
Zupa krem z buraczków z mlekiem kokosowym
Uwielbiasz zupy krem zastępując nimi tradycyjną formę zup? Znakomity przepis na zupę krem z buraczków to wyjątkowe danie, które odpowiednio przyprawione jest jednym z najlepszych dań warzywnych. Wzbogaca organizm w dużą dawkę witamin i minerałów.

Kategorie










Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
6
|
łyżeczek oliwy z oliwek
30 g
|
2,5
|
łyżeczki gorczycy
5 g
|
1
|
plaster startego imbiru
5 g
|
2
|
sztuki ziemniaków
140 g
|
6
|
sztuk buraków
600 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,1
|
opakowania mleczka kokosowego
50 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki oraz buraki obieramy. Kroimy w drobną kostkę o boku ok. 1 cm. Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
W dużym garnku rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu. Dodajemy gorczycę oraz imbir, podsmażamy bez przykrycia przez około 1–2 minuty, aż przyprawy uwolnią aromat.
Dodajemy ziemniaki oraz buraki. Zalewamy wodą, ok. 1 cm ponad poziom warzyw.
Gotujemy pod przykryciem, na średnim ogniu, przez około 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie. Sprawdzamy, czy widelec łatwo wchodzi w warzywa. W razie potrzeby wydłużamy czas gotowania.
Blendujemy całość na gładki krem. Jeśli konsystencja jest zbyt płynna, odparowujemy nadmiar wody na dużym ogniu bez przykrycia przez kilka minut. Jeśli jest zbyt gęsty, dolewamy stopniowo gorącą wodę.
Wyłączamy palnik i wlewamy mleczko kokosowe. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
Gotową zupę przekładamy do talerza. Dekorujemy posiekaną natką pietruszki.