Hummus z pieczoną papryką

Hummus z pieczoną papryką

Jak hummus, to tylko ten ze sklepu? Niekoniecznie! Domowy hummus z pieczoną papryką udowodni Ci, że stworzenie tej pysznej wegańskiej pasty wcale nie jest trudne i czasochłonne. Zdecydowanie warto więc skorzystać z hummusu w wersji „homemade” – obiecujemy, że zakochasz się w nim od pierwszego kęsa!

5 min
Czas przygotowania
25 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,57/5
(z 7 ocen)
Hummus z pieczoną papryką
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

468 kcal Kalorie
23 g Białko
12 g Tłuszcze
72 g Węglowodany
2415 mg Sód
25 g Błonnik

Składniki
240 g
 ciecierzycy w puszce
1
łyżeczka tahini
6 g
7
łyżek soku z cytryny
42 g
1
sztuka czerwonej papryki
170 g
1
sztuka marchewki
80 g
4
łodygi selera naciowego
180 g
1
sztuka ogórka
150 g
1
łyżeczka kminu rzymskiego
5 g
1
ząbek czosnku
6 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

468 kcal Kalorie
23 g Białko
12 g Tłuszcze
72 g Węglowodany
2415 mg Sód
25 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Kroimy paprykę w kostkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200*C, następnie pieczemy przez około 15-20 minut, aż lekko się zarumieni. Możemy użyć też marynowanej papryki pieczonej.

2

Do blendera dodajemy odcedzoną ciecierzycę, upieczona paprykę, paprykę wędzoną, tahini, kmin rzymski, czosnek, sok z cytryny, sól, pieprz, oliwę i całość miksujemy na gładką pastę.

3

Kroimy w słupki ogórek, marchew, seler naciowy.

4

Gotową pastę z ciecierzycy podajemy z pokrojonymi w słupki warzywami. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?