
Wytrawne muffiny z papryką i pomidorami
Czy wiesz, że muffiny wcale nie muszą być słodkie? Mamy na to dowód — a są nim wytrawne muffiny z papryką i pomidorami. Te pyszne babeczki o zniewalającym kolorze sprawdzą się świetnie jako pożywne śniadanie i pełnowartościowa przekąska zabrana do pracy. Spróbuj, a przekonasz się, że cudowny smak może się kryć w najbardziej nieoczekiwanych potrawach.

Kategorie




Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
20
|
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
300 g
|
6
|
łyżeczek erytrolu
30 g
|
0,5
|
łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 g
|
0,8
|
szklanki mleka roślinnego
200 g
|
1
|
opakowanie kukurydzy konserwowej
240 g
|
240 g
|
czerwonej fasoli konserwowej
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
24
|
sztuki pomidorków
480 g
|
10
|
łyżeczek oleju rzepakowego
50 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Do miski wsypujemy mąkę, erytrol, proszek do pieczenia i wlewamy mleko. Całość miksujemy na gładką masę.
Odcedzamy kukurydzę, fasolę, kroimy paprykę w kostkę, a pomidorki na połówki.
Pokrojone i odcedzone warzywa dodajemy do ciasta na muffiny.
Formy do muffinów smarujemy olejem, aby nie przywarły i nakładamy gotowe ciasto na muffiny.
Muffiny pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut.
Gotowe muffiny wyciągamy z formy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Smacznego!
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
