Frytki warzywne z dipem czosnkowym

Nasz sposób na zdrowy fast-food? Frytki z warzyw z dipem czosnkowym! Wystarczy, że użyjesz popularnych warzyw korzeniowych — marchewki, selera i pietruszki i gotowe! Całość podaj z wyrazistym sosem czosnkowym, a obiecujemy, że w mig zapomnisz o ziemniaczanych frytkach. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Frytki warzywne z dipem czosnkowym
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

410 kcal Kalorie
9 g Białko
29 g Tłuszcze
37 g Węglowodany
694 mg Sód
16 g Błonnik

Składniki
2
sztuki marchwi
90 g
1
sztuka pietruszki
50 g
1
sztuka selera
200 g
1
ząbek czosnku
6 g
2
łyżeczki majonezu
20 g
2
łyżki jogurtu naturalnego
40 g
2
łyżeczki musztardy
20 g
3
łyżki soku z cytryny
18 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

410 kcal Kalorie
9 g Białko
29 g Tłuszcze
37 g Węglowodany
694 mg Sód
16 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Marchew, pietruszkę i seler myjemy, obieramy i kroimy w słupki, kształtem przypominające frytki.

2

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy warzywa. Doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą z oliwek.

3

Frytki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni w trybie termoobieg, przez około 25-30 minut.

4

Do miseczki nakładamy majonez, jogurt naturalny, czosnek, musztardę i sok z cytryny. Miksujemy na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

5

Frytki podajemy z sosem.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?