Frytki z selera z domowym ketchupem

Lubisz frytki? Wykorzystaj do nich tym razem zupełnie inne warzywo — nie tylko ziemniaki świetnie się do nich nadają. Frytki z selera są równie pyszne i dokonane łączą się z dipem pomidorowym. Palce lizać!

15 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 2 ocen)
Frytki z selera z domowym ketchupem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

325 kcal Kalorie
8 g Białko
17 g Tłuszcze
39 g Węglowodany
317 mg Sód
20 g Błonnik

Składniki
1
sztuka selera
200 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
1
łyżka octu jabłkowego
10 g
1
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
0,5
łyżki ksylitolu
8 g
1
sztuka cebuli
110 g
1
ząbek czosnku
6 g
1
szczypta soli i pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

325 kcal Kalorie
8 g Białko
17 g Tłuszcze
39 g Węglowodany
317 mg Sód
20 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Seler obieramy, myjemy, kroimy w słupki na kształt frytek i osuszamy.

2

Pokrojony i osuszony seler posypujemy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą. Mieszamy i układamy na blaszce na papierze do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni w trybie termoobieg przez 15-20 minut, aż seler zmięknie i się zarumieni.

3

Cebulę i czosnek siekamy, i podsmażamy na patelni z odrobiną oleju.

4

Do zeszklonych warzyw dodajemy pomidory z puszki. Dusimy na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje.

5

Sos blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą, pieprzem, ksylitolem i octem.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?