
Frytki warzywne z dipem czosnkowym
Nasz sposób na zdrowy fast-food? Frytki z warzyw z dipem czosnkowym! Wystarczy, że użyjesz popularnych warzyw korzeniowych — marchewki, selera i pietruszki i gotowe! Całość podaj z wyrazistym sosem czosnkowym, a obiecujemy, że w mig zapomnisz o ziemniaczanych frytkach. Smacznego!

Kategorie







Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
1
|
sztuka pietruszki
50 g
|
1
|
sztuka selera
200 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
2
|
łyżeczki majonezu
20 g
|
2
|
opakowania jogurtu naturalnego
40 g
|
2
|
łyżeczki musztardy
20 g
|
3
|
łyżki soku z cytryny
18 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w słupki, kształtem przypominające frytki.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy warzywa. Doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą z oliwek.
Frytki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni w trybie termoobieg, przez około 25-30 minut.
Do miseczki nakładamy majonez, jogurt naturalny, posiekany czosnek, musztardę i sok z cytryny. Miksujemy na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Frytki podajemy z sosem. Smacznego!
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
