Omlet ze szpinakiem na parze

Omlet ze szpinakiem na parze

Lekkostrawne śniadanie na bazie jajka? Mówisz i masz! Nasz omlet ze szpinakiem na parze to przykład na to, że sposób obróbki ma znaczenie. A standardowo smażony omlet może stać się dużo delikatniejszy, gdy przygotujemy go na parze. Dlatego jeśli masz ochotę na pożywne, a jednocześnie lekkie śniadanie lub kolację koniecznie wypróbuj poniższy przepis na omlet podany z kanapką. To cudowne źródło pełnowartościowego białka, witaminy C, beta-karotenu i żelaza. Czyli innymi słowy: dawka energii szczególnie ważnej, gdy chcesz dobrze zacząć dzień. Smacznego!

5 min
Czas przygotowania
20 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,29/5
(z 7 ocen)
Omlet ze szpinakiem na parze
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Szybkie przygotowanie Szybkie przygotowanie
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

657 kcal Kalorie
41 g Białko
26 g Tłuszcze
67 g Węglowodany
1129 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
2
sztuki jaja kurzego
112 g
30 g
 mąki pszennej
0,5
szklanki mleka
125 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
50 g
 szpinaku
50 g
 kajzerki
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
6
plastrów szynki z kurczaka
60 g
1
sztuka pomidora
160 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

657 kcal Kalorie
41 g Białko
26 g Tłuszcze
67 g Węglowodany
1129 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Składniki na omlet blendujemy (mąka, jajko, mleko, sól, pieprz).

2

Do masy dodajemy szpinak i dokładnie mieszamy.

3

W większym garnku zagotowujemy wodę (rozmiar garnka dopasowujemy do patelni, na której będziemy gotować omlet na parze). Na patelnię wylewamy omlet, następnie przykrywamy i gotujemy na parze do równomiernego ścięcia masy. Można również skorzystać z parowaru.

4

Pomidora obieramy ze skórki i pozbywamy się gniazd nasiennych.

5

Pieczywo nasączamy oliwą, następnie układamy wędlinę i pokrojonego pomidora.

6

Gotowy omlet podajemy z kanapką.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.