
Zupa ogórkowa z ziemniakami
Zupa ogórkowa z ziemniakami to totalna klasyka polskiej kuchni. A kwaszone ogórki, włoszczyzna, ziemniaki, cebula i świeży koperek stanowią perfekcyjne połączenie smaków. Połączenie smaków, które sprawi, że poczujesz się jak na obiedzie u babci. Po prostu palce lizać!

Kategorie









Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
2
|
sztuki pietruszki
100 g
|
0,5
|
sztuki selera
100 g
|
6
|
sztuk ziemniaków
420 g
|
8
|
sztuk ogórków kwaszonych
400 g
|
2
|
sztuki cebuli
160 g
|
3
|
ząbki czosnku
18 g
|
4
|
łyżeczki koperku
16 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
3
|
sztuki listka laurowego
3 g
|
3
|
sztuki ziela angielskiego
3 g
|
0,8
|
szklanki mleka roślinnego
200 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
Ogórki ścieramy na tarce. Cebulę, czosnek i koperek drobno siekamy.
W rondlu rozgrzewamy olej. Podsmażamy cebulę i czosnek.
Gdy warzywa się zeszklą, dodajemy pokrojone ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler, liście laurowe i ziele angielskie. Podsmażamy przez chwilę.
Podsmażone warzywa zalewamy wodą (1 cm nad warzywa) i gotujemy do miękkości.
Do ugotowanych warzyw dodajemy starte ogórki kiszone i gotujemy na wolnym ogniu około 10-15 minut.
Zupę zabielamy mlekiem roślinnym, doprawiamy solą, pieprzem. Przed podaniem posypujemy koperkiem. Smacznego!
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
