Wytrawne muffiny z papryką
Czy wiesz, że muffiny wcale nie muszą być słodkie? Mamy na to dowód — a są nim wytrawne muffiny z papryką i pomidorami. Te pyszne babeczki o zniewalającym kolorze sprawdzą się świetnie jako pożywne śniadanie i pełnowartościowa przekąska zabrana do pracy. Spróbuj, a przekonasz się, że cudowny smak może się kryć w najbardziej nieoczekiwanych potrawach.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
20,8
|
łyżki mąki pszennej
250 g
|
1,5
|
łyżeczki proszku do pieczenia
6 g
|
1
|
szklanka mleka roślinnego
250 g
|
0,5
|
opakowania kukurydzy konserwowej
120 g
|
120 g
|
czerwonej fasoli konserwowej
|
0,5
|
sztuki papryki czerwonej
85 g
|
10
|
łyżeczek oleju rzepakowego
50 g
|
1
|
szczypta sól
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Do miski wsypujemy mąkę pszenną, mleko, sól, pieprz , słodką paprykę oraz czosnek granulowany. Całość miksujemy na gładką masę.
Odcedzamy kukurydzę konserwową oraz czerwoną fasolę konserwową, kroimy paprykę czerwoną.
Pokrojone i odcedzone warzywa dodajemy do ciasta na muffiny.
Formy do muffinów wykładamy papierem do pieczenia.
Muffiny pieczemy 40-45 min, do „suchego patyczka”.
Gotowe muffiny wyciągamy z formy i pozostawiamy do ostygnięcia. Smacznego!
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.