Zupa ogórkowa z ziemniakami

10 min
Czas przygotowania
50 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Zupa ogórkowa z ziemniakami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

373 kcal Kalorie
13 g Białko
5 g Tłuszcze
74 g Węglowodany
1625 mg Sód
16 g Błonnik

Składniki
8
sztuk ogórków kwaszonych
400 g
6
sztuk ziemniaków
420 g
2
sztuki marchwi
90 g
2
sztuki pietruszki
100 g
0,5
sztuki selera
100 g
2
sztuki cebuli
220 g
3
ząbki czosnku
18 g
4
łyżeczki koperku
16 g
0,8
szklanki mleka roślinnego
200 g
1
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
3
sztuki laurowe
3 g
3
sztuki ziela angielskiego
3 g
1
szczypta soli i pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

373 kcal Kalorie
13 g Białko
5 g Tłuszcze
74 g Węglowodany
1625 mg Sód
16 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.

2

Ogórki ścieramy na tarce.

3

Cebulę, czosnek i koperek drobno siekamy.

4

W rondlu rozgrzewamy olej. Podsmażamy cebulę i czosnek.

5

Gdy warzywa się zeszklą, dodajemy pokrojone ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler, liście laurowe i ziele angielskie. Podsmażamy przez chwilę.

6

Podsmażone warzywa zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.

7

Do ugotowanych warzyw dodajemy starte ogórki kiszone i gotujemy na wolnym ogniu około 10-15 minut.

8

Zupę zabielamy mlekiem roślinnym, doprawiamy solą, pieprzem. Przed podaniem posypujemy koperkiem. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?