Zupa ogórkowa z ziemniakami i koperkiem
Lubisz kwaśne zupy? Ogórkowa to klasyka, której trudno się oprzeć. Zobacz nasz przepis z ziemniakami. To znakomity pomysł na danie dla całej rodziny.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
2
|
sztuki pietruszki
100 g
|
0,5
|
sztuki selera
100 g
|
6
|
sztuk ziemniaków
420 g
|
8
|
sztuk ogórków kwaszonych
400 g
|
2
|
sztuki cebuli
160 g
|
3
|
ząbki czosnku
18 g
|
4
|
łyżeczki koperku
16 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
3
|
sztuki listka laurowego
3 g
|
3
|
sztuki ziela angielskiego
3 g
|
0,8
|
szklanki mleka roślinnego
200 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kwaśna zupa ogórkowa jest smaczna i prosta w przygotowaniu. Jej przyrządzanie zacznij od warzyw. Weź marchewkę, seler oraz pietruszkę i umyj je. Obierz ze skórki, a następnie pokrój w niedużą kostkę.
Zupa ogórkowa – przepis zawiera ziemniaki i nimi również zajmij się właśnie teraz. Wymyj je pod bieżącą wodą. Obierz cienko ze skórki. Pokrój w kostkę. Warto włożyć je do miski wypełnionej wodą, ponieważ wtedy nie ściemnieją. Ogórkowa smakuje najlepiej, gdy korzysta się z ogórków ze skórką. Dlatego nie obieraj ich. Po prostu zetrzyj na tarce. Zrób to na grubych oczkach, aby z ogórków nie zrobiła się papka.
Realizując przepis na zupę ogórkową, musisz przygotować również cebulę i czosnek. Zdejmij z nich łupinki, a następnie drobno posiekaj.
Weź koperek, opłucz go, osusz i także drobno posiekaj. Będzie potrzebny, gdy danie będzie już gotowe. To najlepsza zupa ogórkowa – przepis babci, który zawsze się sprawdza, ponieważ jest przesiąknięty wspaniałym aromatem.
Nie przejmuj się tym, ile kalorii ma zupa ogórkowa, bo nie ma ich wiele. Postępuj zgodnie z recepturą, a jej kwaśny smak Cię zachwyci. W kolejnym kroku weź rondel. Wlej do niego olej i włącz palnik, aby go rozgrzać. Dopiero wtedy wrzuć pokrojoną cebulę i czosnek.
Teraz ogórkowa zupa wchodzi w fazę gotowania. Przecedź ziemniaki, które czekają w wodzie. Poczekaj aż cebula oraz czosnek zeszklą się i wtedy dodaj ziemniaki. Do rondla wrzuć również pokrojoną marchewkę, pietruszkę, a także seler.
Zupa ogórkowa z ziemniakami potrzebuje jeszcze odpowiedniego wykończenia smakowego. Dlatego do warzyw dorzuć liście laurowe i ziele angielskie. Podsmażaj wszystko razem przez chwilę.
Teraz warzywa zalej wodą. Powinny znajdować się ok. 1 cm pod jej poziomem. Ogórkowa z ziemniakami powinna być gotowana, aż wszystkie warzywa zmiękną.
Dopiero gdy warzywa się ugotują, dodaj do nich starte ogórki kiszone. To polecany przepis – zupa ogórkowa smakuje najlepiej, gdy ogórki wrzuci się po ziemniakach, a nie odwrotnie. Gotuj ją jeszcze przez 10-15 minut. Skorzystaj z małej mocy palnika.
Czas na dodanie do zupy mleka roślinnego. W ten sposób uzyskasz zupę zabielaną. Przypraw ją teraz solą i pieprzem.
Przelej zupę na talerze i posyp koperkiem. Zupa ogórkowa dla dzieci i dirosłych jest świetnym wyborem. Możesz podawać ją całej rodzinie!