Serki do smarowania z Lidla i Biedronki – ranking

Serki do smarowania z Lidla i Biedronki – ranking

Dlaczego serki do smarowania to dla wielu z nas ulubiony dodatek do kanapek? Na pewno mają wiele zalet: są do kupienia w wielu smakach: śmietankowe, o smaku chrzanowym, łososiowym, koperkowym, szczypiorkowym – każdy znajdzie coś dla siebie. Mają przyjemną, puszystą lub kremową konsystencję. Są bardzo praktyczne - można nimi posmarować pieczywo zaraz po wyciągnięciu z lodówki. I, co ważne… nakładanie na kanapki to nie jedyny sposób w jaki można je zjeść. W dodatku to też często dobry wybór, gdy szukamy „zastępstwa” dla masła. Przedstawiamy Wam ranking serków do smarowania z Lidla i Biedronki.

Serków tego typu w sklepach jest bardzo dużo i jak to zwykle bywa, jedne są naprawdę godne polecenia, a innych -  hmmm, lepiej nie kupować. Diabeł jak zwykle tkwi w ….składach produktów.  Zawsze zachęcamy, aby w sklepie sprawdzać składy i wiedzieć co kładziemy na talerzu.  Wiemy jednak jak to jest – często musimy uwinąć się z  zakupami szybko i stojąc przy wielkiej lodówce nie mamy czasu na „studiowanie” etykiet wielu produktów. Wzięłyśmy to na siebie i wyruszyłyśmy do Lidla i Biedronki żeby sprawdzić dla Was składy wszystkich serków z oferty. 

Wszystko przeanalizowałyśmy, a potem podzieliłyśmy na 3 grupy:

  1. Najzdrowszy wybór - to najlepsze serki do smarowania dostępne w Lidlu i Biedronce. Mają bardzo dobry skład i wartość odżywczą, to dobry wybór na co dzień. 
  2. Niezły wybór - na serki z tej grupy zdecyduj się, gdy serki z pierwszej grupy nie są akurat dostępne w sklepie lub po prostu masz ochotę na inny produkt. Te serki też są dobrym wyborem, choć nie powinny stanowić podstawy Twojej diety. 
  3. Odradzane produkty - mają zazwyczaj dodatek zbędnych składników i substancji – aromatów, emulgatorów; niższą zawartość serka lub twarogu w składzie i wyższą zawartość soli. Te serki nadal są bezpieczne, ale z pewnością nie powinny pojawiać się w Twojej diecie każdego dnia. 

Poszczególne produkty w każdej z grup uszeregowane są w losowej kolejności. Choć zawartość składników odżywczych w poszczególnych produktach może się nieco różnić, wszystkie serki do smarowania w obrębie pierwszej grupy mają zbliżoną do siebie wartość odżywczą i są dobrym wyborem.  
Przy każdym produkcie znajdziesz wartość odżywczą,  podajemy ją podobnie jak producenci w przeliczeniu na 100 g. 

Legenda – nasz ranking opatrzony jest legendą. Jest to spis najczęściej pojawiających się w serkach dodatkowych składników, wykraczających poza standardowy skład tego typu produktów wraz z informacją w jakim celu są dodawane.

  1. Białka mleka. Pełnią w serku rolę stabilizatora, poprawiają kremową strukturę, zapobiegają rozwarstwieniu. Nie zapewniają one jednak większej zawartości białka w produkcie ostatecznym. 
  2. Sól. Poprawia smak produktu. Wydłuża jego trwałość.
  3. Naturalny aromat. Nadaje pożądany smak produktu. 
  4. Regulator kwasowości (kwas cytrynowy). Zapobiega rozwojowi bakterii. Wydłuża trwałość produktu. 
  5. Serwatka (z mleka) w proszku. Również może pełnić rolę stabilizatora. Zapewnia zwartą strukturę. Jest również jednym z tańszych składników, którymi można zagęścić mleko. 
  6. Odtłuszczone mleko w proszku. Ma za zadanie zapewnić gładką, jednolitą konsystencję, zagęszcza produkt.
  7. Skrobia kukurydziana. Zapewnia odpowiednią konsystencję. Zagęszcza produkt. 
  8. Sole emulgujące. Zapewnia jednolitą konsystencję produktu, wpływa na jego strukturę. 
  9. Azot (użyty celem spulchnienia). Nie jest szkodliwy dla człowieka. Ma za zadanie nadać puszystą, delikatną konsystencję. 

Najzdrowszy wybór.

Serki do smarowania z Lidla i Biedronki, które polecam Ci wybrać

Biedronka - Serek Bieluch naturalny:

Składniki: mleko pasteryzowane, czyste kultury mleczarskie

127 kcal, tłuszcz: 8,5 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 5,5 g, węglowodany: 4 g, w tym cukry: 4 g, białko:  8,6 g, sól: 0,1 g

Ten serek to zdecydowanie najlepszy wybór, świetny, naturalny skład. Niska kaloryczność, niska zawartość tłuszczu (w tym nasyconych kwasów tłuszczowych). Wysoka zawartość białka. Zawartość soli w tym serku wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego w mleku sodu.

Lidl - Pilos; Kozi serek do smarowania, termizowany

Składniki: twaróg kozi 98%, białka mleka koziego, sól

164 kcal. Tłuszcz: 12g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 8 g, węglowodany: 5 g, w tym cukry: 3,1 g, białko: 9 g, sól: 0,85 g. 

Jeden z najlepszych serków do smarowania, dobry wybór dla osób które lubią smak produktów z koziego mleka. Jego atuty to niska kaloryczność, niska zawartość tłuszczu i tłuszczów nasyconych, wysoka zawartość białka. Zawartość soli jest nieco wyższa w porównaniu do innych produktów. 

Lidl/Biedronka: Almette śmietankowy. Puszysty serek twarogowy

Składniki: ser twarogowy, białka mleka, sól

256 kcal, tłuszcz: 24 g,  w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 17 g, węglowodany: 3,2 g, w tym cukry: 3,2 g, białko: 6,7 g, sól: 0,61 g.

Serek pasteryzowany, spulchniony azotem, o wysokiej zawartości tłuszczu. Optymalna zawartość soli. 

Lidl: Serek śmietankowy naturalny, łaciaty; Mlekpol

Składniki: serek śmietankowy, białka mleka, sól. Serek wyprodukowany bez stosowania GMO

249 kcal, tłuszcz: 23 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 16 g, węglowodany: 4,8 g, w tym cukry: 3,7 g, białko: 5,8 g, sól: 0,7 g.

Serek o wysokiej zawartość tłuszczu (z powodu dodatku śmietany w serku). Optymalna zawartość soli. 

Lidl: Serek śmietankowy z łososiem i koperkiem, łaciaty; Mlekpol

Składniki: serek śmietankowy, łosoś wędzony 7%, białka mleka, sól, koperek 0.2%

251 kcal, tłuszcz: 23 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 13 g, węglowodany: 4 g, w tym cukry: 3 g, białko: 7 g, sól: 1g.

Serek o wysokiej zawartość tłuszczu (z powodu dodatku śmietany w serku). Optymalna zawartość soli. Zaletą serka jest fakt, że w jego składzie znalazło się aż 7% łososia wędzonego, a smak serka został nadany nie używając aromatów.

Lidl: Piątnica; Serek śmietankowy ze szczypiorkiem Twój Smak

Składniki: serek śmietankowy (mleko pasteryzowane i śmietana), mieszanka szczypiorku z cebulką 0,7%, sól, białka mleka

243 kcal, tłuszcze: 23 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 15 g, węglowodany: 3 g, w tym cukry: 3 g, białko: 6 g, sól: 0,7 g. 

Wysoka zawartość tłuszczu przez dodatek śmietany w serku śmietankowym. Optymalna zawartość soli.

Lidl: Pilos; Serek śmietankowy puszysty, naturalny, Fromello

Składniki: serek śmietankowy (mleko pasteryzowane i śmietana), sól, białka mleka

243 kcal, tłuszcz: 23 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 15 g, węglowodany: 3 g, w tym cukry: 3 g, białko: 6 g, sól: 0,7 g.

Serek termizowany, spulchniony azotem o wysokiej zawartości tłuszczu. Optymalna zawartość soli. 

Lidl: Pilos; Serek śmietankowy puszysty z chrzanem, Fromello

Składniki: serek śmietankowy (mleko pasteryzowane i śmietana), 10% chrzan, sól, białka mleka

233 kcal, tłuszcz: 21 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 14 g, węglowodany: 5 g, w tym cukry: 3,4 g, białko: 6 g, sól: 0,7 g.

Serek termizowany, spulchniony azotem. Dodatek chrzanu obniżył procentowy udział tłuszczu oraz przyczynił się do zmniejszenia wartości energetycznej produktu (w porównaniu do klasycznego, śmietankowego odpowiednika). Zaletą tego produktu jest również fakt, że w odróżnieniu również od innego serka z chrzanem (marki Almette) nie ma zbędnego dodatku cukru. 

Biedronka: Delikate; Puszysty serek śmietankowy

Składniki: serek twarogowy, białka mleka, sól

241 kcal, tłuszcz: 22 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 15 g, węglowodany: 3,2 g, w tym cukry: 2,7 g,  białko: 7,6 g, sól: 0,59 g. 

Serek termizowany, spulchniony azotem. Wyróżnia się większą zawartością białka spośród krowich serków śmietankowych o dobrym składzie. Optymalna zawartość soli. Minusem jest brak znajomości konkretnego składu użytego twarogu.

Biedronka: Delikate; Serek śmietankowy ze szczypiorkiem

Składniki: serek śmietankowy, mieszanka szczypiorku z cebulką 0,7%, sól, białka mleka

243 kcal, tłuszcz: 23 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 15 g, węglowodany:3 g, w tym cukry: 3 g, białko: 6 g, sól: 0,7 g.

Serek termizowany. Większa zawartość tłuszczu i mniej białka w porównaniu do odpowiednika, sprzedawanego w kubeczku (Delikate Puszysty serek śmietankowy). Optymalna zawartość soli.

Niezły wybór.

Serki kanapkowe z Lidla i Biedronki, które możesz wybrać.

Lidl/Biedronka: Almette jogurtowy. Puszysty serek twarogowy

Składniki: ser twarogowy, jogurt naturalny (19,5%), masło, białka mleka, sól, naturalny aromat (zawiera mleko).

260 kcal, tłuszcz: 24 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 16 g, węglowodany: 3,8 g, w tym cukry: 3,8 g, białko: 7,1 g, sól: 0,48 g.


Serek pasteryzowany, spulchniony azotem. Wysoka zawartość tłuszczu ( z powodu dodatku masła). Nieco większa zawartość białka, niż w klasycznym (śmietankowym) odpowiedniku. W tym serku zawartość soli jest najmniejsza.  

Lidl/Biedronka: Almette z chrzanem. Puszysty serek twarogowy

Składniki: ser twarogowy, chrzan (9.5%), białka mleka, sól, cukier

250 kcal, tłuszcz: 23 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 16 g, węglowodany: 4 g, w tym cukry: 3,4 g, białko: 6,8 g, sól: 0,99 g.

Serek pasteryzowany, spulchniony azotem. Niestety ze zbędnym dodatkiem cukru, jednak jak widać w porównaniu z podobnym produktem innej marki (Pilos), nie wpłynęło to znacząco na różnicę w wartościach odżywczych. 

Odradzane produkty.

Serki kanapkowe z Lidla i Biedronki, których nie polecam Ci wybierać.

Lidl: Pilos; ser topiony kremowy Tylżycki

Składniki: woda, sery (w tym 10% Tylżycki), masło, mleko w proszku odtłuszczone, serwatka (z mleka) w proszku, skrobia kukurydziana, sole emulgujące: E 450, E 452, E 339; sól

220 kcal, tłuszcz: 1 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 10 g, węglowodany: 9 g, w tym cukry: 3 g, białko: 10 g, sól: 2 g.

Serek mimo porównywalnej wartości energetycznej i nawet częściowo lepszej w porównaniu do innych produktów wartości odżywczej nie jest zalecany ze względu na liczne substancje dodatkowe. Są one zbędne w produkcji serka kanapkowego, co więcej - mogą wywoływać negatywne konsekwencje zdrowotne. Wysoka zawartość soli. Porównywalną do wyżej wymienionych serków wartość kaloryczną powoduje wysoki dodatek wody w produkcie. 

Biedronka: Fasti; Gouda, ser topiony idealny do smarowania

Składniki: sery 50% (w tym Gouda 55%), woda, masło, serwatka w proszku (z mleka), sole emulgujące: E452, E450; sól, aromat

203 kcal, tłuszcz: 15 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 10 g, węglowodany: 6,1 g, w tym cukry: 5 g, białko: 11 g, sól: 1,96 g.

Serek mimo porównywalnej wartości energetycznej i nawet częściowo lepszej w porównaniu do innych produktów wartości odżywczej nie jest zalecany ze względu na liczne substancje dodatkowe. Są one zbędne w produkcji serka kanapkowego, co więcej - mogą wywoływać negatywne konsekwencje zdrowotne. Wysoka zawartość soli i spory udział wody w produkcie (ma to wpływ na obniżenie wartości kalorycznej serka). 

Biedronka: Hochland; Ser kremowy Mixtett

Składniki: Śmietankowy: odtłuszczone mleko (52%), ser (27%), masło, odtłuszczone mleko w proszku, sole emulgujące: E450, E452, E331, białka mleka, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy;

Z ziołami: odtłuszczone mleko (54%), ser (23%), masło, odtłuszczone mleko w proszku, sole emulgujące: E450, E452, białka mleka, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, zioła (0,3%), cebula suszona, aromat, czosnek suszony; 

Z papryką: odtłuszczone mleko (45%), ser (25%), masło, ogórki, odtłuszczone mleko w proszku, papryka (3,5%), sole emulgujące: E450, E452, białka mleka, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy.

225 – 226 kcal, tłuszcz: 18 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 12 g, węglowodany: 5,8 – 6,3 g, w tym cukry: 5,8 – 6,2 g, białko: 9,4 – 10 g, sól: 2,6 g.

Ser kremowy topiony w trójkątach. W jednym opakowaniu znajdują się trzy smaki: śmietankowy, z ziołami, z papryką. Serek mimo porównywalnej wartości energetycznej i nawet częściowo lepszej w porównaniu do innych produktów wartości odżywczej nie jest zalecany ze względu na liczne substancje dodatkowe. Są one zbędne w produkcji serka kanapkowego, co więcej - mogą wywoływać negatywne konsekwencje zdrowotne. Największa zawartość soli ze wszystkich testowanych serków kanapkowych.

Czas na podsumowanie naszego rankingu. Poniżej znajdziesz wszystkie opisane przez nas produkty w formie tabeli.