
Zupa dyniowa z masłem orzechowym, serem feta i pieczoną ciecierzycą

Kategorie




Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki cebuli
160 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
400 g
|
dyni
|
1
|
sztuka batata
200 g
|
1
|
sztuka selera
200 g
|
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
|
3
|
łyżeczki masła orzechowego
30 g
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
240 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
3 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
sztuka sera typu feta
200 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
6
|
szklanek wody
1500 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju.
Dodajemy pokrojoną dynię, batata, seler, pomidory oraz wodę. Zagotowujemy i gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut. Następnie dodajemy masło orzechowe, sos sojowy i mieszamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni w trybie termoobieg.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciecierzycę odsądzamy, mieszamy z przyprawami i oliwą. Rozsypujemy na blaszce i pieczemy przez 15 minut.
Zupę blendujemy na gładki krem. Jeżeli jest zbyt gęsta, dodajemy wodę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z pieczoną ciecierzycą i pokruszonym serem feta. Smacznego!
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
