
Orientalny indyk z brokułami
Masz ochotę na mięsny posiłek w nietuzinkowym wydaniu? Nasz orientalny indyk z brokułami poleca się na obiad! Jego sekret tkwi w dodatkach, wśród których znajdziesz wyraziste curry i aromatyczne nasiona sezamu. Taki obiad jest nie tylko pyszny, ale też super szybki i prosty: bo ugotujesz go w jedyne 15 minut. Spróbuj koniecznie!

Kategorie








Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
150 g
|
mięsa z piersi indyka
|
150 g
|
brokuła
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
1
|
plaster boczku
15 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka curry
4 g
|
2
|
łyżeczki sezamu
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Boczek kroimy w kostkę. Pierś z indyka kroimy w paski, natomiast brokuł dzielimy na różyczki.
Mięso z piersi indyka przyprawiamy solą, pieprzem oraz curry.
Na patelni rozgrzewamy oliwę.
Na rozgrzaną patelnię dodajemy boczek, następnie przez chwilę go podsmażamy. Gotowy boczek przekładamy do miski.
Na tej samej patelni podsmażamy pierś z indyka. Gdy mięso będzie zarumienione, dodajemy brokuła. Następnie podlewamy wodą (ok. 1/2 szklanki) i dusimy do miękkości.
Gdy woda odparuje, dodajemy boczek i mieszamy.
Gotowe danie przekładamy na talerz i posypujemy sezamem.
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
