Ranking majonez├│w 2024.­čąçKt├│re maj─ů najlepsze sk┼éady?

Ranking majonez├│w 2024.­čąçKt├│re maj─ů najlepsze sk┼éady?

Do sa┼éatki, na kanapk─Ö, do jajka: majonez to jeden z najpopularniejszych i najbardziej lubianych dodatk├│w do potraw. I cho─ç najwi─Ökszym powodzeniem cieszy si─Ö w okresie Wielkanocy, to ch─Ötnie kupujemy i u┼╝ywamy go przez ca┼éy rok - w ko┼äcu jego wyrazisty smak ┼Ťwietnie komponuje si─Ö z r├│┼╝nymi daniami. Pozostaje jednak pytanie: jak wybra─ç dobry sklepowy majonez? Sprawdzamy!

Co powinien zawiera─ç dobry majonez?

Kt├│ry majonez jest lepszy: Kielecki czy Winiary? A mo┼╝e na prowadzenie wysuwa si─Ö jeszcze inny produkt? W ko┼äcu walka o majonezow─ů palm─Ö pierwsze┼ästwa jest bardzo zaci─Öta!

Je┼Ťli zastanawiasz si─Ö, kt├│ry z dost─Öpnych w polskich sklepach majonez├│w jest najlepszy pod wzgl─Ödem sk┼éadu i warto┼Ťci od┼╝ywczej, nasz ranking majonez├│w jest w┼éa┼Ťnie dla Ciebie.

Zanim jednak przejdziemy do analizy konkretnych produkt├│w, warto powiedzie─ç sobie, czym w┼éa┼Ťciwie jest majonez – i jakie sk┼éadniki s─ů w nim po┼╝─ůdane, a jakieÔÇŽ niekoniecznie.

Wed┼éug definicji z Encyklopedii PWN, majonez sk┼éada si─Ö z ÔÇ×oleju ro┼Ťlinnego, ┼╝├│┼étek jaj kurzych i dodatk├│w smakowychÔÇŁ, niekiedy zawiera tak┼╝e ┼Ťrodki konserwuj─ůce i inne dodatki do ┼╝ywno┼Ťci.

Wszystko to mo┼╝e znale┼║─ç si─Ö w majonezie – nie wszystko b─Ödzie jednak argumentem przemawiaj─ůcym na korzy┼Ť─ç tego produktu.

Co powinien wi─Öc zawiera─ç majonez dobrej jako┼Ťci?

Składniki dobrego majonezu to:

  • Olej ro┼Ťlinny – czyli podstawowy sk┼éadnik majonezu. Wi─Ökszo┼Ť─ç majonez├│w dost─Öpnych na rynku wytwarzana jest z oleju rzepakowego, rzadziej mo┼╝emy si─Ö spotka─ç z majonezami na bazie oleju s┼éonecznikowego. Kt├│re s─ů lepsze? Olej rzepakowy cechuje si─Ö korzystnym stosunkiem przeciwzapalnych kwas├│w omega-3 do bardziej prozapalnych kwas├│w omega-6 (ok. 8% kwas├│w omega-3 i ok. 17% kwas├│w omega-6), podczas gdy w oleju s┼éonecznikowym dominuj─ů kwasy omega-6 (65% kwas├│w omega-6 i tylko 0,5% kwas├│w omega-3). Pod wzgl─Ödem zdrowotnym zdecydowanie lepszym wyborem b─Öd─ů wi─Öc majonezy bazuj─ůce na oleju rzepakowym. 
  • ┼╗├│┼étka – drugi podstawowy sk┼éadnik majonezu. Wi─Ökszo┼Ť─ç sklepowych majonez├│w zawiera 3-7% ┼╝├│┼étek jaj kurzych – wyj─ůtkiem s─ů majonezy wega┼äskie, w kt├│rych ┼╝├│┼étka nie s─ů obecne.
  • Musztarda – najpopularniejszy dodatek smakowy u┼╝ywany w majonezach, jej rol─ů jest zaostrzanie smaku i podbijanie wyrazisto┼Ťci majonezu. 
  • Ocet / sok cytrynowy – czyli smakowe dodatki obecne g┼é├│wnie w majonezach wega┼äskich. Ich rol─ů jest zaostrzenie smaku majonezu i zwi─Ökszenie jego wyrazisto┼Ťci.
  • S├│l – dobry majonez zawiera s├│l, kt├│ra pozwala na uzyskanie odpowiednich walor├│w smakowych sosu. Warto jednak pami─Öta─ç, ┼╝e dodatek soli powinien by─ç mo┼╝liwie jak najmniejszy (najlepiej < 1 g / 100 g).
  • Woda – wa┼╝ny sk┼éadnik w majonezach light, w kt├│rych cz─Ö┼Ť─ç oleju zast─Öpowana jest w┼éa┼Ťnie wod─ů. W standardowych majonezach obecna w mniejszej ilo┼Ťci.
  • Przyprawy / ekstrakty przypraw – czasami dodawane do majonez├│w, nadaj─ů im po┼╝─ůdany smak i aromat.

W dobrej jako┼Ťci majonezie mog─ů si─Ö tak┼╝e znale┼║─ç naturalne dodatki do ┼╝ywno┼Ťci takie jak kwas cytrynowy, czy pe┼éni─ůce rol─Ö barwnik├│w karoteny, ryboflawiny lub kurkumina.

Co nie powinno znale┼║─ç si─Ö w majonezie?

Niestety przemys┼éowa produkcja majonez├│w oznacza, ┼╝e obok sk┼éadnik├│w po┼╝─ůdanych na etykiecie znajdziemy tak┼╝e pozycje, kt├│re stanowi─ů swego rodzaju ┼╝ywieniowy ÔÇ×red flagÔÇŁ.

Czego nie powinno by─ç w dobrej jako┼Ťci majonezie? 

  • Cukru – w sk┼éadzie sklepowych majonez├│w bardzo cz─Östo znajdziemy dodatek cukru, kt├│ry ma wzmacnia─ç smak produktu. Trzeba jednak pami─Öta─ç, ┼╝e ilo┼Ť─ç tzw. cukr├│w wolnych obecnych w naszej diecie jest bardzo du┼╝a, zdecydowanie nie warto jej wi─Öc jeszcze ÔÇ×podbija─çÔÇŁ si─Ögaj─ůc po wytrawne produkty zawieraj─ůce w sk┼éadzie taki ukryty cukier.
  • Du┼╝ej liczby r├│┼╝nych dodatk├│w – jeden, dwa dodatki do ┼╝ywno┼Ťci nie s─ů tragedi─ů, jednak majonez, kt├│ry zawiera prawie tyle samo dodatk├│w do ┼╝ywno┼Ťci, co ÔÇ×normalnychÔÇŁ sk┼éadnik├│w zdecydowanie nie jest produktem dobrej jako┼Ťci. 
  • Skrobi modyfikowanej – skrobia nie jest sk┼éadnikiem o negatywnym wp┼éywie na zdrowie, jej dodatek ┼Ťwiadczy jednak o gorszej jako┼Ťci produktu (skrobi─Ö w majonezie nale┼╝y traktowa─ç jako zb─Ödny ÔÇ×wype┼éniaczÔÇŁ u┼╝ywany zwykle w majonezach o niskiej zawarto┼Ťci ┼╝├│┼étka). Wyj─ůtkiem s─ů tu majonezy wega┼äskie, w kt├│rych dodatek skrobi jest z oczywistych przyczyn usprawiedliwiony. 

Schudnij w Respo
pod okiem dietetyka!

Dopasuje Ci idealny plan zgodnie z Metod─ů Respo, jedyn─ů w Polsce metod─ů odchudzania ze skuteczno┼Ťci─ů potwierdzon─ů badaniami naukowymi.

Sprawd┼║ pakiety z diet─ů

Czy mo┼╝na je┼Ť─ç majonez na diecie? 

Cho─ç majonez jest tylko ÔÇ×niepozornymÔÇŁ dodatkiem smakowym, to stanowi ┼║r├│d┼éo wielu dietetycznych dylemat├│w.

Mn├│stwo os├│b zastanawia si─Ö bowiem: czy majonez jest produktem dozwolonym na diecie redukcyjnej? I czy mo┼╝e stanowi─ç element zdrowego sposobu od┼╝ywiania?

Odpowied┼║ na to pytanie nie jest zero-jedynkowa.

Nale┼╝y pami─Öta─ç, ┼╝e wad─ů standardowego majonezu jest wysoka kaloryczno┼Ť─ç – 100 g majonezu to ok. 650-700 kcal, a 1 ┼éy┼╝ka zawiera 160-175 kcal.

I nic dziwnego – w ko┼äcu podstawowym sk┼éadnikiem majonezu jest olej.

Trzeba jednak by─ç ┼Ťwiadomym, ┼╝e ┼éy┼╝ka majonezu to mniej wi─Öcej tyle samo kalorii, co 6 kostek mlecznej czekolady albo 2 gar┼Ťci chips├│w. A wi─Öc ca┼ékiem sporo. 

Czy to oznacza, ┼╝e na diecie nie wolno je┼Ť─ç majonezu? Nie do ko┼äca.

Z pomoc─ů osobom b─Öd─ůcym na diecie redukcyjnej przychodz─ů tzw. majonezy light, czyli majonezy, w kt├│rych cz─Ö┼Ť─ç oleju zosta┼éa zast─ůpiona wod─ů i kt├│rych kaloryczno┼Ť─ç jest zwykle ok. 30-50% ni┼╝sza ni┼╝ kaloryczno┼Ť─ç majonez├│w standardowych.

Dobrym wyborem na diecie b─Ödzie tak┼╝e wi─Ökszo┼Ť─ç majonez├│w wega┼äskich, kt├│re cz─Östo mieszcz─ů si─Ö w 270-350 kcal / 100 g (ale uwaga: nie ka┼╝dy majonez wega┼äski jest niskokaloryczny).

Dobrej jako┼Ťci majonez sam w sobie nie jest szkodliwy dla zdrowia. Jego podstawowymi sk┼éadnikami s─ů bowiem oleje ro┼Ťlinne i ┼╝├│┼étka, a wi─Öc produkty stanowi─ůce elementy zdrowego sposobu od┼╝ywiania.

Zawsze warto jednak czyta─ç sk┼éad i zapoznawa─ç si─Ö z warto┼Ťci─ů od┼╝ywcz─ů – tak, aby wybrany majonez nie zawiera┼é zb─Ödnych dodatk├│w, du┼╝ej ilo┼Ťci soli, nasyconych kwas├│w t┼éuszczowych czy ogromu cukru,

Podsumowuj─ůc:

  • dobry jako┼Ťciowo majonez mo┼╝e znale┼║─ç si─Ö w zdrowej diecie, nale┼╝y jednak pami─Öta─ç, ┼╝e jest to produkty wysokokaloryczny, nie nale┼╝y go wi─Öc nadu┼╝ywa─ç,
  • w diecie redukcyjnej lepiej sprawdz─ů si─Ö majonezy light i wybrane majonezy wega┼äskie, w kt├│rych cz─Ö┼Ť─ç oleju zast─ůpiono wod─ů
  • osoby choruj─ůce na nadci┼Ťnienie t─Ötnicze powinny zwraca─ç szczeg├│ln─ů uwag─Ö na zawarto┼Ť─ç soli w wybranym produkcie, poszczeg├│lne majonezy potrafi─ů si─Ö bowiem drastycznie r├│┼╝ni─ç w tej kwestii.

­čąçRanking majonez├│w 2024

No dobrze, teorię mamy z głowy, a więc czas na klucz programu, czyli ranking najlepszych majonezów!

Poniżej znajdziesz produkty obecne na sklepowych półkach w takich sieciach jak Biedronka, Lidl, Auchan, Carrefour i inne.

Majonezy w rankingu podzielone zosta┼éy na 3 kategorie: 

  • dobry wyb├│r, czyli te majonezy, kt├│re warto wybiera─ç na co dzie┼ä (cho─ç oczywi┼Ťcie wci─ů┼╝ w umiarkowanej ilo┼Ťci),
  • niez┼éy wyb├│r, czyli majonezy o nie najgorszym sk┼éadzie i warto┼Ťci od┼╝ywczej, kt├│re mimo wszystko mog┼éyby by─ç lepsze,
  • odradzane produkty, czyli majonezy o s┼éabym sk┼éadzie i/lub warto┼Ťci od┼╝ywczej, kt├│re lepiej od┼éo┼╝y─ç z powrotem na p├│┼ék─Ö.

Co wzi─Öli┼Ťmy pod uwag─Ö, tworz─ůc ranking najlepszych majonez├│w? 

  • liczba dodatk├│w do ┼╝ywno┼Ťci (im wi─Öcej dodatk├│w, tym gorszy majonez),
  • dodatek cukru i faktyczn─ů zawarto┼Ť─ç cukr├│w w warto┼Ťci od┼╝ywczej produktu,
  • dodatek zb─Ödnych wype┼éniaczy (g┼é├│wnie skrobi),
  • ilo┼Ť─ç soli w przeliczeniu na 100 g majonezu,
  • ilo┼Ť─ç nasyconych kwas├│w t┼éuszczowych w przeliczeniu na 100 g majonezu,
  • kaloryczno┼Ť─ç w przeliczeniu na 100 g majonezu.

Nasz ranking najzdrowszych majonez├│w zawiera majonezy ÔÇ×standardoweÔÇŁ, majonezy light oraz majonezy wega┼äskie.

Ich ocena zosta┼éa przeprowadzona oddzielnie, tak by nie por├│wnywa─ç przys┼éowiowych ÔÇ×gruszek do jab┼éekÔÇŁ – majonezy light zosta┼éy por├│wnane do innych majonez├│w light, a majonezy standardowe do innych majonez├│w standardowych itd.

Efektem jest zbiorczy ranking najlepszych majonez├│w, kt├│ry znajdziesz poni┼╝ej.

No to do rzeczy – przed Tob─ů ranking majonez├│w na 2024 rok! 


Najzdrowszy wyb├│r

Majonez Kielecki

Skład: olej rzepakowy rafinowany, musztarda (woda, ocet spirytusowy, gorczyca, cukier, sól przyprawy), woda, żółtka jaj kurzych (7,0%)
Warto┼Ťci od┼╝ywcze na 100 g: 631 kcal, t┼éuszcz 68 g, w tym nasycone kwasy t┼éuszczowe 5,3 g, w─Öglowodany 2,3 g, w tym cukry 2,0 g, bia┼éko 1,9 g, s├│l 1,0 g.

Jest to majonez o sk┼éadzie idealnym, nie zawiera ani jednego dodatku do ┼╝ywno┼Ťci, ani dodanego cukru (cukru z musztardy nie bierzemy pod uwag─Ö, jego ilo┼Ť─ç jest bowiem bardzo ma┼éa). Og├│lna zawarto┼Ť─ç cukru to tylko 2 g / 100 g, a wi─Öc mniej ni┼╝ p├│┼é ┼éy┼╝eczki. Majonez kielecki charakteryzuje si─Ö te┼╝ ni┼╝sz─ů kaloryczno┼Ťci─ů od wielu innych ÔÇ×standardowychÔÇŁ majonez├│w. Aktualnie jest to najlepszy mo┼╝liwy wyb├│r w swojej kategorii.

Majonez dekoracyjny Winiary

Sk┼éad: olej rzepakowy, ┼╝├│┼étko jaja 6,0 %, ocet, musztarda (woda, gorczyca, ocet, s├│l, cukier, przyprawy, aromat), cukier, s├│l, przyprawy, przeciwutleniacz (s├│l wapniowo-disodowa EDTA), regulator kwasowo┼Ťci (kwas cytrynowy)
Warto┼Ťci od┼╝ywcze na 100 g: 704 kcal, t┼éuszcz 76,3 g, w tym nasycone kwasy t┼éuszczowe 5,3 g, w─Öglowodany 2,9 g, w tym cukry 2,3 g, bia┼éko 1,5 g, s├│l 0,6 g.

Majonez o nieco d┼éu┼╝szym sk┼éadzie, z dwoma dodatkami do ┼╝ywno┼Ťci (w tym jednym naturalnym – kwasem cytrynowym). Jego minusem jest bardzo wysoka kaloryczno┼Ť─ç oraz cukier w sk┼éadzie. Mimo wszystko og├│lna zawarto┼Ť─ç cukru w przeliczeniu na 100 g to tylko p├│┼é ┼éy┼╝eczki, a wi─Öc niedu┼╝o. Ogromnym plusem jest niska zawarto┼Ť─ç soli – jest to wi─Öc dobry wyb├│r zw┼éaszcza dla os├│b z nadci┼Ťnieniem i chorobami nerek.

Majonez ze ┼Ťwie┼╝ych jaj - Bia┼éuty

Sk┼éad: olej rzepakowy, musztarda (ocet spirytusowy, woda, cukier, gorczyca, s├│l, regulator kwasowo┼Ťci – kwas cytrynowy, przyprawy), woda, ┼╝├│┼étka jaj kurzych, substancje zag─Öszczaj─ůce: guma guar, guma ksantanowa, przeciwutleniacz: s├│l wapniowo-disodowa EDTA
Warto┼Ťci od┼╝ywcze na 100 g: 694 kcal, t┼éuszcz 74 g, w tym nasycone kwasy t┼éuszczowe 5,4 g, w─Öglowodany 2,9 g, w tym cukry 2,4 g, bia┼éko 1,1 g, s├│l 0,71 g.

Minusem majonezu jest to, ┼╝e zawiera kilka dodatk├│w do ┼╝ywno┼Ťci. Mimo wszystko jako jeden z nielicznych majonez├│w na rynku nie ma w sk┼éadzie dodatkowego cukru, charakteryzuje si─Ö tak┼╝e bardzo nisk─ů zawarto┼Ťci─ů soli, dlatego zosta┼é przez nas zaklasyfikowany jako ÔÇťdobry wyb├│rÔÇŁ pod wzgl─Ödem ┼╝ywieniowym.

Majonez klasyczny Kania

Sk┼éad: 80% olej rzepakowy, 6% ┼╝├│┼étko jaja, ocet, musztarda (woda, gorczyca, ocet, s├│l, cukier, przyprawy, aromaty), cukier, s├│l, przeciwutleniacz: E 385, regulator kwasowo┼Ťci: kwas cytrynowy
Warto┼Ťci od┼╝ywcze na 100 g: 704 kcal, t┼éuszcz 76,3 g, w tym nasycone kwasy t┼éuszczowe 5,3 g, w─Öglowodany 2,9 g, w tym cukry 2,3 g, bia┼éko 1,5 g, s├│l 0,6 g.

Majonez o dobrym sk┼éadzie, z do┼Ť─ç du┼╝─ů zawarto┼Ťci─ů ┼╝├│┼étek. Minusem jest dodatek cukru oraz dw├│ch dodatk├│w do ┼╝ywno┼Ťci (ale jeden z nich to jednak naturalny kwas cytrynowy). Plus za brak wype┼éniaczy oraz bardzo nisk─ů zawarto┼Ť─ç soli (tylko 0,6 g / 100 g).

Majonez delikatesowy Madero

Sk┼éad: olej rzepakowy (79%), ┼╝├│┼étko jaja kurzego z chowu na wolnym wybiegu (6%), ocet spirytusowy, cukier, musztarda (woda, ocet spirytusowy, gorczyca, s├│l, cukier, ekstrakty przypraw), s├│l, regulator kwasowo┼Ťci: kwas cytrynowy, przeciwutleniacz: E385
Warto┼Ťci od┼╝ywcze na 100 g: 698 kcal, t┼éuszcz 76 g, w tym nasycone kwasy t┼éuszczowe 5,8 g, w─Öglowodany 2,7 g, w tym cukry 2,3 g, bia┼éko 1,0 g, s├│l 0,6 g

Majonez o do┼Ť─ç kr├│tkim i dobrym sk┼éadzie, a tak┼╝e niskiej zawarto┼Ťci soli i cukru (mimo ┼╝e cukier jest dodany do sk┼éadu, to warto┼Ť─ç od┼╝ywcza pokazuje, ┼╝e nie jest go du┼╝o). Pewn─ů wad─ů jest do┼Ť─ç wysoka kalorczyno┼Ť─ç – jedna z najwy┼╝szych w┼Ťr├│d majonez├│w, trzeba wi─Öc szczeg├│lnie uwa┼╝a─ç z wielko┼Ťci─ů porcji.

Majonez kielecki lekki

Sk┼éad: olej rzepakowy rafinowany (47 %), woda, ocet spirytusowy, ┼╝├│┼étka jaj kurzych (4,1 %)*, skrobia, gorczyca, b┼éonnik owsiany, cukier (1,2 %), s├│l, regulator kwasowo┼Ťci: kwas mlekowy, substancja konserwuj─ůca: sorbinian potasu, przyprawy, substancja s┼éodz─ůca: glikozydy stewiolowe (z li┼Ťci stewii)
Warto┼Ťci od┼╝ywcze na 100 g: 466 kcal, t┼éuszcz 49 g, w tym nasycone kwasy t┼éuszczowe 3,7 g, w─Öglowodany 4,2 g, w tym cukry 1,3 g, bia┼éko 1,2 g, s├│l 1,3 g.

Najlepszy wyb├│r po┼Ťr├│d majonez├│w light – na tle innych majonez├│w tego typu wyr├│┼╝nia si─Ö nisk─ů zawarto┼Ťci─ů cukru (Ôůô ┼éy┼╝eczki na 100 g). Plusem jest te┼╝ mniejsza, w por├│wnaniu do innych majonez├│w light, liczba dodatk├│w do ┼╝ywno┼Ťci. Dodatkow─ů zalet─ů jest r├│wnie┼╝ dodatek b┼éonnika owsianego, kt├│ry ma korzystny wp┼éyw na zdrowie.

Majonez wegański sałatkowy GoVege

Skład: woda, olej rzepakowy (30%), musztarda (woda, ocet spirytusowy, gorczyca, cukier, sól, przyprawy), skrobie modyfikowane kukurydziane, ocet winny biały, cukier, sól, stabilizator: guma ksantanowa, koncentrat soku z cytryny, naturalne aromaty, przeciwutleniacz: E385
Warto┼Ťci od┼╝ywcze na 100 g: 312 kcal, t┼éuszcz 30 g, w tym nasycone kwasy t┼éuszczowe 2,3 g, w─Öglowodany 9,2 g, w tym cukry 4,1 g, bia┼éko 0 g, s├│l 1,13 g.

Majonez bardzo niskokaloryczny – ┼Ťwietny dla os├│b b─Öd─ůcych na diecie. Plusem jest dobry sk┼éad z tylko dwoma dodatkami do ┼╝ywno┼Ťci, a tak┼╝e niska zawarto┼Ť─ç kwas├│w t┼éuszczowych nasyconych. Majonez ten zawiera te┼╝ najmniej soli spo┼Ťr├│d ocenianych majonez├│w wega┼äskich.

Vegan Majo Develey

Skład: olej rzepakowy 73 %, woda, ocet spirytusowy, cukier, skrobia modyfikowana kukurydziana, MUSZTARDA (woda, ocet spirytusowy, GORCZYCA, sól), sól, sok cytrynowy z zagęszczonego soku cytrynowego, naturalne aromaty, przeciwutleniacz: sól wapniowo-disodowa EDTA
Warto┼Ťci od┼╝ywcze na 100 g: 633 kcal, t┼éuszcz 68 g, w tym nasycone kwasy t┼éuszczowe 4,7 g, w─Öglowodany 5,0 g, w tym cukry 3,7 g, bia┼éko < 0,2 g, s├│l 1,2 g

Jest to majonez o dobrym sk┼éadzie, z ma┼é─ů zawarto┼Ťci─ů cukru (mimo ┼╝e cukier zosta┼é dodany do sk┼éadu, to w samej warto┼Ť─ç od┼╝ywczej jest go stosunkowo ma┼éo). Ale uwaga: w por├│wnaniu do innych majonez├│w wega┼äskich jest to majonez bardzo kaloryczny, odpowiadaj─ůcy kaloryczno┼Ťci─ů standardowym majonezom z jajkami w sk┼éadzie.



Niezły wybór

Kętrzyński

Sk┼éad: olej rzepakowy 65 %, woda, musztarda (ocet spirytusowy, woda, m─ůczka z gorczycy, s├│l, ekstrakt przypraw), ┼╝├│┼étka jaj w proszku 3,2 %, cukier, substancje zag─Öszczaj─ůce: guma guar, guma ksantanowa
Warto┼Ťci od┼╝ywcze na 100 g: 631 kcal, t┼éuszcz 68 g, w tym nasycone kwasy t┼éuszczowe 5,1 g, w─Öglowodany 3,8 g, w tym cukry 3,8 g, bia┼éko 1,8 g, s├│l 1,0 g.

Majonez o do┼Ť─ç dobrym sk┼éadzie – cho─ç minusem jest dodatek zag─Öszczaczy i cukru. Mimo wszystko na tle innych standardowych majonez├│w wyr├│┼╝nia si─Ö do┼Ť─ç nisk─ů kaloryczno┼Ťci─ů i nisk─ů zawarto┼Ťci─ů nasyconych kwas├│w t┼éuszczowych. Niestety dodatkow─ů wad─ů jest ma┼éa zawarto┼Ť─ç ┼╝├│┼étka, co ┼Ťwiadczy o nieco gorszej jako┼Ťci produktu.

Majonez napoleoński Mosso

Sk┼éad: olej rzepakowy, woda, ┼╝├│┼étko jaja kurzego, cukier, s├│l, musztarda (gorczyca, cukier, s├│l, ocet spirytusowy, przyprawy, barwnik – kurkumina), przyprawy, regulator kwasowo┼Ťci – kwas cytrynowy, stabilizator – guma ksantanowa, przeciwutleniacz: E 385
Warto┼Ťci od┼╝ywcze na 100 g: 648 kcal, t┼éuszcz 70 g, w tym nasycone kwasy t┼éuszczowe 5 g, w─Öglowodany 3,5 g, w tym cukry 3,4 g, bia┼éko 0,9 g, s├│l 1,4 g.

Sk┼éad nie jest z┼éy, jego minusem jest jednak dodatek cukru (kt├│ry znajduje si─Ö do┼Ť─ç wysoko w sk┼éadzie) oraz a┼╝ 3 dodatki do ┼╝ywno┼Ťci. Dodatkow─ů wad─ů jest wysoka zawarto┼Ť─ç soli. Plus za do┼Ť─ç nisk─ů kaloryczno┼Ť─ç.

Majonez Hellman's original

Skład: olej rzepakowy, woda, ocet, cukier, żółtko JAJA kurzego (3 %), musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, aromaty, przyprawy), sól, aromat, przeciwutleniacz: sól wapniowo-disodowa EDTA, barwnik: karoteny
Warto┼Ťci od┼╝ywcze na 100 g: 671 kcal, t┼éuszcz 73 g, w tym nasycone kwasy t┼éuszczowe 5,6 g, w─Öglowodany 2,9 g, w tym cukry 2,9 g, bia┼éko 0,6 g, s├│l 0,93 g.

Plus za do┼Ť─ç nisk─ů zawarto┼Ť─ç soli i cukru oraz ca┼ékiem dobry sk┼éad, jednak minus za to, ┼╝e cukier zosta┼é do tego majonezu w og├│le dodany. W por├│wnaniu do dobrej jako┼Ťci majonez├│w ten wyr├│┼╝nia si─Ö tak┼╝e niskim udzia┼éem ┼╝├│┼étka – tylko 3%. Nie jest to wada z punktu widzenia warto┼Ťci od┼╝ywczej, ale mo┼╝e by─ç traktowana jako wada w zakresie stosunku jako┼Ťci do ceny.

Majonez HellmanÔÇÖs babuni

Skład: olej rzepakowy, woda, ocet, żółtko jaja kurzego (4,3%), cukier, musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, aromaty, przyprawy), sól, skrobia modyfikowana, aromat, przeciwutleniacz: sól wapniowo-disodowa (EDTA), barwnik: karoteny
Warto┼Ťci od┼╝ywcze na 100 g: 604 kcal, t┼éuszcz 64 g, w tym nasycone kwasy t┼éuszczowe 5,1 g, w─Öglowodany 4,6 g, w tym cukry 4,0 g, bia┼éko 0,9 g, s├│l 0,99 g

Od majonezu HellmanÔÇÖs original r├│┼╝ni si─Ö ni┼╝sz─ů zawarto┼Ťci─ů kalorii, a wy┼╝sz─ů – cukru oraz soli. Sk┼éad nie jest z┼éy, jednak poza cukrem i sol─ů wapniowo-disodow─ů znajdziemy tu tak┼╝e wype┼éniacz (skrobi─Ö modyfikowan─ů). Ma┼éy plus za wy┼╝sz─ů zawarto┼Ť─ç ┼╝├│┼étka – wci─ů┼╝ jednak nie jest ona tak wysoka jak w majonezach typu Kielecki czy Winiary.

Majonez stołowy Roleski

Skład: woda, olej słonecznikowy (40 %), musztarda (woda, ocet spirytusowy, gorczyca, cukier, sól, przyprawy), żółtko jaja kurzego (3%), cukier, skrobia modyfikowana, ocet winny biały, sól, zagęszczony sok z cytryny, stabilizatory: guma guar, guma ksantanowa; aromaty, naturalny aromat, barwnik: karoteny; przeciwutleniacz: sól wapniowo-disodowa EDTA.
Warto┼Ťci od┼╝ywcze na 100 g: 387 kcal, t┼éuszcz 40 g, w tym nasycone kwasy t┼éuszczowe 3,2 g, w─Öglowodany 5,4 g, w tym cukry 3,3 g, bia┼éko 0,7 g, s├│l 0,91 g

Plusem majonezu jest niska kaloryczno┼Ť─ç – odpowiadaj─ůca de facto kaloryczno┼Ťci majonez├│w typu light, mo┼╝e to by─ç wi─Öc dobry wyb├│r na diecie redukcyjnej. Niestety wad─ů jest do┼Ť─ç d┼éugi sk┼éad z wieloma dodatkami. Jest to tak┼╝e majonez na bazie gorszego pod wzgl─Ödem wp┼éywu na zdrowie oleju s┼éonecznikowego.

Majonez lekki Mosso

Sk┼éad: olej rzepakowy z pierwszego t┼éoczenia, woda, ┼╝├│┼étko jaja 6 %, cukier, ocet spirytusowy, skrobia modyfikowana, s├│l, gorczyca, substancja zag─Öszczaj─ůca – guma ksantanowa, substancje konserwuj─ůce: E 202, E 211, regulator kwasowo┼Ťci kwas cytrynowy, aromaty naturalne, przyprawy i ekstrakty przypraw, przeciwutleniacz: E 385, ekstrakt z kurkumy
Warto┼Ťci od┼╝ywcze na 100 g: 431 kcal, t┼éuszcz 44 g, w tym nasycone kwasy t┼éuszczowe 3,2 g, w─Öglowodany 7,6 g, w tym cukry 4,7 g, bia┼éko 1,0 g, s├│l 1,3 g

Majonez o niskiej kaloryczno┼Ťci – dobrze sprawdzi si─Ö wi─Öc na diecie. Niestety jego minusem jest du┼╝a liczba dodatk├│w do ┼╝ywno┼Ťci oraz cukier znajduj─ůcy si─Ö w sk┼éadzie na jednym z pierwszych miejsc.

Majonez Winiary lekki

Sk┼éad: woda, olej rzepakowy, ┼╝├│┼étko jaja, cukier, skrobia kukurydziana, musztarda (woda, gorczyca, ocet, s├│l, cukier, przyprawy, aromat), ocet, s├│l, regulatory kwasowo┼Ťci (kwas fosforowy, kwas cytrynowy), aromat, czosnek, substancja konserwuj─ůca (sorbinian potasu), przeciwutleniacz (s├│l wapniowo-disodowa EDTA), barwnik (kurkumina)
Warto┼Ťci od┼╝ywcze na 100 g: 338 kcal, t┼éuszcz 33,2 g, w tym nasycone kwasy t┼éuszczowe 2,8 g, w─Öglowodany 8,4 g, w tym cukry 4,6 g, bia┼éko 1,1 g, s├│l 1,1 g

Majonez wyr├│┼╝nia si─Ö bardzo nisk─ů kaloryczno┼Ťci─ů (nawet na tle innych majonez├│w light jest ona naprawd─Ö niska) – dobrze mo┼╝e si─Ö wi─Öc sprawdzi─ç w trakcie diety redukcyjnej. Jego minusem jest cukier na czwartym miejscu w sk┼éadzie oraz do┼Ť─ç du┼╝a liczba r├│┼╝nych dodatk├│w do ┼╝ywno┼Ťci.

Majonez wegański Roleski

Skład: woda, olej słonecznikowy (25 %), musztarda (woda, ocet spirytusowy, gorczyca, cukier, sól, przyprawy, naturalne aromaty), skrobie modyfikowane, ocet winny biały, cukier, sól, zagęszczony sok z cytryny, stabilizator: guma ksantanowa; aromaty, przeciwutleniacz: sól wapniowo-disodowa EDTA.
Warto┼Ťci od┼╝ywcze na 100 g: 270 kcal, t┼éuszcz 26 g, w tym nasycone kwasy t┼éuszczowe 2,9 g, w─Öglowodany 9,0 g, w tym cukry 4,1 g, bia┼éko 0 g, s├│l 1,2 g

Jeden z najmniej kalorycznych majonez├│w na rynku – dobrze sprawdzi si─Ö wi─Öc na diecie redukcyjnej. Jego wad─ů jest jednak do┼Ť─ç d┼éugi sk┼éad z dodanym cukrem i stabilizatorem, a tak┼╝e fakt, ┼╝e majonez ten bazuje na oleju s┼éonecznikowym, a nie rzepakowym.

Odradzane produkty

Majonez z charakterem - Roleski

Skład: olej słonecznikowy (63 %), musztarda (13 %) (woda, ocet spirytusowy, gorczyca, cukier, sól, przyprawy, kurkuma mielona, aromat, barwnik: ryboflawiny, naturalne aromaty), woda, cukier, żółtko jaja kurzego, ocet winny, skrobia modyfikowana, sól.
Warto┼Ťci od┼╝ywcze na 100 g: 628 kcal, t┼éuszcz 65 g, w tym nasycone kwasy t┼éuszczowe 7,5 g, w─Öglowodany 8,6 g, w tym cukry 8,0 g, bia┼éko 1,5 g, s├│l 1,3 g

Majonez ma w miar─Ö dobry sk┼éad – cho─ç minusem jest dodatek cukru oraz u┼╝ycie oleju s┼éonecznikowego zamiast oleju rzepakowego, a tak┼╝e wype┼éniacz (skrobia). Kruczek tkwi jednak w warto┼Ťci od┼╝ywczej – spo┼Ťr├│d innych majonez├│w dost─Öpnych na rynku, ten wyr├│┼╝nia si─Ö naprawd─Ö wysok─ů zwarto┼Ťci─ů kwas├│w t┼éuszczowych nasyconych oraz cukru (1,5 ┼éy┼╝eczki cukru na 100 g). Zawiera te┼╝ do┼Ť─ç du┼╝o soli.

Majonez stołowy Motyl

Sk┼éad: olej rzepakowy, woda, MUSZTARDA (woda, ocet spirytusowy, GORCZYCA bia┼éa, s├│l), cukier, ┼╝├│┼étko JAJ kurzych w proszku (3,5%), ocet spirytusowy, s├│l, substancja zag─Öszczaj─ůca (guma ksantanowa), skrobia modyfikowana kukurydziana, regulator kwasowo┼Ťci (kwas cytrynowy, kwas jab┼ékowy, kwas winowy), przeciwutleniacz (s├│l wapniowo-disodowa EDTA), barwnik (karoteny)
Warto┼Ťci od┼╝ywcze na 100 g: 659 kcal, t┼éuszcz 71 g, w tym nasycone kwasy t┼éuszczowe 5,4 g, w─Öglowodany 3,4 g, w tym cukry 3,0 g, bia┼éko 0,8 g, s├│l 0,96 g

Majonez o bardzo d┼éugim sk┼éadzie z du┼╝─ů liczb─ů r├│┼╝nych dodatk├│w oraz wype┼éniaczem (skrobi─ů) i cukrem na jednym z pierwszych miejsc w sk┼éadzie. Cho─ç jego warto┼Ť─ç od┼╝ywcza nie jest z┼éa, to sk┼éad jest jednym z najs┼éabszych na rynku.

Majonez kielecki ro┼Ťlinny

Sk┼éad: woda, olej rzepakowy rafinowany (35 %), musztarda (woda, ocet gorczyca, cukier, s├│l, przyprawy), skrobia modyfikowana, cukier, ocet spirytusowy, bia┼éka grochu, s├│l, maltodekstryna, zag─Öszczony sok z cytryny w proszku, substancja konserwuj─ůca: sorbinian potasu, aromat, barwnik: karoteny, stabilizator: guma ksantanowa, dekstroza
Warto┼Ťci od┼╝ywcze na 100 g: 356 kcal, t┼éuszcz 35 g, w tym nasycone kwasy t┼éuszczowe 2,5 g, w─Öglowodany 8,6 g, w tym cukry 5,2 g, bia┼éko < 0,5 g, s├│l 1,2 g

Na tle innych majonez├│w kieleckich, ten wyr├│┼╝nia si─Ö bardzo s┼éabym sk┼éadem, w kt├│rym znajdziemy substancj─Ö konserwuj─ůc─ů, stabilizator i przede wszystkim: a┼╝ 3 r├│┼╝ne wersje cukru i jego pochodnych (cukier, dekstroza oraz maltodekstryna, czyli bardziej z┼éo┼╝ona forma cukru, kt├│ra charakteryzuje si─Ö wysokim indeksem glikemicznym).



Do┼é─ůcz do 40275
zadowolonych Podopiecznych!

W Respo ka┼╝da dieta jest inna, bo dopasowujemy j─ů idealnie do Ciebie. Osi─ůgnij sw├│j cel zdrowo i na swoich zasadach pod okiem dietetyka klinicznego.

Sprawd┼║ pakiety z diet─ů

Podsumowanie rankingu majonez├│w

Jak widzisz, nasz ranking najzdrowszych majonez├│w pokazuje, ┼╝e nawet w przypadku tak niepozornego i prostego produktu, jakim jest majonez, asortyment mo┼╝e znacz─ůco r├│┼╝ni─ç si─Ö sk┼éadem i warto┼Ťci─ů od┼╝ywcz─ů.

Gdy nast─Öpnym razem wybierzesz si─Ö na zakupy, koniecznie czytaj wi─Öc etykiety i wybieraj majonezy z jak najmniejsz─ů liczb─ů pozycji w sk┼éadzie, a najlepiej takie, kt├│re nie zawieraj─ů cukru i wype┼éniaczy.

Zwracaj tak┼╝e uwag─Ö na tabel─Ö warto┼Ťci od┼╝ywczej, a do koszyka wk┼éadaj produkty o niskiej zawarto┼Ťci soli, cukru i nasyconych kwas├│w t┼éuszczowych.

Je┼Ťli jeste┼Ť na diecie redukcyjnej, dobrym wyborem b─Öd─ů majonezy light oraz niskokaloryczne majonezy ro┼Ťlinne, czyli produkty, kt├│re nie b─Öd─ů utrudnia┼éy walki z nadmiarowymi kilogramami, w takim stopniu jak ÔÇ×standardowyÔÇŁ majonez.

Ale pami─Ötaj – nawet dieta odchudzaj─ůca nie musi oznacza─ç rezygnacji z ulubionych produkt├│w (w tym majonezu). Wystarczy m─ůdrze wkomponowa─ç go w diet─Ö i wybiera─ç odpowiednie produkty – a dowodem, ┼╝e to mo┼╝liwe s─ů metamorfozy Podopiecznych Centrum Respo, kt├│rzy jedz─ů, to co lubi─ů i chudn─ů. I to naprawd─Ö spektakularnie!

­čąç Sprawd┼║ pozosta┼ée rankingi Respo: