
Quesadilla z kurczakiem
Quesadilla, czyli składana tortilla wypełniona rozpuszczonym serem to klasyczna potrawa kuchni meksykańskiej. Można ją wręcz nazwać meksykańską wersją amerykańskich tostów z serem – tyle że w wersji wzbogaconej w mnóstwo innych składników, między innymi warzywa czy mięso. A jeśli masz ochotę spróbować tego środkowoamerykańskiego dania, nasza quesadilla z kurczakiem poleca się na obiad. Poza tortillą i serem mozzarella znajdziesz tu także świeże mięso oraz warzywa – w tym awokado, paprykę i kukurydzę. Efekt? Danie bogate w białko, witaminę C, E, beta-karoten i błonnik. Smacznego!

Kategorie








Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
300 g
|
piersi z kurczaka
|
4
|
sztuki tortilli pełnoziarnistej
240 g
|
1
|
sztuka awokado
140 g
|
1
|
opakowanie kukurydzy konserwowej
240 g
|
1
|
sztuka papryki zielonej
170 g
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
1
|
sztuka cebuli czerwonej
80 g
|
1
|
garść kolendry świeżej
4 g
|
0,9
|
sztuki mozzarelli
105 g
|
0,5
|
łyżeczki kuminu
2,5 g
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piersi z kurczaka kroimy w paski, posypujemy papryką słodką, solą, pieprzem i mieszamy z łyżeczką oliwy.
Paprykę oraz cebulę kroimy w paski, odcedzamy kukurydzę. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy i przekładamy na nią warzywa
Posypujemy kuminem oraz solą i pieprzem, podsmażamy przez 10 minut, a następnie odkładamy na talerzyk.
Na tej samej patelni smażymy kurczaka.
Awokado obieramy i kroimy w kostkę lub plasterki.
Podgrzewamy tortille, układamy kolejno awokado, warzywa oraz kurczaka. Posypujemy serem oraz listkami kolendry.
Składamy tortille na pół, przekładamy na patelnię i podpiekamy do czasu rozpuszczenia się sera.
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
