Klopsiki z indyka w sosie bbq z kaszą jęczmienną i surówką

Nie masz pomysłu na obiad? Nasze klopsiki z indyka w sosie bbq z kaszą jęczmienną i surówką zachwycą Cię swoim niepowtarzalnym smakiem, zapewniając jednocześnie moc niezbędnych składników odżywczych. Danie to posmakuje nie tylko dorosłym, ale także dzieciom, jest ono więc dobrą propozycją na obiad dla małego niejadka. Koniecznie wypróbuj, aby się o tym przekonać!

10 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
2,00/5
(z 1 ocen)
Klopsiki z indyka w sosie bbq z kaszą jęczmienną i surówką
Kategorie
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Dobre na cholesterol Dobre na cholesterol
Low fat Low fat
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

593 kcal Kalorie
39 g Białko
9 g Tłuszcze
79 g Węglowodany
248 mg Sód
11 g Błonnik

Składniki
3
porcje mięsa mielonego z indyka
300 g
3
ząbki czosnku
18 g
1
sztuka cebuli
110 g
1
szczypta czosnku granulowanego
1 g
1
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
1
garść bazylii
3 g
1,5
porcji kaszy jęczmiennej
150 g
1
sztuka pora
140 g
5
łyżek jogurtu naturalnego
100 g
6
łyżek soku z cytryny
36 g
2
łyżeczki natki pietruszki
10 g
1
łyżka ksylitolu
15 g
1
szczypta soli i pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

593 kcal Kalorie
39 g Białko
9 g Tłuszcze
79 g Węglowodany
248 mg Sód
11 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Przygotowujemy klopsiki. Surowe mielone mięso z indyka mieszamy z solą, pieprzem, podsmażoną cebulką z czosnkiem. Mięso formujemy w kulki i gotujemy we wrzącej wodzie około 7 minut.

2

Przygotowujemy sos pomidorowy. W rondlu lekko podsmażamy cebulę z czosnkiem i zalewamy pomidorami z puszki.
Po zagotowaniu całość miksujemy, jeśli sos jest zbyt gęsty, dolewamy wodę i doprawiamy solą, pieprzem, posiekaną bazylią i w razie potrzeby ksylitolem, jeśli sos jest zbyt kwaśny. Całość należy zagotować.

3

Kaszę jęczmienną należy ugotować według instrukcji podanej na opakowaniu.

4

Przygotowujemy surówkę, pora kroimy na pół i siekamy w paski, doprawiamy solą, pieprzem, jogurtem, sokiem z cytryny i natką pietruszki.

5

Wszystkie gotowe składniki dania przekładamy na talerz, smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?