
Jogurtowe placki z owocami
Masz ochotę na inne śniadanie bądź owocową przekąskę w postaci placuszków? Mam dla Ciebie idealny przepis na jogurtowe placki z owocami, które są smaczne i przede wszystkim zdrowe. Placuszki wykonane są z mąki orkiszowej, dlatego są bardzo pożywne.

Kategorie









Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
5
|
opakowań jogurtu greckiego
100 g
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
7
|
łyżek mąki orkiszowej białej
70 g
|
0,5
|
łyżeczki proszku do pieczenia
2 g
|
3
|
łyżeczki erytrolu
15 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
100 g
|
truskawek
|
1
|
łyżka pudru z erytrolu
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
W misce mieszamy lub miksujemy jogurt z jajkiem, oliwą (połowa). Dodajemy erytrol, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Mieszamy do połączenia się składników w gładką i jednolitą masę
Rozgrzewamy patelnię z oliwą i nakładamy po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka, zachowując odstępy (placki urosną podczas smażenia)
Placki smażymy na niezbyt dużym ogniu, do czasu, aż urosną i będą ładnie zrumienione (około 2,5 minuty)
Gdy placki podrosną (mniej więcej w drugiej połowie smażenia), wkładamy w placki pokrojone truskawki.
Przewracamy placki na drugą stronę i smażymy do zarumienienia, przez około 2,5 minuty lub trochę krócej. Gotowe placuszki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
