Szaszłyki z kurczakiem i warzywami

Szaszłyki z kurczakiem i warzywami

Grillowe klimaty w domowym zaciszu? Czemu nie! Nasze szaszłyki z kurczakiem i warzywami świetnie sprawdzą się zarówno jako posiłek na łonie natury, jak i rodzinny obiad. Ich przygotowanie jest proste i przyjemne — i stanowi doskonały pomysł na wspólne gotowanie z dziećmi. Inne zalety? Takie szaszłyki są świetnym źródłem witaminy C, B12, beta-karotenu i białka. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,55/5
(z 33 ocen)
Szaszłyki z kurczakiem i warzywami
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

368 kcal Kalorie
33 g Białko
4 g Tłuszcze
50 g Węglowodany
99 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
500 g
 mięsa z piersi kurczaka
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
1
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
2
sztuki papryki czerwonej
340 g
1
sztuka cebuli
80 g
12,5
sztuki pieczarek
250 g
200 g
 ryżu basmati
1
szczypta soli
0,25 g
2
szczypty pieprzu
0,5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

368 kcal Kalorie
33 g Białko
4 g Tłuszcze
50 g Węglowodany
99 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.

2

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

3

Mięso kroimy w dużą kostkę i przekładamy do miseczki, dodajemy oliwę, sól, pieprz i paprykę słodką. Odstawiamy na 5 minut.

4

Paprykę kroimy w kostkę, cebulę w plastry.

5

Na patyczki do szaszłyków nabijamy kurczaka oraz warzywa. Sosem, który pozostał z marynowania, smarujemy całe szaszłyki i układamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy w piekarniku przez ok. 30 minut.

6

Szaszłyki podajemy z ryżem. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.