Zdrowy obiad dla dzieci — czego nie powinno zabraknąć na talerzu?

Zdrowy obiad dla dzieci — czego nie powinno zabraknąć na talerzu?

Obiad dla dzieci? Musi być szybki, prosty i smaczny! Do tego najlepiej, żeby był zdrowy i odżywczy. Ale jak połączyć przyjemne z pożytecznym? Nadciągamy z pomocą. Poznaj najważniejsze zasady komponowania zdrowych obiadów dla dzieci i 5 pomysłów na kolorowe dania gotowe w 30 minut!

Warzywa dla dzieci, czyli zdrowy obiad

Każdy rodzic zgodzi się, że najlepszy obiad dla dziecka to taki, który będzie mu smakował. Ważne jest też, aby największy posiłek w ciągu dnia był pełen witamin, składników mineralnych i dawał mnóstwo energii potrzebnej do rozwoju i pokonywania codziennych wyzwań. Z tego względu zdrowy obiad dla dzieci musi zawierać warzywa – to najważniejszy element!

Niby oczywiste, jednak na talerzach często brakuje tych podstawowych produktów. A warzywa mają niezwykłą moc! Przede wszystkim są źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje pracę jelit (zapobiega zaparciom) i daje uczucie sytości na dłużej. Dostarczają również witamin i składników mineralnych, które Twoje dziecko powinno otrzymywać z dietą codziennie.

Brak czasu, brak pomysłów, brak energii na „wykłócanie się” z dzieckiem, żeby zjadło choć trochę marchewki – te rzeczy często powodują rezygnację u rodziców. Dla świętego spokoju odpuszczają nakładanie warzyw na talerz swojej pociechy. Nie popełniaj tego błędu! Nawet gdy jesteś przekonana, że Twoje dziecko nie zje brokułów i tak postaw je na stole w trakcie posiłku. A jeśli dziecko nakłada sobie samodzielnie taką ilość obiadu, jaką zje – przypomnij mu o porcji warzyw.

Dziecko powinno widzieć, że warzywa pojawiają się na stole codziennie – najlepiej do każdego posiłku. Nawet jeśli teraz niechętnie po nie sięga, po jakimś czasie zacznie to robić. Pamiętaj, żeby dawać dobry przykład i zawsze jeść warzywa do posiłku. Bardzo łatwo jest wyeliminować coś z diety, a znacznie trudniej wprowadzić nowy zdrowy nawyk. Dlatego, zadbaj o to, aby warzywa zawsze gościły w Waszych posiłkach. 

Patrząc na talerz obiadowy, staraj się, aby stanowiły minimum ¼, a najlepiej ½ objętości talerza. Które z nich najlepiej wybrać? Mogą to być warzywa surowe, gotowane, blanszowane, pieczone lub grillowane. W każdej formie tworzą zdrowy obiad dla dzieci.

Spróbuj kilku prostych trików na zwiększenie ilości warzyw w Waszych posiłkach:

  • Jeżeli Twoje dziecko nie przepada za surówkami – przygotuj półmisek warzyw. Gdy pokrojone warzywa będą ułożone obok siebie, a nie wymieszane, z pewnością chętniej po nie sięgnie, wybierając to, co bardziej lubi.
  • Zachęć dziecko, aby posiłek zaczynać od warzyw. Dzięki temu zje ich trochę, zanim naje się ziemniakami czy kotletem.
  • Poproś swoje dziecko o pomoc w przygotowaniach do obiadu np. obieraniu czy krojeniu warzyw oraz zaniesieniu gotowych jarzyn na stół. W ten sposób, może jeszcze zanim usiądziecie do obiadu trochę warzyw zniknie w małym brzuszku :)
  • Uwzględnij warzywa jako składnik ulubionych potraw dziecka. Dodawaj je do sosu pomidorowego do spaghetti, do zupy pomidorowej (wystarczy je zmiksować), do pulpecików czy kotletów mielonych.
  • Przygotowuj warzywa w różnej formie – nie tylko surowe, lecz także gotowane czy pieczone. Pozwól dziecku wybrać, na co ma ochotę. 
  • Podawaj znane i lubiane warzywa oraz te, których dziecko jeszcze nie próbowało. Sprawdź, jak je ciekawie przyrządzić lub do czego dodać i wspólnie testujcie nowe smaki!

Jeśli potrzebujesz pomocy we wprowadzaniu warzyw do diety swojego dziecka – skorzystaj z naszej pomocy! Zobacz kurs wideo “Rodzicielska Licencja na warzywa”.

Obiad dla dzieci – 4 najważniejsze zasady

Chcesz przygotować zdrowy i pyszny obiad dla dzieci? Wiemy, że ta pozornie łatwa czynność czasem staje się prawdziwym wyzwaniem! Szczególnie jeżeli musisz uwzględnić jakieś dodatkowe wymagania. Co możesz zrobić np. wtedy, kiedy Twoje dziecko nie lubi mięsa? Jak poradzić sobie z tak wieloma przeciwnościami?

Obiad bez mięsa dla dzieci również może być zdrowy! Zamiast mięsa jako źródło białka możesz wykorzystać nasiona roślin strączkowych. Nie oznacza to jednak, że musisz całkowicie zrezygnować z nielubianych przez dziecko produktów. 

Wręcz przeciwnie! Postaraj się stopniowo rozszerzać dietę swojej pociechy, nawet jeśli wiąże się to z oporem. Z tego względu przygotowaliśmy dla Ciebie 4 niezawodne zasady, dzięki którym codziennie ugotujesz pełnowartościowy i pyszny obiad dla dzieci.

W naszym przykładzie założyliśmy, że chcesz zrobić obiad bez mięsa dla dzieci. Przedstawione przez nas zasady są jednak uniwersalne. Sprawdzą się w przypadku, w którym Twoja pociecha unika innych produktów. Skorzystasz z nich również, gdy po prostu chcesz przyrządzić zdrowy posiłek.

Pomysł na obiad dla dzieci – różnorodność

Twoja pociecha najbardziej lubi kotlety z kurczaka z ziemniakami, a z zup toleruje tylko rosół i pomidorową? Zastanawiasz się jak urozmaicić mu dietę? W takim przypadku dobry pomysł na obiad dla dzieci to podstawa! Na początek zróbcie razem listę ulubionych potraw i dań, których chcielibyście spróbować. 

Regularnie dodawajcie do niej każdy nowy pomysł, tak aby przerwać rutynę. Im bardziej monotonne i powtarzalne są Wasze posiłki, tym trudniej wprowadzić nowości. Dziecko czuje się bezpiecznie z tym, co zna i co toleruje – nie tylko w kwestii jedzenia.

Pamiętaj, że im wcześniej spróbujecie przełamać rutynę i próbować nowości, tym łatwiej będzie wprowadzać do diety dziecka nowe produkty. Dziecko rozwinie swoje upodobania kulinarne, polubi więcej produktów i stanie się otwarte na nowe doświadczenia.

Na samym początku możesz dodawać jeden lub dwa nowe składniki do sprawdzonych i ulubionych dań. Do posiłku wprowadź np. miskę dodatkowego sosu, talerz gotowanych warzyw, albo przygotuj mięso nieco inaczej niż zwykle. Wszystkie zmiany zwykle łatwiej wprowadzać małymi krokami.

Prawidłowo skomponowany i szybki obiad dla dzieci

A może brakuje Ci czasu i musisz zrobić szybki obiad dla dzieci, ale przy okazji chcesz zadbać o jego wartość zdrowotną? Prosty obiad dla dzieci również może dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Przyrządzanie zbilansowanych posiłków nie musi wiązać się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni.

Szybkie obiady dla dzieci zawsze powinny składać się z kilku podstawowych lub bazowych elementów. Gotowanie pójdzie Ci sprawnie i zadbasz o wartość zdrowotną posiłku, jeżeli uwzględnisz w nim:

  • warzywa: jak wspomnieliśmy warzywa są niezbędnym elementem, nawet szybkie obiady dla dzieci powinny je zawierać; im bardziej kolorowo na talerzu, tym lepiej.
  • produktów zbożowych: najlepiej pełnoziarnistych; możesz użyć również ziemniaków lub batatów.
  • produktów białkowych: mięsa, ryb, jaj, nabiału, orzechów lub nasion roślin strączkowych np. fasoli, ciecierzycy czy soczewicy; wybieraj różne źródła białka.

Jeżeli skorzystasz z tych grup produktów, to właściwie każdy Twój pomysł na szybki obiad dla dzieci będzie dobry. 

Do obróbki cieplnej najlepiej nadają się olej rzepakowy i oliwa z oliwek. Natomiast do sałatek lub surówek możesz dodać również pozostałe oleje – polecamy zwłaszcza te tłoczone na zimno np. olej lniany. Jest on bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 odpowiedzialnych m.in. za prawidłowy rozwój mózgu Twojego dziecka. 

Gdy połączymy te wszystkie elementy, to nawet prosty obiad dla dzieci staje się naprawdę pełnowartościowym posiłkiem.

Obiad dla dziecka, a sól

Gdy gotujesz obiad dla dzieci, używaj soli z umiarem! W diecie dziecka powinno być jej jak najmniej, szczególnie w przypadku niemowląt i kilkulatków [1]. Nadmiar soli przyczynia się do rozwoju chorób dietozależnych, takich jak otyłość i nadciśnienie tętnicze.

Pamiętaj, że sól jest nie tylko dodawana jako przyprawa podczas gotowania, lecz także jest obecna w gotowych produktach spożywczych, które jemy na co dzień. W dużych ilościach występuje m.in. w:

  • serach,
  • pieczywie,
  • wędlinach,
  • mieszankach przypraw.

Oczywiście znajdziesz ją też w produktach wysokoprzetworzonych, takich jak chipsy, paluszki, krakersy, fast foody i słodycze. Zdrowy obiad dla dzieci to posiłek, w którym sól jest pod ścisłą kontrolą.

W praktyce najlepiej po prostu ograniczać jej stosowanie w trakcie szykowania posiłku, np. nie sól makaronu w czasie gotowania, unikaj dodatków typu kostki rosołowe i gotowe sosy w proszku.

Zioła i przyprawy w obiadach dla dzieci

Ilość soli można zmniejszyć, dzięki użyciu innych przypraw i ziół. Świetnie sprawdzają się takie dodatki jak: czosnek, kurkuma, oregano, bazylia, majeranek, papryka słodka lub ostra czy imbir. 

Wprowadzone do diety przyprawy i zioła dla dzieci oznaczają wzbogacenie smaku potraw, ale nie tylko. Działają przeciwzapalnie, przeciwbólowo i bakteriobójczo. Wspomagają również trawienie i odporność, a nawet wpływają na stan psychiczny [2].

Zwróć uwagę, że przyprawy dla dzieci niekoniecznie muszą być łagodne. Musisz dobrać je przede wszystkim do preferencji smakowych Twojej pociechy.

Schudnij w Respo
pod okiem dietetyka!

Dopasuje Ci idealny plan zgodnie z Metodą Respo, jedyną w Polsce metodą odchudzania ze skutecznością potwierdzoną badaniami naukowymi.

Sprawdź pakiety z dietą

Co na obiad dla dzieci?

Brakuje Ci pomysłów i ciągle zastanawiasz się, co na obiad dla dzieci? Mamy dla Ciebie kilka wskazówek i gotowych pomysłów na posiłki. Bardzo polecamy jak najczęściej gotować podobne posiłki dla dorosłych i dzieci. Nawet jeżeli obecnie Twoje dziecko nie zjada wszystkiego, co ugotujesz, nie przyrządzaj dwóch różnych obiadów – dla dziecka i dla pozostałych domowników. Dzięki temu gotowanie będzie łatwiejsze, a Twoje dziecko będzie mieć okazję do nauki jedzenia podobnie jak rodzice. 

Pamiętaj! Nawyki żywieniowe Twojego dziecka są ściśle powiązane z Twoimi [3] i to Ty w głównej mierze powinnaś decydować co dziecku podawać do jedzenia.

Jeżeli Twoja pociecha je obiady w przedszkolu lub w szkole, możesz ograniczyć się do gotowania w weekendy. Natomiast dzieciom, które jedzą obiady w domu, zwykle wystarcza 1 danie – zupa lub drugie danie. Nie musisz codziennie przygotowywać dwudaniowego obiadu dla dziecka. 

Zupa będzie bardziej sycąca, jeśli dodasz do niej kaszę, nasiona roślin strączkowych, mięso, jajko czy podasz ją z pieczywem. Może być wygodniej przygotować obiady na 2 dni – w ten sposób oszczędzisz czas, a także unikniesz marnowania żywności. Często polecamy takie gotowanie na zapas naszym podopiecznym.

Zdrowe i smaczne, czyli jak gotować dla dziecka, by jadło ze smakiem

Wiesz już jak skomponować zdrowy obiad dla dzieci. Ale co zrobić, aby posiłek smakował dziecku? Preferencje Twojej pociechy w dużej mierze zależą od tego, co jadacie na co dzień i jak często nadarza się okazja do próbowania nowych smaków.

Niekiedy słyszymy od rodziców naszych małych pacjentów stwierdzenie – moje dziecko tego nie zje, moje dziecko tego nie lubi. Równie często dzieci mówią, że jakiegoś dania czy produktu nie lubią, choć potem okazuje się, że nigdy go nie próbowały. 

Jak to możliwe – mówimy – nie jadłaś/eś a wiesz, że nie lubisz? A co by było, gdybyś nie spróbował lodów, czekolady albo innego ulubionego smakołyku – do tej pory być go nie jadł, nie wiedząc, jak smakuje?

No właśnie, czy często zdarza Ci się usłyszeć od dziecka – nie będę tego jeść, nie lubię tego? Co wtedy robisz? Zachęcasz czy się poddajesz? Jak wtedy planujesz zdrowy i smaczny obiad dla dzieci? Z pewnością zależy to od sytuacji, jednak wiedz, że nie warto ulegać takim zachowaniom. Konsekwentnie szykuj różnorodne posiłki i zachęcaj dziecko do spróbowania przynajmniej odrobiny. Nie na siłę! Ale łatwiej urozmaicić swoją dietę, jeśli mamy do wyboru różne dania, a nie w kółko zupę pomidorową albo naleśniki z serem.

WIęcej na temat urozmaicania diety przeczytasz w artykule “Dziecko nie chce jeść, czyli wybiórczość pokarmowa u dzieci”. Nie chodzi o to, aby przyrządzać obiady, których nie lubi nikt z rodziny. Jednak, aby dziecko zaczęło jeść różnorodnie i zdrowo, potrzebne jest podawanie

Co jeszcze możesz zrobić, żeby zdrowe obiady dla dzieci chętniej znikały z talerza?

  • Zróbcie wspólnie listę ulubionych obiadów i nowych dań lub składników do wypróbowania.
  • Dodawaj nowe produkty do posiłków, które są znane i lubiane, np. do zupy pomidorowej możesz dodać trochę czerwonej soczewicy, a do naleśników zaproponować nowe nadzienie.
  • Podawaj małą ilość nowego produktu albo dania na środek stołu, możecie się umówić, że każdy próbuje np. jedną fasolkę lub jeden kęs nowego dania.
  • Zaangażuj swoją pociechę do przygotowania posiłku, powierzając nawet proste czynności, takie jak mycie warzyw albo nakrywanie do stołu.
  • Pozwól dziecku decydować o tym, co nałoży sobie na talerz i ile. Warunkiem tutaj jest to, aby wybór był ograniczony do produktów, które Ty podasz na stół. Nadal to rodzic decyduje o tym, CO dziecko dostaje do jedzenia – dziecko natomiast decyduje CZY to zje i ILE. 

W przypadku ostatniego punktu świetnie sprawdza się podawanie na stół składników obiadu w osobnych półmiskach. Dzięki temu dziecko uczy się samodzielnego podejmowania decyzji. Dodatkowo taka forma posiłków urozmaica jadłospis i pozytywnie wpływa na apetyt [4]. Jedyną wadą takiego sposobu jedzenia jest trochę więcej zmywania. Ale może spróbujecie jeść obiad w taki sposób, chociaż raz w tygodniu?
Nawet jeśli dziecko nie chce spróbować danego produktu, samo obserwowanie tego, co jedzą rodzice, jest cenną nauką. Zwiększa szansę na to, że w końcu oswoi się z nowymi zacznie je jeść choćby w niewielkich ilościach. A z tym wiąże się jeszcze jedna ważna zasada jedzenia obiadów. W miarę Waszych możliwości, warto, aby posiłki były jedzone wspólnie i w miłej, spokojnej atmosferze [5]. To ważny element zarówno budowania dobrej relacji z jedzeniem, jak i budowania relacji między domownikami.

Przepisy na obiad dla dzieci

Poniżej znajdziesz nasze pomysły na obiad dla dzieci. Wykorzystaj je, gdy zależy Ci na zdrowym i smacznym posiłku dla Twojej pociechy. Podzieliliśmy je na kilka kategorii, dzięki czemu szybko znajdziesz coś idealnego dla Was!

Klasyczny pomysł na obiad dla dzieci


Gołąbki bez zawijania z ziemniaczkami i koperkiem


Czy wiesz, że gołąbków wcale nie musisz zawijać? Sprawdź! Klasyczne polskie danie w nieco odświeżonej odsłonie.


Kotlety mielone z ziemniakami, mizerią i koperkiem


Mielony, ziemniaczki i mizeria… aż przypominają się obiady u babci. Czy takie połączenie może być zdrowe? Wszystko zależy od użytych składników i wykonania.


Udziki z kurczaka z ziemniakami i brokułami


Udziki w sosie pomidorowym, a do tego pieczone ziemniaczki i brokuł. Tradycyjny obiad bez smażenia i dużych ilości tłuszczu.


Makaron w pomidorowym sosie z indykiem i serem grana padano


Lubicie makarony w klasycznym wydaniu? Chyba nie ma nic bardziej klasycznego jak sos pomidorowy. Do tego mięso z indyka, ser i sporo warzyw.

Proste przepisy dla dzieci na obiad w 15 minut


Burrito


Burrito, czyli tortilla z mięsem, ryżem i warzywami. Obiad w meksykańskim stylu na Twoim polskim stole.


Pad Thai z kurczakiem, warzywami i kolendrą


Czas na kulinarną wycieczkę do Tajlandii! Podstawą dania jest makaron ryżowy i mięso z kurczaka, ale mamy tutaj również warzywa, sos sojowy i inne dodatki.


Szaszłyki z kurczakiem i warzywami


Nasz przepis na szaszłyki sprawi, że sezon grillowy będziecie czuli przez cały rok. Wystarczy nabić mięso i warzywa na patyczki, a potem wsadzić do piekarnika.


Kurczak z brokułem, cukinią i ziemniakami


Obiad z dużą ilością warzyw w 10 minut? Wystarczy przygotować produkty, a reszta zrobi
się sama (tylko włączysz piekarnik).

Wegetariańskie przepisy na obiad dla dzieci


Tortilla z ciecierzycą, cukinią i awokado


Chcesz przygotować wege wrapa? Tortilla z ciecierzycą, cukinią i awokado to świetny pomysł na zdrowy obiad – również na wynos.


Makaron z waniliowym twarożkiem i truskawkami


Makaron w wersji na słodko – z twarożkiem i truskawkami. Wypróbuj, kiedy Twoje dziecko ma już dość wytrawnych przepisów.


Gnocchi z zielonym pesto, burakiem i kozim serem


Oryginalny pomysł na obiad? Proponujemy gnocchi z pesto, burakiem i kozim serem! Takiego połączenia Twoje dziecko jeszcze pewnie nie próbowało!


Makaron po włosku z dodatkiem szpinaku i mozzarelli


Lubicie kuchnię włoską? Mamy dla Was makaron we włoskim stylu! Znajdziesz tutaj wszystkie składniki odżywcze potrzebne do prawidłowego rozwoju.

Przepis dla dzieci na obiad a’la fast food


Kebab gyros ze schabu wieprzowego z pikantnym sosem


Kebab raczej nie kojarzy się ze zdrowym jedzeniem… chyba że skorzystasz z naszego przepisu. Zobacz, jak zrobić kebaba w wersji fit.


Ekspresowa pizza


Pizza też może być zdrowa! Zobacz, jak zrobić ją w 20 minut. Idealny przepis dla fanów okrągłego ciasta z dodatkami.


Quesadilla z kurczakiem


Quesadilla, czyli tortilla wypełniona serem. Nasza będzie z dodatkiem kurczaka i oczywiście warzyw. Szybkie danie bogate w witaminy, błonnik i białko.


Burger wołowy z serem cheddar


Burger lepszy niż te z popularnych sieciówek. Zawiera dużo więcej warzyw, a także bogate w żelazo mięso wołowe (dobrej jakości). Do tego cheddar, czyli źródło wapnia.

Smaczne i odżywcze zupy


Zupa kalafiorowa z mrożonki – szybka w przygotowaniu


Żeby zrobić pyszną zupę, nie potrzebujesz świeżych warzyw z lokalnego targu. Zobacz, jak zrobić smaczną zupę kalafiorową z mrożonki.


Zupa ogórkowa z ziemniakami i koperkiem


Zupa ogórkowa często gości na polskich stołach. Wy też ją lubicie? Sprawdź, jak przygotować jeszcze zdrowszą wersję!


Zupa krem z pomidorów z pestkami dyni


Krem z pomidorów z dodatkiem pestek dyni. Idealne źródło zdrowych tłuszczów, cynku, potasu i błonnika. A do tego jakie smaczne!


Delikatny krem z marchewki z gotowanym na parze kurczakiem


Uważasz, że zupy mają zbyt mało białka? W takim razie przetestuj nasz marchewkowy krem z kurczakiem. Dostarczy nie tylko białka, ale również beta-karotenu i innych zdrowych substancji.

Mamy nadzieję, że dzięki tym przepisom zawsze będziesz mieć pomysł na obiad dla dziecka! Szukasz pomysłów na inne posiłki? Nie ma problemu! Mamy dla Ciebie sporo tipów na zdrowe, smaczne i szybkie śniadania oraz kolacje dla dzieci i całej rodziny.
Czy któryś przepis na obiad dla dzieci wpadł Ci w oko? Wykorzystujemy je w jadłospisach naszych podopiecznych! Jeżeli Ty również chcesz gotowy plan żywieniowy dla swojego dziecka, sprawdź naszą ofertę.

Piśmiennictwo:

  1. Piramida Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży https://ncez.pzh.gov.pl/dzieci-i-mlodziez/piramida-zdrowego-zywienia-i-stylu-zycia-dzieci-i-mlodziezy-2/
  2. T. Alan Jiang, Health Benefits of Culinary Herbs and Spices, Journal of AOAC International Vol. 102, No. 2, 2019 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30651162/
  3. E. Haycraft, E. Karasoulib, C. Meyercde, Maternal feeding practices and children’s eating behaviours: A comparison of mothers with healthy weight versus overweight/obesity, Appetite, Volume 116, 1 September 2017, Pages 395-400 https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195666316305748
  4. J. Haines i wsp., Nurturing Children’s Healthy Eating: Position statement, Appetite, Volume 137, 1 June 2019, Pages 124-133 https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0195666318313412?via%3Dihub
  5. M. Dallacker,R. Hertwig,J. Mata, The frequency of family meals and nutritional health in children: a meta-analysis, Obesity revies, Volume19, Issue5, May 2018, Pages 638-653 https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/obr.12659