry 30 g, błonnik 0,8 g, białko 20 g, sól 0,69 g.

Choć skład nie jest długi to znajdziemy w nim kilka słabych składników: cukier, tłuszcz palmowy oraz syrop glukozowy. W efekcie jeden batonik zawiera 4,5 g nasyconych kwasów tłuszczowych i prawie 3 łyżeczki cukru.

Vitanella Baton Protein bez dodatku cukrów 27% białka

Skład: koncentrat białek serwatkowych [serwatka w proszku (z mleka), emulgator: lecytyny (z soi)], wysokobiałkowe nadzienie karmelowe bez cukru [ekstrakt jabłka, koncentrat białek serwatkowych (z mleka), mleko zagęszczone niesłodzone, tłuszcz kokosowy, barwnik: karmel, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, sól, naturalny aromat], kawałki orzechów arachidowych 10%, substancja słodząca: malitole; tłuszcz kakaowy, orzeszki arachidowe 9%, mleko w proszku odtłuszczone, tłuszcz palmowy, miazga kakaowa, mleko w proszku pełne, tłuszcz mleczny, sól, emulgatory: lecytyny (ze słonecznika), ekstrakt z wanilii, aromat. Czekolada mleczna: masa kakaowa minimum 32%.

Wartości odżywcze na 100 g: 492 kcal, tłuszcz 31 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 17 g, węglowodany 30 g, w tym cukry 17 g, błonnik 2,4 g, białko 27 g, sól 0,47 g.

Plusem produktu jest brak dodanych cukrów. Niestety ze względu na olej palmowy w składzie i 8,5 g nasyconych kwasów tłuszczowych w jednym batonie ląduje on w kategorii odradzanych batoników białkowych.

Go On Baton Proteinowy Crisp Mango

Skład: ciasteczka 17,9% (mąka pszenna, cukier, tłuszcz palmowy nieutwardzony, masło klarowane (Ghee) (mleko), substancja spulchniająca: węglany sodu; sól morska), syrop glukozowy, izolat białek sojowych, koncentrat białek serwatkowych (mleko), cukier, tłuszcze roślinne (palmowy nieutwardzony, shea), substancja utrzymująca wilgoć: glicerol; olej słonecznikowy, maltodekstryna, mango suszone 3%, serwatka w proszku (mleko), skrobia z tapioki, sól morska, sól, aromaty, koncentrat (dynia, jabłko), emulgator: lecytyny (z soi).

Wartości odżywcze na 100 g: 447 kcal, tłuszcz 18 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 10 g, węglowodany 53 g, w tym cukry 32 g, błonnik 0,7 g, białko 20 g, sól 0,76 g.

Choć skład jest dość krótki, to znajdziemy w nim kilka słabych pozycji: tłuszcz palmowy (i to dwa razy), cukier (również dwa razy) oraz syrop glukozowy. Batonik ten prawie w ogóle nie zawiera błonnika, za to zawartość cukru w jednej sztuce to aż 3 łyżeczki.

Baton proteinowy 20% Go On żurawinowy

Skład: czekolada 25% (miazga kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy, emulgatory: lecytyny (z soi), E492; naturalny aromat waniliowy), koncentrat białek serwatkowych WPC 80 (mleko) 23,7%, syrop glukozowy, fruktooligosacharydy, nieutwardzony tłuszcz palmowy, substancja wiążąca: maltitole; żurawina suszona słodzona 3% (żurawina, cukier trzcinowy, mąka ryżowa, olej słonecznikowy), substancja utrzymująca wilgoć: sorbitole; suszone jagody goji 1,5%, substancje wzbogacające: witamina C, niacyna, witamina E, kwas pantotenowy (B5), witamina B6, tiamina (B1), witamina B12; emulgator: lecytyny (z soi); aromat.

Wartości odżywcze na 100 g: 410 kcal, tłuszcz 16 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 9 g, węglowodany 45 g, w tym cukry 31 g, błonnik 9 g, białko 20 g, sól 0,01 g.

Po raz kolejny mamy baton z dość krótkim składem, jednak z dodanym tłuszczem palmowym, cukrem oraz syropem glukozowym. Pojedynczy batonik prawie w ⅓ składa się z cukrów.

Go On Baton High Protein Milky

Skład: masa białkowa 82 % (syrop glukozowy, izolat białek mleka, hydrolizat białka kolagenowego, koncentrat białek serwatkowych (z mleka), tłuszcz palmowy nieutwardzony, aromaty, sól, emulgator: lecytyny (z soi); palony cukier), czekolada mleczna 18 % (cukier, tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku, miazga kakaowa, emulgator: lecytyny (z soi); naturalny aromat waniliowy).

Wartości odżywcze na 100 g: 402 kcal, tłuszcz 13 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 7,2 g, węglowodany 40 g, w tym cukry 31 g, błonnik 0,5 g, białko 31 g, sól 0,52 g.

Choć skład jest krótki, to znajdziemy w nim olej palmowy, syrop glukozowy oraz cukier. W efekcie pojedynczy batonik prawie w ⅓ składa się właśnie z cukrów.

Baton proteinowy z nadzieniem orzechowo-karmelowym Bar Max

Skład: koncentrat białek serwatkowych [serwatka w proszku (z mleka), emulgator: lecytyny], wysokobiałkowe nadzienie karmelowe bez cukru [ekstrakt jabłka, koncentrat białek serwatkowych (z mleka) 14 %, mleko zagęszczone niesłodzone 8,7%, tłuszcz kokosowy, barwnik: karmel, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, sól, naturalny aromat], orzeszki arachidowe 10%, substancja słodząca: maltitole, kawałki orzeszków arachidowych 10%, tłuszcz kakaowy, koncentrat białek mleka w proszku, tłuszcz palmowy, mleko w proszku odtłuszczone, miazga kakaowa, mleko w proszku pełne, chrupki z białka mleka 1,4%, tłuszcz mleczny, emulgator: lecytyny (z soi), sól, naturalny aromat orzeszka arachidowego (zawiera orzeszki arachidowe), pasta orzechowa (orzechy laskowe, orzeszki arachidowe), ekstrakt z wanilii, Czekolada mleczna: masa kakaowa minimum 32%.

Wartości odżywcze na 100 g: 512 kcal, tłuszcz 33 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 16 g, węglowodany 28 g, w tym cukry 15 g, błonnik b.d., białko 29 g, sól 0,48 g.

Batonik ma dość długi skład, w którym znalazł się m.in. tłuszcz palmowy. Efektem jest wysoka zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, jest to również jeden z bardziej kalorycznych batoników proteinowych na rynku.



Zmień dietę z Respo!

Jesteś na diecie, ale nie chcesz rezygnować ze słodkości? Z Respo jest to możliwe, bo jadłospisy dopasujemy w indywidualny sposób do potrzeb oraz preferencji naszych Podopiecznych.

Zobacz, na czym polega dieta online

🥇 Sprawdź pozostałe rankingi Respo: