Jajka w koszyczkach z szynki parmeńskiej

Jajecznica jest bardzo pożywnym śniadaniem, tak jak omlet. Polecam również wypóbować jajka w koszyczkach z szynki parmeńskiej ze szpinakiem i pomidorami, które są oryginalną przekąską na lunch lub przyjęcie i zachwycą nawet wybredne podniebienie.

10 min
Czas przygotowania
25 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,76/5
(z 17 ocen)
Jajka w koszyczkach z szynki parmeńskiej
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

372 kcal Kalorie
26 g Białko
26 g Tłuszcze
7 g Węglowodany
1012 mg Sód
3 g Błonnik

Składniki
4
sztuki jajek kurzych
224 g
4
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
7
plastrów szynki parmeńskiej
105 g
2
garści szpinaku baby
50 g
2
sztuki pomidorów
240 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
1
łyżeczka oregano
3 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

372 kcal Kalorie
26 g Białko
26 g Tłuszcze
7 g Węglowodany
1012 mg Sód
3 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni

2

Formę na muffiny smarujemy olejem kokosowym lub oliwą

3

Układamy plasterek szynki tak, aby dno i boki były pokryte

4

Na dnie układamy szpinak i kawałek pomidora

5

Wbijamy po jednym jajku w każde wgłębienie

6

Wstawiamy do piekarnika i obserwując pieczemy około 15 minut

7

Wyjmujemy z piekarnika i za pomocą silikonowej łopatki lub noża wyjmujemy koszyczki na talerz

8

Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?