
Spring rolls z tofu
Polska – wytrawne naleśniki. Meksyk – tortilla i quesadille. Azja – oczywiście spring rollsy! A jeśli jesteś dziś w nastroju na opcję azjatycką, koniecznie wypróbuj nasz przepis na spring rolls z tofu. Przepis na nie jest prosty i pełen świeżych warzyw, które są kluczowe dla zachowania dobrego zdrowia. Całość uzupełniają zaś: pełne białka tofu i oczywiście klasyczny słodko-słony sos. Takie gotowe spring rollsy są niezwykle pożywne i orzeźwiające. Smacznego!

Kategorie







Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
50 g
|
makaronu ryżowego
|
6
|
sztuk papieru ryżowego
54 g
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
2
|
łyżeczki szczypiorku
10 g
|
75 g
|
sałaty
|
0,5
|
opakowania tofu naturalnego
90 g
|
sos: |
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
1
|
łyżka octu ryżowego
10 g
|
1
|
łyżeczka erytrolu
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
Marchew, ogórka, sałatę i tofu kroimy w drobne słupki. Siekamy szczypiorek.
Sos przygotowujemy z sosu sojowego, octu ryżowego i erytolu. Całość dokładnie mieszamy.
Spring rolls zawijamy w papier ryżowy. Papier ryżowy moczymy w zimnej wodzie, aż stanie się miękki i elastyczny. Elastyczny papier przekładamy na płaskie naczynie lub deskę i nakładamy na niego pokrojone wcześniej warzywa, ostudzony makaron, posypujemy szczypiorkiem, po czym całość szczelnie zawijamy w papier ryżowy.
Gotowe rollsy podajemy z sosem.
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
