Lody na patyku – ranking 2023

Lody na patyku – ranking 2023

Lody na patyku — hit letnich deserów! Wystarczy zajrzeć do sklepowej zamrażarki, a znajdziesz całe multum smaków i kształtów. Dla każdego coś… dobrego? No właśnie — czy lody na patyku to dobry wybór? Zobacz, gdzie w naszym rankingu są Twoje ulubione.

Co znajdziemy w składzie lodów? Głównym makroskładnikiem są węglowodany I to zarówno w sorbetach, jak i klasycznych lodach na bazie mleka. Znacząca większość zawiera sporo cukru, syropu glukozowego lub syropu glukozowo-fruktozowego. Zwyczajowo sorbety (inaczej: lody wodne na patyku), które nie zawierają składników mlecznych, charakteryzują się znikomą zawartością białka i tłuszczu. W ich składzie dominują soki owocowe, soki z zagęszczonych soków owocowych i inne podobne produkty.

Sprawa wygląda nieco inaczej w przypadku lodów na bazie mleka. W tym przypadku zawartość białka jest zwykle nieco wyższa, zawierają one także więcej tłuszczu. Z tego względu, lody na bazie mleka są zwykle bardziej kaloryczne niż sorbety. Większość lodów na patyku charakteryzuje się nie najlepszym, długim składem, zawiera cukier i liczne substancje dodatkowe. 

Na co warto zwrócić uwagę przy zakupie lodów na patyku?

  1. Krótka lista składników

Im krótszy i prostszy skład lodów, tym lepiej. Najczęściej krótszy skład, bez zbędnych dodatków będą miały sorbety.

  1. Dodatek cukru/syropu glukozowego/syropu glukozowo-fruktozowego.

Najlepiej wybierać lody, które nie zawierają cukru lub mają jak najniższy dodatek cukru i składników analogicznych (np. różnego rodzaju syropów glukozowych).

  1. Porcja produktu

Jeśli wybieramy lody ze średnim składem, z dodatkiem cukru i substancjami dodatkowymi, warto wybrać takie, które mają mniejszą porcję. Wtedy spożywamy mniej kilokalorii i cukru.

Najczęściej pojawiające się składniki dodatkowe w lodach na patyku:

  • Stabilizatory, emulgatory i substancje zagęszczające 
    • Stabilizatory to według definicji substancje umożliwiające utrzymanie właściwości fizyczno-chemicznych środków spożywczych, czyli przede wszystkim trwałość produktów. Stabilizatory hamują lub opóźniają psucie się żywności.
    • Zagęstniki i emulgatory to substancje wpływające na odpowiednią konsystencję produktu. Zwiększają one lepkość i gęstość produktów. Dodawane są, aby nadać im przyjemną dla konsumenta, aksamitną, kremową konsystencję. Ich dodatek do lodów sprawia, że produkt równomiernie się rozpuszcza, a jego struktura jest jednolita i gładka.
    • Mączka chleba świętojańskiego — z nasion owoców Ceratonia siliqa.
    • Guma gellan — pochodzi z fermentacji przeprowadzanej bakterie Sphingomonas elodea.
    • Guma guar — z drzewa Cyamopsis tetragonolobus.
    • Guma ksantanowa — z cukru, glukozy lub skrobi, powstałych podczas fermentacji przeprowadzanej przez bakterie Xanthomonas campestris.
    • Lecytyna — z nasion soi czy słonecznika
    • Polirycynooleinian poliglicerolu — z glicerolu i oleju rycynowego. Stosowany głównie jako dodatek do czekolady i wyrobów czekoladopodobnych.

Powyższe dodatki są pochodzenia naturalnego lub półsyntetycznego i w ograniczonych ilościach nie wykazują negatywnego wpływu na zdrowie. Jednak ich dodatek w lodach jest zbędny

  • Aromaty i ekstrakty

    W lodach znajdziemy również aromaty i ekstrakty nadające smak. Mogą one być zarówno naturalne jak i syntetyczne. Zwyczajowo do lodów dodawana jest substancja słodząca (najczęściej cukier), który ma za zadanie polepszyć smak produktu.
    • zapis „aromat” – oznacza,  że dodatek jest syntetyczny
    • zapis „aromat naturalny” – świadczy o tym, że dodatek jest naturalnego pochodzenia roślinnego
    • zapis „ekstrakt” – to substancja zapachowa, wydobyta z surowca za pomocą wody lub alkoholu.
  • Barwniki

    Również możesz je znaleźć w lodach. Ich zadaniem jest nadanie specyficznej, przyciągającej wzrok barwy. Wśród używanych do lodów barwników wyróżniamy między innymi:
    • Annato — naturalny, czerwony barwnik, otrzymywany z nasion drzewa tropikalnego – arnoty właściwej
    • Tlenek tytanu — używany jako substancja wybielająca
    • Karoteny- otrzymywane z oleju palmowego, marchwi, alg czy przez fermentację z grzyba Blakeslea trispora.

Lody na patyku z Lidla i Biedronki podzieliliśmy na trzy grupy pod względem ich składu:

  1. Najlepszy wybór – w tej grupie są lody z najlepszym składem. Nie zawierają cukru, bądź zawierają go bardzo mało. Mają krótki skład i dobrą wartość odżywczą. Dlatego warto sięgać po te produkty. 
  2. Niezły wybór – są to lody, które mimo dobrego składu zawierają zbędne dodatki takie jak aromaty, zagęstniki. Możesz po nie sięgać od czasu do czasu. Też będą dobrym wyborem, choć nie powinieneś ich wybierać w pierwszej kolejności.
  3. Odradzane produkty – lody, które znalazły się w tej grupie, zawierają zbędny dodatek cukru oraz innych substancji dodatkowych. W optymalnych ilościach nadal są bezpieczne, ale z pewnością nie powinny regularnie pojawiać się w zdrowej diecie.



Najzdrowszy wybór

Sorbet Lollies Mango; Gelatelli - Lidl

Skład: 22% przecier bananowy, 19% zagęszczony sok winogronowy, 18% sok pomarańczowy, 17% przecier z mango, 7% sok z marakui, 7% miąższ pomarańczowy, 5% sok jabłkowy, 3% zagęszczony sok jabłkowy, stabilizatory: guma guar, kwas: kwas cytrynowy.
Wartości odżywcze:109 kcal, tłuszcz: 0,4 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,1 g, węglowodany: 23,5 g, w tym cukry: 22,7 g, białko: 1,0 g, sól: 0,01 g

Skład lodów to same przeciery i soki owocowe, bez dodatku cukru i syropu glukozowego. Jedna sztuka o masie 63 g to 69 kcal. Te lody owocowe na patyku nadają się do spożycia przez wegan i wegetarian oraz osoby z nietolerancją laktozy, gdyż nie zawierają żadnych produktów mlecznych.


Milk Lollies; Gelatelli - Lidl

Skład: 37% mleko pełne, 33% mleko zagęszczone odtłuszczone, cukier, syrop glukozowy, serwatka (z mleka), 4% śmietana, emulgator mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, stabilizatory: mączka chleba świętojańskiego, guma guar, naturalny aromat waniliowy
Wartości odżywcze: 135 kcal, tłuszcz: 3,6 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,6 g, węglowodany: 21,5 g, w tym cukry: 21,5 g, białko: 4,1 g, sól: 0,10 g

Te dostępne w sklepach Lidl lody na patyku zawierają dodatek mleka pełnego. Znajdziesz tu także cukier i syrop glukozowy. Jedna sztuka o masie 23 g to tylko 46 kcal, a skład lodów jest stosunkowo krótki.


Mini Big Milk; Algida – Biedronka

Smak Czekoladowy, Truskawkowy, Waniliowy
Skład: Lody o smaku czekoladowym z wapniem: pełne mleko świeże (36%), odtworzone odtłuszczone mleko (29%), cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, wapń, preparat serwatkowy (mleko), odtłuszczone mleko w proszku, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, tłuszcz mleczny, stabilizatory (guma guar, mączka chleba świętojańskiego, karagen), emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), aromat.
Skład: Lody truskawkowe z wapniem: pełne mleko świeże (36%), odtworzone odtłuszczone mleko (26%), przecier truskawkowy (10%), cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, odtłuszczone mleko w proszku, wapń, syrop glukozowy, fruktoza, tłuszcz mleczny, aromat, stabilizatory (mączka chleba świętojańskiego, guma guar, karagen), emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), zagęszczony sok z buraka czerwonego. Może zawierać soję. Produkt bezglutenowy.
Skład: Lody o smaku waniliowym z wapniem. Pełne mleko świeże (36%), odtworzone odtłuszczone mleko (34%), cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, preparat serwatowy (mleko), wapń, syrop glukozowy, fruktoza, tłuszcz mleczny, stabilizatory (mączka chleba świętojańskiego, guma guar, karagen), emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), aromat.
Wartości odżywcze: 131/134 kcal, tłuszcz: 3,1/3,3 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 2,0/2,2 g, węglowodany: 22/23 g, w tym cukry: 18/20 g, białko: 3,9/4,3 g, sól: 0,15/0,20 g

Te lody zawierają dużo pełnego mleka i są wzbogacone o wapń. Maleńkie porcje sprawiają, że kaloryczność porcji jest znikoma: 30/32 kcal/ porcja.

Niezły wybór

Big Milk Chocko Intense; Algida – Biedronka

Skład: odtworzone odtłuszczone mleko (26%), pełne mleko świeże (22%), cukier, oleje roślinne (kokosowy, rzepakowy), syrop glukozowo-fruktozowy, preparat serwatkowy (mleko), kakao w proszku, miazga kakaowa, odtłuszczone mleko, syrop glukozowy, śmietanka, stabilizatory (mączka chleba świętojańskiego, guma guar, karagen), emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny sojowe), aromaty, odtłuszczone mleko w proszku, tłuszcz kakaowy, tłuszcz mleczny.
Wartości odżywcze: 266 kcal, tłuszcz: 16 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 13 g, węglowodany: 26 g, w tym cukry: 23 g, białko: 2,7 g, sól: 0,10 g

Jedna porcja to 173 kcal jednak skład jest przyzwoity, zawiera dużo mleka w tym mleko świeże.


Watermelon Ice Lollies; Gelatelli - Lidl

Skład: woda, 20% sok arbuzowy z zagęszczonego soku arbuzowego, cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, kwas: kwas cytrynowy, koncentrat z marchwi, koncentrat z czarnej porzeczki, stabilizator: guma guar, naturalny aromat
Wartości odżywcze: 101 kcal, tłuszcz: 0 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g, węglowodany: 24,9 g, w tym cukry: 22,5 g, białko: 0,2 g, sól: 0,03 g

Produkt zawiera cukier i syrop glukozowy. Jedna sztuka o masie 23 g to tylko 46 kcal. Te lody arbuzowe na patyku nadają się do spożycia przez wegan i wegetarian oraz osoby z nietolerancją laktozy, gdyż nie zawierają żadnych produktów mlecznych.

Kaktus Boom, Nestle — Biedronka

Skład: woda, cukier, syrop glukozowy, sok z arbuza (6,5 %) z zagęszczonego soku z arbuza, soki owocowe (5 %) [truskawka 1,8 %, malina 1,2 %, czarna porzeczka 1,1 %, jagoda 0,9 %] z zagęszczonych soków owocowych, sok cytrynowy (4,5 %) z zagęszczonego soku cytrynowego, tłuszcz kokosowy, kwas (E 330), suszone kawałki truskawek (0,2 %), laktoza (z mleka), mleko w proszku odtłuszczone, barwnik (E 153), stabilizatory (E 412, E 410), tłuszcz kakaowy, koncentraty (marchwi, spiruliny, jabłka), aromaty, dwutlenek węgla, emulgator (E 322)
Wartości odżywcze: 126 kcal, tłuszcz: 2,7 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 2,3 g, węglowodany: 25 g, w tym cukry: 19 g, białko: <0,5 g, sól: 0,01 g

Jedna sztuka ma około 60 kcal. W składzie lodów jest kilka sztucznych substancji, natomiast nie są one dominującymi składnikami produktu.

Ice Pops Apple & Sour Cherry; Gelatelli - Lidl

Skład: woda, 17% przecier jabłkowy, cukier, 10% sok wiśniowy z zagęszczonego soku wiśniowego, syrop glukozowy, 5,4% sok jabłkowy z zagęszczonego soku jabłkowego, stabilizatory: karagen, guma ksantanowa, mączka chleba świętojańskiego; regulator kwasowości: kwas cytrynowy, koncentrat z soku buraka ćwikłowego, aromaty, barwniki: antocyjany, kompleksy miedziowe chlorofili i chlorofilin, kurkumina
Wartości odżywcze: 91 kcal, tłuszcz: 0,1 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: <0,1 g, węglowodany: 22,5 g, w tym cukry: 18,3 g, białko: 0,3 g, sól: 0,04 g

Bazą produktu są przeciery i soki owocowe. Te produkowane przez markę Gelatelli lody na patyku zawierają jednak sporo substancji dodatkowych oraz cukier i syrop glukozowy, stąd ich gorsza ocena. Produkt charakteryzuje się dosyć niską zawartością kcal w 100 g (91 kcal) oraz w 50 g porcji (46 kcal).

Ice Pops Yoghurt & Raspberry; Gelatelli - Lidl

Skład: woda, odtworzone mleko odtłuszczone, cukier, 13% jogurt, 8,2% przecier malinowy, syrop glukozowy, olej kokosowy, serwatka w proszku (z mleka), mleko w proszku odtłuszczone, stabilizatory: mączka chleba świętojańskiego, guma guar, karagen, guma ksantanowa, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, koncentrat z soku buraka ćwikłowego, emulgator mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, koncentrat soku z purpurowej marchwi, aromaty
Wartości odżywcze: 117 kcal, Węglowodany: 18,6, Cukry:16,2 Tłuszcz: 4,0 g Białko: 1,5 Sól: 0,06 g

Te lody Lidl Gelatelli na patyku zawierają cukier, syrop glukozowy i olej kokosowy. Jedna sztuka o masie 50 g to 59 kcal.


Odradzane produkty

Toffee & Nuts; Gelatelli - Lidl

Skład: czekolada mleczna 32% (cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, mleko w proszku, bezwodny tłuszcz mleczny, tłuszcz kokosowy, emulgatory: lecytyny, polirycynooleinian poliglicerolu, aromat), mleko odtłuszczone, mleko zagęszczone odtłuszczone, 6,5% sos o smaku orzechowo-kakaowym, (syrop glukozowo-fruktozowy, mleko słodzone zagęszczone (mleko pełne, cukier), woda, cukier, tłuszcz kokosowy, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, olej rzepakowy, substancje zagęszczające (pektyny, karagen, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, sól, aromaty, 9,2% prażone kawałki orzechów laskowych, cukier, tłuszcz kokosowy, syrop glukozowy), śmietanka, 0,8% cukier skarmelizowany (syrop glukozowy, cukier, woda) emulgator: mono- i diglicerydykwasów tłuszczowych, stabilizatory: mączka chleba świętojańskiego, guma guar, barwniki: karmel, aromat, sól
Wartość odżywcza: 357 kcal, Węglowodany: 32 Cukry: 28 Tłuszcz: 23 g Kwasy tłuszczowe nasycone 15,0g Białko: 4,7 Sól: 0,12 g

Te lody na patyku Lidl zawierają sporo cukru oraz olej kokosowy. Mają też bardzo długi skład i wysoką kaloryczność (jedna sztuka to ok. 270 kcal). Ich zaletą jest z kolei wysoka zawartość białka.

Gelattelli Confetteria Ice Cream with Coconut

Skład: 31% biała czekolada, (cukier, tłuszcz kakaowy, mleko w proszku pełne, bezwodny tłuszcz mleczny, tłuszcz kokosowy, słodka serwatka proszku (z mleka), emulgatory: lecytyny (z soi), polirycynooleinian poliglicerolu, aromat), mleko odtłuszczone, mleko zagęszczone odtłuszczone, 6,8% sos o smaku kokosowym (syrop glukozowo-fruktozowy, mleko zagęszczone słodzone (mleko pełne, cukier), woda, cukier, tłuszcz kokosowy, olej rzepakowy, substancje zagęszczające: pektyny, karagen, emulgatory: mono- diglicerydy kwasów tłuszczowych; aromaty, barwniki: dwutlenek tytanu), cukier, tłuszcz kokosowy, syrop glukozowy, 4,1% wiórków kokosowych, 2,2% proszek kokosowy, emulgator: mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych; stabilizatory: mączka chleba świętojańskiego, guma guar, maltodekstryna, kazeinian sodu, aromat
Wartość odżywcza: 359 kcal, Węglowodany: 34 Cukry: 32 Tłuszcz: 23 g Kwasy tłuszczone nasycone 13g Białko: 3,5 Sól: 0,14 g

Te lody Gelatelli na patyku są bogate w cukier i substancje dodatkowe. Mają bardzo długi skład i wysoką kaloryczność (około 260 kcal w porcji).

Solony karmel i orzechy makadamii; Nuii — Biedronka

Skład: Mleko odtłuszczone (odtworzone), cukier, śmietanka (z mleka) 14%, syrop glukozowy, tłuszcz kakaowy, słony sos karmelowy (cukier, woda, syrop glukozowy, mleko zagęszczone słodzone: mleko pełne, cukier; tłuszcz mleczny, sól 0,1%, skrobia modyfikowana, substancje żelujące: pektyny, guma ksantanowa, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, naturalny aromat), mleko w proszku odtłuszczone, kawałki australijskich orzechów makademia 2,5%, tłuszcz mleczny, serwatka w proszku (z mleka), miazga kakaowa, laktoza (mleko), emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny (z soi), E 476), stabilizatory (guma guar, mączka chleba świętojańskiego), koncentrat z marchwi, syrop cukru inwertowanego, ekstrakt z wanilii.
Wartość odżywcza: 360 kcal, Węglowodany: 38 Cukry: 31 Tłuszcz: 21 g Kwasy tłuszczowe nasycone 12 g Białko: 3,5 Sól: 0,14 g

Choć skład, jak na ten typ lodów nie jest zły, to jedna porcja ma aż 245 kcal i 4 łyżeczki samego cukru.

Strawberry Lava; Marletto – Biedronka

Skład: biała czekolada 28% (cukier, tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku, bezwodny tłuszcz mleczny, tłuszcz kokosowy, serwatka w proszku (z mleka), emulgatory: lecytyny z soi, polirycynooleinian poliglicerolu; naturalny aromat waniliowy), mleko odtłuszczone, przecier truskawkowy 14,2%, cukier, śmietanka, syrop glukozowy, woda, sok truskawkowy z zagęszczonego soku truskawkowego 1,4%, kawałki liofilizowanych truskawek 0,6%, serwatka zagęszczona (z mleka), emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych; stabilizatory: celuloza, pektyny, mączka chleba świętojańskiego, guma guar; dekstroza, regulator kwasowości: kwas cytrynowy; koncentrat soku z czerwonego buraka, koncentrat z marchwi, naturalny aromat truskawkowy
Wartości odżywcze: 272 kcal, tłuszcz: 14 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 9,1 g, węglowodany: 33 g, w tym cukry: 32 g, białko: 2,3 g, sól: 0,10 g

Jedna porcja to 231 kcal i aż 27g czystego cukru czyli ok 5 łyżeczek. Te lody mają pokaźny skład zawierający sporo dodatków do żywności. Na plus jest użycie koncentratów soków zamiast tradycyjnych barwników oraz aromatów naturalnych.

White Chocolate Almond; Magnum – Biedronka (i wiele innych sklepów)

Skład: Odtworzone odtłuszczone mleko, cukier, tłuszcz kakaowy, woda, migdały, tłuszcz kokosowy, odtłuszczone mleko w proszku, tłuszcz mleczny, syrop glukozowo-fruktozowy, syrop glukozowy, pełne mleko w proszku, preparat serwatkowy (mleko), emulgatory (E471, lecytyny), mielone kawałki wanilii, stabilizatory (guma guar, mączka chleba świętojańskiego, karagen), naturalny aromat waniliowy (w tym mleko), aromat, barwnik (karoteny).
Wartości odżywcze: 339 kcal, tłuszcz: 21 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 13 g, węglowodany: 32 g, w tym cukry: 29 g, białko: 4,5 g, sól: brak danych g

Porcja ma sporo kalorii (247). Jak na lody znanej marki zaskakuje używaniem najgorszego z możliwych opcji słodzenia syropu glukozowo-fruktozowego, oraz tłuszczu kokosowego i kontrowersyjnego karagenu. W tej cenie można oczekiwać lepszego składu.



Schudnij w Respo
pod okiem dietetyka!

Dopasuje Ci idealny plan zgodnie z Metodą Respo, jedyną w Polsce metodą odchudzania ze skutecznością potwierdzoną badaniami naukowymi.

Sprawdź pakiety z dietą