Curry z soczewicy

Curry z soczewicy

Masz ochotę na odrobinę Azji w swojej kuchni? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na curry z soczewicy! Przygotowana według poniższych wskazówek potrawa, łączy w sobie charakterystyczne dla azjatyckiej kuchni smaki mleczka kokosowego, curry oraz kolendry – a wszystko to w wersji wegetariańskiej. Jeżeli marzysz o szybkim i łatwym w przygotowaniu obiedzie – poniższy przepis jest właśnie dla Ciebie!

15 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,46/5
(z 41 ocen)
Curry z soczewicy
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

480 kcal Kalorie
21 g Białko
11 g Tłuszcze
78 g Węglowodany
453 mg Sód
11 g Błonnik

Składniki
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
150 g
 ryżu basmati
1
sztuka cebuli
80 g
3
ząbki czosnku
18 g
2
plastry imbiru
10 g
2
sztuki marchewki
160 g
240 g
 soczewicy czerwonej
1
sztuka papryczki chilli
20 g
1
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
0,5
opakowania mleczka kokosowego
200 g
1
łyżeczka curry
4 g
1,5
szklanki bulionu warzywnego
375 g
3
łyżki soku z cytryny
18 g
1
garść kolendry świeżej
4 g
2
szczypty soli
0,5 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

480 kcal Kalorie
21 g Białko
11 g Tłuszcze
78 g Węglowodany
453 mg Sód
11 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

W garnku rozgrzewamy olej i dodajemy drobno pokrojoną marchewkę, imbir, cebulę, czosnek i chili.

3

Po 3 minutach dodajemy kolendrę, curry, następnie wsypujemy soczewicę i mieszamy.

4

Do garnka wlewamy bulion, gotujemy przez 10 minut.

5

Dodajemy pomidory, mleko kokosowe. Gotujemy do zmięknięcia soczewicy.

6

Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny wedle uznania.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.