Placuszki z rabarbarem

Placuszki z rabarbarem

Czy wiesz, że rabarbar nadaje się świetnie nie tylko na kompot? Ta kwaskowata perfekcyjnie pasuje także do dań mącznych. Dowód? Placuszki z rabarbarem! To proste danie nie tylko smakuje letnim dniem w rodzinnym domu, ale także idealnie sprawdzi się na diecie. Zamiast cukru zawiera bowiem niskokaloryczny ksylitol, a poza tym jest źródłem witamin z grupy B i błonnika. Smacznego!

5 min
Czas przygotowania
20 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,80/5
(z 44 ocen)
Placuszki z rabarbarem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Dobre na cholesterol Dobre na cholesterol
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

388 kcal Kalorie
13 g Białko
8 g Tłuszcze
67 g Węglowodany
534 mg Sód
12 g Błonnik

Składniki
10
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
150 g
1
szklanka mleka
250 g
2
łyżeczki proszku do pieczenia
8 g
1
łyżka ksylitolu
15 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
łyżka octu jabłkowego
10 g
0,5
łyżeczki ekstraktu waniliowego
1,5 g
1,5
łodygi rabarbaru
165 g
2
łyżeczki oleju
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

388 kcal Kalorie
13 g Białko
8 g Tłuszcze
67 g Węglowodany
534 mg Sód
12 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Rabarbar myjemy i kroimy na plastry nie grubsze niż pół centymetra.

2

Składniki na ciasto mieszamy w misce, dodajemy rabarbar.

3

Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu, nakładamy ciasto (tak, aby w każdym było kilka kawałków rabarbaru) i zmniejszamy ogień o połowę.

4

Gdy góra placków zacznie się ścinać, odwracamy płaską szpatułką na drugą stronę.

5

Przed kolejną partią placuszków patelnię nagrzewamy i natłuszczamy.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.