
Frytki z selera z domowym ketchupem
Lubisz frytki? Wykorzystaj do nich tym razem zupełnie inne warzywo — nie tylko ziemniaki świetnie się do nich nadają. Frytki z selera są równie pyszne i dokonane łączą się z dipem pomidorowym. Palce lizać!

Kategorie









Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
sztuka selera
200 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
|
1
|
łyżka octu jabłkowego
10 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
0,5
|
łyżki ksylitolu
8 g
|
1
|
sztuka cebuli
110 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
szczypta soli i pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Seler obieramy, myjemy, kroimy w słupki na kształt frytek i osuszamy.
Pokrojony i osuszony seler posypujemy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą. Mieszamy i układamy na blaszce na papierze do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni w trybie termoobieg przez 15-20 minut, aż seler zmięknie i się zarumieni.
Cebulę i czosnek siekamy, i podsmażamy na patelni z odrobiną oleju.
Do zeszklonych warzyw dodajemy pomidory z puszki. Dusimy na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Sos blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą, pieprzem, ksylitolem i octem.
Smacznego!
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
