
Kurczak na parze z brokułami, pomidorem i pieczywem
Masz ochotę na kanapkę rodem z najlepszej kawiarni? Kurczak na parze z brokułami, pomidorem i pieczywem sprawdzi się perfekcyjnie! To absolutnie pyszna kanapka, która smakuje jeszcze lepiej niż jej kupne odpowiedniki. I co najlepsze — jest dużo tańsza. ;)

Kategorie





Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
4
|
kromki chleba żytniego razowego
120 g
|
200 g
|
brokuła
|
30 g
|
pestek słonecznia
|
200 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
2
|
sztuki pomidory
320 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
łyżeczka czosnku granulowanego
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,1
|
łyżki ksylitolu
1 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Pierś z kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy ciepłą wodę i wykładamy na nie przyprawioną pierś z kurczaka. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do temperatury 130*C przez około 18-20 minut.
Przygotowujemy pastę z brokuła.
W rondlu nagrzewamy wodę, aż zacznie się gotować i doprawiamy ją solą, pieprzem i ksylitolem. Gotujemy brokuła do miękkości.
Na patelni rozgrzewamy z odrobiną oliwy i dusimy na niej pokrojoną cebulę z czosnkiem. Gdy cebula z czosnkiem się zeszkli dodajemy ugotowany brokuł i smażymy chwilę razem.
Usmażone warzywa przekładamy do blendera i blendujemy warzywa na gładką pastę. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Na rozgrzanej patelni prażymy słonecznik, aż się zarumieni.
Kurczaka podajemy z pieczywem, pastą z brokułu, pomidorem i rukolą.
Smacznego!
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
