Lody na patyku – ranking 2023
Co znajdziemy w składzie lodów? Głównym makroskładnikiem są węglowodany I to zarówno w sorbetach, jak i klasycznych lodach na bazie mleka. Znacząca większość zawiera sporo cukru, syropu glukozowego lub syropu glukozowo-fruktozowego. Zwyczajowo sorbety (inaczej: lody wodne na patyku), które nie zawierają składników mlecznych, charakteryzują się znikomą zawartością białka i tłuszczu. W ich składzie dominują soki owocowe, soki z zagęszczonych soków owocowych i inne podobne produkty.
Sprawa wygląda nieco inaczej w przypadku lodów na bazie mleka. W tym przypadku zawartość białka jest zwykle nieco wyższa, zawierają one także więcej tłuszczu. Z tego względu, lody na bazie mleka są zwykle bardziej kaloryczne niż sorbety. Większość lodów na patyku charakteryzuje się nie najlepszym, długim składem, zawiera cukier i liczne substancje dodatkowe.
Na co warto zwrócić uwagę przy zakupie lodów na patyku?
- Krótka lista składników
Im krótszy i prostszy skład lodów, tym lepiej. Najczęściej krótszy skład, bez zbędnych dodatków będą miały sorbety.
- Dodatek cukru/syropu glukozowego/syropu glukozowo-fruktozowego.
Najlepiej wybierać lody, które nie zawierają cukru lub mają jak najniższy dodatek cukru i składników analogicznych (np. różnego rodzaju syropów glukozowych).
- Porcja produktu
Jeśli wybieramy lody ze średnim składem, z dodatkiem cukru i substancjami dodatkowymi, warto wybrać takie, które mają mniejszą porcję. Wtedy spożywamy mniej kilokalorii i cukru.
Najczęściej pojawiające się składniki dodatkowe w lodach na patyku:
- Stabilizatory, emulgatory i substancje zagęszczające
- Stabilizatory to według definicji substancje umożliwiające utrzymanie właściwości fizyczno-chemicznych środków spożywczych, czyli przede wszystkim trwałość produktów. Stabilizatory hamują lub opóźniają psucie się żywności.
- Zagęstniki i emulgatory to substancje wpływające na odpowiednią konsystencję produktu. Zwiększają one lepkość i gęstość produktów. Dodawane są, aby nadać im przyjemną dla konsumenta, aksamitną, kremową konsystencję. Ich dodatek do lodów sprawia, że produkt równomiernie się rozpuszcza, a jego struktura jest jednolita i gładka.
- Mączka chleba świętojańskiego — z nasion owoców Ceratonia siliqa.
- Guma gellan — pochodzi z fermentacji przeprowadzanej bakterie Sphingomonas elodea.
- Guma guar — z drzewa Cyamopsis tetragonolobus.
- Guma ksantanowa — z cukru, glukozy lub skrobi, powstałych podczas fermentacji przeprowadzanej przez bakterie Xanthomonas campestris.
- Lecytyna — z nasion soi czy słonecznika
- Polirycynooleinian poliglicerolu — z glicerolu i oleju rycynowego. Stosowany głównie jako dodatek do czekolady i wyrobów czekoladopodobnych.
Powyższe dodatki są pochodzenia naturalnego lub półsyntetycznego i w ograniczonych ilościach nie wykazują negatywnego wpływu na zdrowie. Jednak ich dodatek w lodach jest zbędny
- Aromaty i ekstrakty
W lodach znajdziemy również aromaty i ekstrakty nadające smak. Mogą one być zarówno naturalne jak i syntetyczne. Zwyczajowo do lodów dodawana jest substancja słodząca (najczęściej cukier), który ma za zadanie polepszyć smak produktu.
- zapis „aromat” – oznacza, że dodatek jest syntetyczny
- zapis „aromat naturalny” – świadczy o tym, że dodatek jest naturalnego pochodzenia roślinnego
- zapis „ekstrakt” – to substancja zapachowa, wydobyta z surowca za pomocą wody lub alkoholu.
- Barwniki
Również możesz je znaleźć w lodach. Ich zadaniem jest nadanie specyficznej, przyciągającej wzrok barwy. Wśród używanych do lodów barwników wyróżniamy między innymi:
- Annato — naturalny, czerwony barwnik, otrzymywany z nasion drzewa tropikalnego – arnoty właściwej
- Tlenek tytanu — używany jako substancja wybielająca
- Karoteny- otrzymywane z oleju palmowego, marchwi, alg czy przez fermentację z grzyba Blakeslea trispora.
Lody na patyku z Lidla i Biedronki podzieliliśmy na trzy grupy pod względem ich składu:
- Najlepszy wybór – w tej grupie są lody z najlepszym składem. Nie zawierają cukru, bądź zawierają go bardzo mało. Mają krótki skład i dobrą wartość odżywczą. Dlatego warto sięgać po te produkty.
- Niezły wybór – są to lody, które mimo dobrego składu zawierają zbędne dodatki takie jak aromaty, zagęstniki. Możesz po nie sięgać od czasu do czasu. Też będą dobrym wyborem, choć nie powinieneś ich wybierać w pierwszej kolejności.
- Odradzane produkty – lody, które znalazły się w tej grupie, zawierają zbędny dodatek cukru oraz innych substancji dodatkowych. W optymalnych ilościach nadal są bezpieczne, ale z pewnością nie powinny regularnie pojawiać się w zdrowej diecie.
Schudnij w Respo
pod okiem dietetyka!
Dopasuje Ci idealny plan zgodnie z Metodą Respo, jedyną w Polsce metodą odchudzania ze skutecznością potwierdzoną badaniami naukowymi.
Sprawdź pakiety z dietą