Zupa ogórkowa z ziemniakami i koperkiem

Zupa ogórkowa z ziemniakami i koperkiem

Lubisz kwaśne zupy? Ogórkowa to klasyka, której trudno się oprzeć. Zobacz nasz przepis z ziemniakami. To znakomity pomysł na danie dla całej rodziny.

10 min
Czas przygotowania
50 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,05/5
(z 42 ocen)
Zupa ogórkowa z ziemniakami i koperkiem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

364 kcal Kalorie
11 g Białko
5 g Tłuszcze
75 g Węglowodany
1617 mg Sód
13 g Błonnik

Składniki
1
sztuka marchwi
80 g
2
sztuki pietruszki
100 g
0,5
sztuki selera
100 g
6
sztuk ziemniaków
420 g
8
sztuk ogórków kwaszonych
400 g
2
sztuki cebuli
160 g
3
ząbki czosnku
18 g
4
łyżeczki koperku
16 g
1
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
3
sztuki listka laurowego
3 g
3
sztuki ziela angielskiego
3 g
0,8
szklanki mleka roślinnego
200 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

364 kcal Kalorie
11 g Białko
5 g Tłuszcze
75 g Węglowodany
1617 mg Sód
13 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Kwaśna zupa ogórkowa jest smaczna i prosta w przygotowaniu. Jej przyrządzanie zacznij od warzyw. Weź marchewkę, seler oraz pietruszkę i umyj je. Obierz ze skórki, a następnie pokrój w niedużą kostkę.

2

Zupa ogórkowa – przepis zawiera ziemniaki i nimi również zajmij się właśnie teraz. Wymyj je pod bieżącą wodą. Obierz cienko ze skórki. Pokrój w kostkę. Warto włożyć je do miski wypełnionej wodą, ponieważ wtedy nie ściemnieją. Ogórkowa smakuje najlepiej, gdy korzysta się z ogórków ze skórką. Dlatego nie obieraj ich. Po prostu zetrzyj na tarce. Zrób to na grubych oczkach, aby z ogórków nie zrobiła się papka.

3

Realizując przepis na zupę ogórkową, musisz przygotować również cebulę i czosnek. Zdejmij z nich łupinki, a następnie drobno posiekaj.

4

Weź koperek, opłucz go, osusz i także drobno posiekaj. Będzie potrzebny, gdy danie będzie już gotowe. To najlepsza zupa ogórkowa – przepis babci, który zawsze się sprawdza, ponieważ jest przesiąknięty wspaniałym aromatem.

5

Nie przejmuj się tym, ile kalorii ma zupa ogórkowa, bo nie ma ich wiele. Postępuj zgodnie z recepturą, a jej kwaśny smak Cię zachwyci. W kolejnym kroku weź rondel. Wlej do niego olej i włącz palnik, aby go rozgrzać. Dopiero wtedy wrzuć pokrojoną cebulę i czosnek.

6

Teraz ogórkowa zupa wchodzi w fazę gotowania. Przecedź ziemniaki, które czekają w wodzie. Poczekaj aż cebula oraz czosnek zeszklą się i wtedy dodaj ziemniaki. Do rondla wrzuć również pokrojoną marchewkę, pietruszkę, a także seler.

7

Zupa ogórkowa z ziemniakami potrzebuje jeszcze odpowiedniego wykończenia smakowego. Dlatego do warzyw dorzuć liście laurowe i ziele angielskie. Podsmażaj wszystko razem przez chwilę.

8

Teraz warzywa zalej wodą. Powinny znajdować się ok. 1 cm pod jej poziomem. Ogórkowa z ziemniakami powinna być gotowana, aż wszystkie warzywa zmiękną.

9

Dopiero gdy warzywa się ugotują, dodaj do nich starte ogórki kiszone. To polecany przepis – zupa ogórkowa smakuje najlepiej, gdy ogórki wrzuci się po ziemniakach, a nie odwrotnie. Gotuj ją jeszcze przez 10-15 minut. Skorzystaj z małej mocy palnika.

10

Czas na dodanie do zupy mleka roślinnego. W ten sposób uzyskasz zupę zabielaną. Przypraw ją teraz solą i pieprzem.

11

Przelej zupę na talerze i posyp koperkiem. Zupa ogórkowa dla dzieci i dirosłych jest świetnym wyborem. Możesz podawać ją całej rodzinie!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?