Zupa krem z pomidorów z pestkami dyni

Klasyka w nowoczesnym wydaniu? Nasza zupa krem z pomidorów z pestkami dyni jest idealnym przykładem! Pełna witamin, pożywna, a do tego superszybka w przygotowaniu — pokochają ją zarówno fani tradycyjnej „pomidorówki”, jak i koneserzy nowoczesnych smaków. Spróbuj koniecznie!

10 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Zupa krem z pomidorów z pestkami dyni
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

466 kcal Kalorie
13 g Białko
30 g Tłuszcze
32 g Węglowodany
152 mg Sód
12 g Błonnik

Składniki
1
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
3
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
1
sztuka cebuli
110 g
2
ząbki czosnku
12 g
1
garść pestek dyni
30 g
1
garść świeżej bazyli
3 g
1
szczypta soli
0,25 g
0,7
szczypty pieprzu
2 g
1
łyżka ksylitolu
15 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

466 kcal Kalorie
13 g Białko
30 g Tłuszcze
32 g Węglowodany
152 mg Sód
12 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i dusimy na niej cebulę z czosnkiem.

2

Gdy warzywa się zeszklą dodajemy pomidory z puszki, świeżą bazylię, odrobinę wody i gotujemy przez ok 10 minut.

3

Po 10 minutach miksujemy ze sobą wszystkie składniki na gładką zupę i przyprawiamy solą, pieprzem i w razie potrzeby ksylitolem.

4

Rozgrzewamy patelnię i prażymy na niej pestki słonecznika, aż zrobią się lekko rumiane i chrupiące.

5

Gotowy krem pomidorowy podajemy w miseczce posypany nasionami słonecznika, skropiony oliwą z oliwek i posypany świeżą posiekaną bazylią.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?