
Hummus z pieczoną papryką
Jak hummus, to tylko ten ze sklepu? Niekoniecznie! Domowy hummus z pieczoną papryką udowodni Ci, że stworzenie tej pysznej wegańskiej pasty wcale nie jest trudne i czasochłonne. Zdecydowanie warto więc skorzystać z hummusu w wersji „homemade” – obiecujemy, że zakochasz się w nim od pierwszego kęsa!

Kategorie








Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
240 g
|
ciecierzycy w puszce
|
1
|
łyżeczka tahini
6 g
|
7
|
łyżek sok z cytryny
42 g
|
1
|
sztuka czerwonej papryki
170 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
4
|
łodygi selera naciowego
180 g
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
1
|
łyżeczka kminu rzymskiego
5 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kroimy paprykę w kostkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200*C, następnie pieczemy przez około 15-20 minut, aż lekko się zarumieni. Możemy użyć też marynowanej papryki pieczonej.
Do blendera dodajemy odcedzoną ciecierzycę, upieczona paprykę, paprykę wędzoną, tahini, kmin rzymski, czosnek, sok z cytryny, sól, pieprz, oliwę i całość miksujemy na gładką pastę.
Kroimy w słupki ogórek, marchew, seler naciowy.
Gotową pastę z ciecierzycy podajemy z pokrojonymi w słupki warzywami.
Smacznego!
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
