
Jajka w koszyczkach z szynki parmeńskiej
Jajecznica jest bardzo pożywnym śniadaniem, tak jak omlet. Polecam również wypóbować jajka w koszyczkach z szynki parmeńskiej ze szpinakiem i pomidorami, które są oryginalną przekąską na lunch lub przyjęcie i zachwycą nawet wybredne podniebienie.

Kategorie









Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
4
|
sztuki jajek kurzych
224 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
7
|
plastrów szynki parmeńskiej
105 g
|
2
|
garści szpinaku baby
50 g
|
1,5
|
sztuki pomidorów
240 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka oregano
3 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Formę na muffiny smarujemy oliwą, układamy szynkę tak, aby dno i boki były pokryte.
Na dnie układamy szpinak i kawałek pomidora. Wbijamy po jednym jajku w każde wgłębienie.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut.
Wyjmujemy z piekarnika i za pomocą silikonowej łopatki lub noża wyjmujemy koszyczki na talerz.
Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
