
Sałatka z jajkiem
Jajka to ważny składnik naszej diety, ponieważ zawierają pełnowartościowe i łatwo przyswajalne białko. Można je jeść codziennie i na wiele sposobów. Smaczną propozycją jest na przykład sałatka z jajkiem, przyrządzona z dodatkiem warzyw i sosu jogurtowego.

Kategorie











Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
3
|
sztuki jajek kurzych
168 g
|
450 g
|
brokuła
|
2
|
sztuki rzodkiewek
30 g
|
30 g
|
nasion słonecznika
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Sos jogurtowy: |
|
0,5
|
opakowania jogurtu naturalnego
200 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
2
|
łyżeczki tahini
12 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
0,2
|
łyżeczki papryki wędzonej
0,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Gotujemy różyczki brokuła w osolonej wodzie przez około 5 min.
Jajka gotujemy na twardo przez około 8 minut.
Na patelni prażymy słonecznika.
Wykładamy umytą sałatę. Dodajemy różyczki brokuła oraz pokrojone na plasterki rzodkiewki.
Doprawiamy wszystko solą, pieprzem, polewamy wymieszanymi: oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
Układamy połówki lub ćwiartki ugotowanych jajek. Polewamy sosem jogurtowym (składniki mieszamy w miseczce). Dodajemy uprażone nasiona słonecznika
Gdy wszystko już ułożone, możemy cieszyć się smakiem naszej sałatki. Smacznego!
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
