
Klopsiki z indyka w sosie bbq z kaszą jęczmienną i surówką
Nie masz pomysłu na obiad? Nasze klopsiki z indyka w sosie bbq z kaszą jęczmienną i surówką zachwycą Cię swoim niepowtarzalnym smakiem, zapewniając jednocześnie moc niezbędnych składników odżywczych. Danie to posmakuje nie tylko dorosłym, ale także dzieciom, jest ono więc dobrą propozycją na obiad dla małego niejadka. Koniecznie wypróbuj, aby się o tym przekonać!

Kategorie







Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
300 g
|
mięsa mielonego z indyka
|
3
|
ząbki czosnku
18 g
|
1
|
sztuka cebuli
110 g
|
1
|
łyżeczka czosnku granulowanego
1 g
|
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
|
1
|
garść bazylii
3 g
|
150 g
|
kaszy jęczmiennej
|
1
|
sztuka pora
140 g
|
5
|
opakowań jogurtu naturalnego
100 g
|
6
|
łyżek soku z cytryny
36 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
1
|
łyżka ksylitolu
15 g
|
1
|
szczypta soli i pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Przygotowujemy klopsiki. Surowe mielone mięso z indyka mieszamy z solą, pieprzem, podsmażoną cebulką z czosnkiem. Mięso formujemy w kulki i gotujemy we wrzącej wodzie około 7 minut.
Przygotowujemy sos pomidorowy. W rondlu lekko podsmażamy cebulę z czosnkiem i zalewamy pomidorami z puszki.
Po zagotowaniu całość miksujemy, jeśli sos jest zbyt gęsty, dolewamy wodę i doprawiamy solą, pieprzem, posiekaną bazylią i w razie potrzeby ksylitolem, jeśli sos jest zbyt kwaśny. Całość należy zagotować.
Kaszę jęczmienną należy ugotować według instrukcji podanej na opakowaniu.
Przygotowujemy surówkę, pora kroimy na pół i siekamy w paski, doprawiamy solą, pieprzem, jogurtem, sokiem z cytryny i natką pietruszki.
Wszystkie gotowe składniki dania przekładamy na talerz, smacznego!
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
