![Omlet ze szpinakiem na parze](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2023/10/17110132/Omlet-ze-szpinakiem-na-parze.jpg)
Omlet ze szpinakiem na parze
Lekkostrawne śniadanie na bazie jajka? Mówisz i masz! Nasz omlet ze szpinakiem na parze to przykład na to, że sposób obróbki ma znaczenie. A standardowo smażony omlet może stać się dużo delikatniejszy, gdy przygotujemy go na parze. Dlatego jeśli masz ochotę na pożywne, a jednocześnie lekkie śniadanie lub kolację koniecznie wypróbuj poniższy przepis na omlet podany z kanapką. To cudowne źródło pełnowartościowego białka, witaminy C, beta-karotenu i żelaza. Czyli innymi słowy: dawka energii szczególnie ważnej, gdy chcesz dobrze zacząć dzień. Smacznego!
![Omlet ze szpinakiem na parze](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2023/10/17110139/omlet-1.png)
Kategorie
![Bez cukru](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezcukru.png)
![Dla dzieci](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dladzieci.png)
![Dla kobiet w ciąży](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dlakobietwciazy.png)
![Szybkie przygotowanie](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/szybkieprzygotowanie.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki jaja kurzego
112 g
|
30 g
|
mąki pszennej
|
0,5
|
szklanki mleka
125 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
50 g
|
szpinaku
|
50 g
|
kajzerki
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
6
|
plastrów szynki z kurczaka
60 g
|
1
|
sztuka pomidora
160 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Składniki na omlet blendujemy (mąka, jajko, mleko, sól, pieprz).
Do masy dodajemy szpinak i dokładnie mieszamy.
W większym garnku zagotowujemy wodę (rozmiar garnka dopasowujemy do patelni, na której będziemy gotować omlet na parze). Na patelnię wylewamy omlet, następnie przykrywamy i gotujemy na parze do równomiernego ścięcia masy. Można również skorzystać z parowaru.
Pomidora obieramy ze skórki i pozbywamy się gniazd nasiennych.
Pieczywo nasączamy oliwą, następnie układamy wędlinę i pokrojonego pomidora.
Gotowy omlet podajemy z kanapką.