
Leczo z cukinii, papryki i kiełbasy drobiowej
Jednogarnkowe danie pełne warzyw? Postaw na leczo z cukinii, papryki i kiełbasy drobiowej, czyli przepis na ucztę w prawdziwie węgierskim stylu! Orzeźwiające warzywa łączą się z tu z aromatycznymi przyprawami i pomidorową passatą, a całość dopełnia wyrazista drobiowa kiełbaska. Gotowe leczo świetnie smakuje podane z pieczywem – i dostarcza mocy polifenoli, witaminy C, potasu, białka czy błonnika. Taki obiad posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym – i jest naprawdę prosty w przygotowaniu. Smacznego!

Kategorie





Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
kiełbasy drobiowej
|
1
|
sztuka cukinii
200 g
|
1
|
sztuka papryki
170 g
|
0,5
|
opakowania passaty pomidorowej
350 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
1
|
łyżeczka papryki ostrej
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka erytrolu
5 g
|
1
|
łyżeczka natki pietruszki
5 g
|
2
|
kromki chleba żytniego razowego
60 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Cukinię kroimy w grubsze plasterki lub półplasterki. Paprykę kroimy w średniej grubości paski o długości ok. 3 cm. Kiełbasę kroimy na plasterki.
W dużym garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojoną kiełbasę i smażymy przez około 5 minut, mieszając co jakiś czas, aż ładnie się zarumieni. Następnie wyjmujemy ją z garnka i odstawiamy na bok.
Do tego samego garnka dodajemy paprykę i cukinię. Smażymy je na średnim ogniu przez około 8 minut, aż warzywa lekko zmiękną i się zrumienią.
Do garnka dodajemy passatę. Doprawiamy papryką słodką, papryką ostrą, solą i pieprzem. Mieszamy wszystko dokładnie, zagotowujemy i dusimy na małym ogniu przez około 10 minut.
Do garnka z warzywami wrzucamy podsmażoną wcześniej kiełbasę. Mieszamy całość i dusimy jeszcze przez 5 minut, aby smaki dobrze się połączyły.
Nakładamy leczo na talerze i podajemy z pieczywem. Opcjonalnie posypujemy posiekaną natką pietruszki.