Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
  h   min
Sprawdź ofertę
Picie wody, czyli jaką wodę pić?

Picie wody, czyli jaką wodę pić?

Woda wodzie nierówna! To jaką wodę pić? Owszem, dla wielu osób dobrym wyborem będzie woda mineralna. Ale czy dla wszystkich? Wbrew pozorom, decyzja wcale nie jest taka łatwa!

Rodzaje wody

W dzisiejszych czasach większość osób już nie zastanawia się, co jest lepsze – woda czy może sok. Jednak sama świadomość, że picie wody jest dobre dla zdrowia, nie wystarczy. Konieczne są jeszcze dwie rzeczy: po pierwsze nawyk regularnego picia wody. W tym pomogą Ci na przykład przypomnienia z aplikacji Respo. Po drugie — warto wiedzieć, jaką wodę pić.

Wybierając wodę do picia, powinniśmy kierować się przede wszystkim stopniem jej mineralizacji. Niech jednak nie zmyli Cię nazwa „woda mineralna”. Taka nazwa na etykiecie wcale nie oznacza, że dany produkt ma dużo minerałów. 

Zgodnie z definicją obowiązującą w polskim prawie, woda mineralna to „woda podziemna wydobywana jednym lub kilkoma otworami naturalnymi, lub wierconymi, różniąca się od wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi pierwotną czystością pod względem chemicznym i mikrobiologicznym oraz charakterystycznym stabilnym składem mineralnym, a w określonych przypadkach także właściwościami mającymi znaczenie fizjologiczne, powodującymi korzystne oddziaływanie na zdrowie ludzi” [1]. 

Jak widzisz, definicja nie określa jakiegoś minimalnego poziomu mineralizacji wody nazywanej wodą mineralną. A produkty zaliczane do grupy wód mineralnych możemy podzielić na:

  • wody niskozmineralizowane zawierające do 500 mg składników mineralnych na litr,
  • wody średniozmineralizowane zawierające od 500 mg do 1500 mg składników mineralnych na litr,
  • wody wysokozmineralizowane zawierające powyżej 1500 mg składników mineralnych na litr.

Zatem przy zakupie wody nie wystarczy spojrzeć, czy jest „mineralna”. Warto dodatkowo zwrócić uwagę na stopień mineralizacji i wybrać wodę odpowiednio dopasowaną do potrzeb. W większości przypadków najlepiej sprawdzi się woda średniozmineralizowana (marki odnajdziesz w tabeli). A pozostałe dwa rodzaje wody mineralnej? 

Woda wysokozmineralizowana może być dobrym uzupełnieniem diety, która nie dostarcza odpowiednich ilości wapnia lub magnezu. W takiej sytuacji dobrym pomysłem może być picie na przemian wody wysokozmineralizowanej ze średniozmineralizowaną. Woda wysokozmineralizowana jest dobra dla sportowców i osób wykonujących ciężką pracę fizyczną — wspomaga uzupełnianie utraconych z potem elektrolitów. Warto pamiętać, że ten rodzaj wody nie jest zalecany dla małych dzieci i osób mających problemy z nerkami (chodzi tu, chociażby o skłonności do tworzenia się kamieni nerkowych).

Dla małych dzieci i niemowląt szczególnie zalecana jest woda niskozmineralizowana. Nerki małych dzieci nie są jeszcze gotowe na “przyjęcie” dużych stężeń minerałów, stąd wody mineralne o niskiej mineralizacji będą dla nich dobrym wyborem. Dzieciom powyżej pierwszego roku życia można podawać wody średniozmineralizowane, nadal jednak unikając wód o wysokiej mineralizacji [2]. Więcej informacji o tym, jakie produkty są najlepsze dla dzieci uzyskasz od dietetyka dziecięcego z Centrum Respo.

Wiesz już, jak wygląda podział i zastosowanie wód mineralnych — a co z wodą źródlaną? Wody źródlane to “wody wydobywające się z naturalnego źródła, które według pojęć hydrogeologicznych jest samoczynnym, naturalnym, skoncentrowanym wypływem wody podziemnej na powierzchni terenu”. Wody źródlane charakteryzują się niską mineralizacją, de facto można je więc zaliczyć do grupy “wód niskozmineralizowanych”. Podobnie jak wody niskozmineralizowane, wody źródlane są polecane w żywieniu niemowląt i małych dzieci.

Wody lecznicze

Specyficznym rodzajem wód mineralnych są wody lecznicze, które zawierają duże ilości rozpuszczalnych składników stałych w odpowiednich proporcjach. 

Wody lecznicze rodzaje to: wody żelaziste, fluorkowe, jodkowe, siarczkowe, krzemowe, kwasowowęglanowe, szczawy i wody radonowe. 

Z założenia są to wody do doraźnego stosowania w przypadku niedoboru elektrolitów czy podczas danych jednostek chorobowych. Nie powinno się zatem pić ich na co dzień, a jedynie przez krótki okres, najlepiej po konsultacji z lekarzem lub dietetykiem. 

Naturalne wody lecznicze mogą okazać się świetnym uzupełnieniem terapii. Co daje picie wody leczniczej? Jeśli dawki składników mineralnych są odpowiednio wysokie, to taka woda może nie tylko uzupełniać niedobory elektrolitów, ale wręcz wspierać leczenie. Zależnie od składu, wody te mogą być pomocne np. we wspomaganiu leczenia niedoczynności tarczycy (wody bogate w jod), niedokrwistości (wody bogate w żelazo), czy schorzeń układu moczowego (wody bogate w jony wodorowęglanowe) [3]. 

Wody te mają bardzo dużą zawartość składników mineralnych i lepiej nie stosować ich jako napojów gaszących pragnienie. Do celów profilaktyczno-leczniczych powinny być stosowane zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu lub według zaleceń lekarskich. 

Jeżeli chcesz dowiedzieć się, jakie mogą być konsekwencje i przyczyny nadmiaru wody w organizmie, odpowiedź znajdziesz na w naszym artykule.

A kończąc temat wód leczniczych — warto wiedzieć, że obecnie na rynku dostępne są polskie wody lecznicze pochodzące z czterech uzdrowisk: Krynica-Zdrój („Jan”, „Zuber”, „Słotwinka”), Polanica-Zdrój („Wielka Pieniawa”), Wysowa Zdrój („Józef”, „Franciszek”, „Henryk”) i Szczawno-Zdrój („Mieszko”, „Dąbrówka”).

Schudnij w Respo
pod okiem dietetyka!

Dopasuje Ci idealny plan zgodnie z Metodą Respo, jedyną w Polsce metodą odchudzania ze skutecznością potwierdzoną badaniami naukowymi.

Sprawdź pakiety z dietą

Bisfenol A w plastikowych butelkach

Sięgasz w sklepie po wodę w plastiku i nie masz pewności czy to na pewno dobry wybór? 

Kłopotów i kontrowersji związanych z plastikiem jest w ostatnich latach sporo. Po pierwsze: rosnące na całym świecie plastikowe wysypisko śmieci. 

Po drugie — bisfenol A (BPA). To związek chemiczny, używany w produkcji tworzyw sztucznych, stąd może być zawarty w plastikowych butelkach. Ze względu na budowę cząsteczkową, BPA jest podobny do żeńskiego hormonu płciowego – estrogenu. I jak estrogen łączy się z podobnymi receptorami w organizmie człowieka. Dlatego podejrzewany jest o powodowanie chorób wynikających z zaburzeń hormonalnych, takich jak: zaburzenia płodności, choroby serca, cukrzyca, otyłość, czy zaburzenia metaboliczne, jak również nowotwory związane z zaburzeniami hormonów płciowych — czyli nowotwory piersi, prostaty, czy jajnika [4].  

Bisfenol w butelkach i bisfenol w puszkach może migrować do żywności i napojów, a na świecie cały czas toczy się spór na temat bisfenolu. Czołowa instytucja zajmująca się bezpieczeństwem żywności w Unii Europejskiej (EFSA) na podstawie dostępnych badań uznaje, iż BPA w małych stężeniach jest bezpieczny dla dorosłych ludzi, ustalając przy tym dzienną tolerowaną dawkę (TDI) w ilości 4 µg/kg masy ciała [5].

Oznacza to, że jeśli nie korzystamy z plastikowych opakowań na każdym kroku, możemy czuć się dosyć bezpiecznie. Z racji, że bisfenol jest słabo rozpuszczalny w wodzie, nie musimy się obawiać, że plastikowe butelki zawierające wodę będą znaczącym źródłem tego składnika. Problemem mogą być jednak zawierające BPA pojemniki, w których trzymamy posiłki bogate w tłuszcz — BPA jest dobrze rozpuszczalny w tłuszczach, a wyższa temperatura przyspiesza jego migrację do żywności. Aby dodatkowo zmniejszyć ryzyko związaniem z bisfenolem, warto również zwrócić uwagę na pojemniki z tworzyw sztucznych bez bisfenolu zawierające oznaczenie ”Bisfenol free”

Warto też podkreślić, że w zupełnie w innych kategoriach należy postrzegać bisfenol A jako składnik butelek do karmienia dzieci. Od 2011 roku na terenie Unii obowiązuje zakaz używania BPA w produkcji butelek dla niemowląt z uwagi na jego toksyczne działanie obserwowane u noworodków [6].  

Woda z kranu

Wybierając najpopularniejsze źródło wody w naszej diecie, jakim jest woda butelkowana, często zapominamy o najtańszej możliwości, czyli wodzie z kranu. Czy woda z kranu jest zdrowa? Woda z kranu jest bezpieczna pod kątem mikrobiologicznym i nie trzeba obawiać się, że nam zaszkodzi. Oczywiście chodzi tutaj o wodę wodociągową, dostępną w miastach, a nie wodę ze studni, która jest popularnym rozwiązaniem na wsiach.

Jeśli picie wody z kranu nie do końca Ci odpowiada, ze względu na jej smak i zapach, wystarczy, że odpowiednio uzdatnisz taką kranową wodę, a problem zniknie.

Stosowanie właściwych filtrów do wody pomoże usunąć nie tylko substancje, których nie powinno być w wypijanej przez nas wodzie, ale wpłynie też na poprawę smaku i zapachu napoju. Filtr powinien mieć wkład z węgla aktywowanego – taka filtrowana woda z kranu zostanie wówczas oczyszczona z chloru, drobinek piasku i rdzy. Dodatkowo po oczyszczaniu warto uzupełnić “kranówkę” (z reguły ma ona podobną mineralizację co woda źródlana) w składniki mineralne za pomocą mineralizatora, aby taka woda z kranu do picia była tak samo wartościowa jak woda mineralna. 

Ranking wód

Jak wybrać dobrą wodę? Poniżej znajdziesz ranking wód mineralnych — a właściwie ich zestawienie pod względem zawartości poszczególnych składników i ceny.

Nazwa wodyMg2+Ca2+Na+SO42-HCO3SumaTyp
Vytautas24055217279893007309Mineralna
Kryniczanka73.2386546.217212246Mineralna
Muszynianka128208643113571954Mineralna
Piwniczanka871801333212601729Mineralna
Cechini Muszyna65258271812391670Mineralna
Wielka Pieniawa2621867309701380Mineralna
Magnesia17037.46.211.19701198Mineralna
Staropolanka16.213938.132577851Mineralna
Cisowianka261289.62.5557756Mineralna
Nestle Aquarel23.7111140472667Źródlana
Nałęczowianka201141012.6448650Mineralna
Polaris16102112.5432592Mineralna
Dobrowianka33.458.120276420Mineralna
Kropla Beskidu17441143186322Źródlana
Staropolanka Zdrój10.459.73.226192319Źródlana
Oaza13.360.1569134310Źródlana
Aqua6.152316169273Źródlana
Primavera6.7502.410.5171259Źródlana
Żywiec Zdrój5.641.79.70131230Źródlana
Górska Natura6321.1099148Źródlana

*Woda Vytautas podana jako ciekawostka, charakteryzuje się ona dosyć specyficznym smakiem

*Wyszczególnione zostały znaczne wartości poszczególnych minerałów

Dołącz do 18846
zadowolonych Podopiecznych!

W Respo każda dieta jest inna, bo dopasowujemy ją idealnie do Ciebie. Osiągnij swój cel zdrowo i na swoich zasadach pod okiem dietetyka klinicznego.

Sprawdź pakiety z dietą

Jaką wodę wybrać?

Jaką wodę pić? Przyglądając się opakowaniom wód butelkowanych, możemy porównać, która woda jest najbogatsza w dany składnik mineralny. Dlatego w przypadku większości osób najlepiej jest wybierać wodę mineralną — a poniżej przedstawiliśmy kilka sytuacji, w których przydatny może być jakiś szczególny rodzaj dostępnej w sklepie wody mineralnej.

W przypadku niedoboru wapnia:

  • Muszynianka,
  • Cechini Muszyna,
  • Wielka Pieniawa,
  • inne wody z zawartością wapnia powyżej 200 mg/l.

W przypadku niedoboru magnezu:

  • Muszynianka,
  • Magnesia,
  • Piwniczanka,
  • inne wody z zawartością magnezu powyżej 80 mg/l.

W przypadku problemów z pH żołądka (HCO3):

  • Kryniczanka,
  • Muszynianka,
  • inne wody z zawartością wodorowęglanów powyżej 1300 mg/l.

W trakcie okresu zwiększonej potliwości (przy wysiłku fizycznym, w upale): 

  • Piwniczanka,
  • Vytautas,
  • inne wody ze zwiększoną zawartością sodu.

Pamiętaj, że odpowiednia ilość płynów jest konieczna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Natomiast picie wody a odchudzanie to temat rzeka — musisz jednak pamiętać, że prawidłowe nawodnienie jest kluczowym elementem redukcji masy ciała, a pytanie „jaką wodę pić?” jest bardzo ważne, gdy rozpoczynasz przygodę z odchudzaniem. 

Jeśli masz problem z regularnym nawadnianiem się i w ciągu dnia zapominasz sięgać po wodę, Opiekun celu w Centrum Respo pomoże Ci zbudować dobre nawyki. 

 Bibliografia

  1. Ustawa z dnia 8 stycznia 2010 r. o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. z 2010 r. Nr 21, poz. 105)
  2. Weker H, Barańska M. Żywienie niemowląt i małych dzieci: Zasady postępowania w żywieniu zbiorowym. Warszawa: Instytut Matki i Dziecka; 2014.
  3. Salomon A, Regulska-Ilow B. Polskie butelkowane wody mineralne i lecznicze–charakterystyka i zastosowanie. Bromat Chem Toksykol. 2013;46:53-65.
  4. Rochester JR. Bisphenol A and human health: a review of the literature. Reproductive toxicology. 2013;42:132-55.
  5. EFSA: Bisphenol A: https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/bisphenol.
  6. Dyrektywa komisji 2011/8/UE z dnia 28 stycznia 2011r. zmieniająca dyrektywę 2002/72/WE w odniesieniu do ograniczenia stosowania bisfenolu A w butelkach z tworzyw sztucznych do karmienia niemowląt.