
Sałatka z pieczonym łososiem
Łosoś — świetne źródło kwasów omega-3, witaminy D i E oraz jod, a także…dobry dodatek do sałatki! Ryba ta sprawdzi się doskonale nie tylko w formie typowo obiadowej, ale także jako główny bohater sałatki ze świeżych warzyw i chrupiącego sezamu. To super pomysł na mega odżywcze danie, które pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Smacznego!

Kategorie












Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
150 g
|
łososia
|
6
|
sztuk rzodkiewek
90 g
|
0,5
|
sztuki ogórka
75 g
|
125 g
|
miksu sałat
|
3
|
łyżeczki sezamu
15 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki ostrej papryki suszonej
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki kuminu
2,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni – funkcja grill.
Łososia myjemy, suszymy i przyprawiamy pieprzem, ostrą papryką i kuminem.
Przyprawioną rybę wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut.
Na głębokim talerzu układamy sałatę, pokrojone rzodkiewki i ogórka.
Na warzywach kładziemy upieczonego, wystudzonego łososia.
Gotowe danie posypujemy sezamem.
Smacznego!
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
