Zupa krem z buraczków z mlekiem kokosowym

Zupa krem z buraczków z mlekiem kokosowym

Uwielbiasz zupy krem zastępując nimi tradycyjną formę zup? Znakomity przepis na zupę krem z buraczków to wyjątkowe danie, które odpowiednio przyprawione jest jednym z najlepszych dań warzywnych. Wzbogaca organizm w dużą dawkę witamin i minerałów.

15 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Zupa krem z buraczków z mlekiem kokosowym
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

361 kcal Kalorie
8 g Białko
19 g Tłuszcze
43 g Węglowodany
214 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki
6
łyżeczek oliwy z oliwek
30 g
2,5
łyżeczki gorczycy
5 g
1
plaster startego imbiru
5 g
2
sztuki ziemniaków
140 g
6
sztuk buraków
600 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,1
opakowania mleczka kokosowego
50 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

361 kcal Kalorie
8 g Białko
19 g Tłuszcze
43 g Węglowodany
214 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Ziemniaki oraz buraki obieramy. Kroimy w drobną kostkę o boku ok. 1 cm. Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

2

W dużym garnku rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu. Dodajemy gorczycę oraz imbir, podsmażamy bez przykrycia przez około 1–2 minuty, aż przyprawy uwolnią aromat.

3

Dodajemy ziemniaki oraz buraki. Zalewamy wodą, ok. 1 cm ponad poziom warzyw.

4

Gotujemy pod przykryciem, na średnim ogniu, przez około 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie. Sprawdzamy, czy widelec łatwo wchodzi w warzywa. W razie potrzeby wydłużamy czas gotowania.

5

Blendujemy całość na gładki krem. Jeśli konsystencja jest zbyt płynna, odparowujemy nadmiar wody na dużym ogniu bez przykrycia przez kilka minut. Jeśli jest zbyt gęsty, dolewamy stopniowo gorącą wodę.

6

Wyłączamy palnik i wlewamy mleczko kokosowe. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.

7

Gotową zupę przekładamy do talerza. Dekorujemy posiekaną natką pietruszki.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera