Leczo z cukinii, papryki i kiełbasy drobiowej

Leczo z cukinii, papryki i kiełbasy drobiowej

Jednogarnkowe danie pełne warzyw? Postaw na leczo z cukinii, papryki i kiełbasy drobiowej, czyli przepis na ucztę w prawdziwie węgierskim stylu! Orzeźwiające warzywa łączą się z tu z aromatycznymi przyprawami i pomidorową passatą, a całość dopełnia wyrazista drobiowa kiełbaska. Gotowe leczo świetnie smakuje podane z pieczywem – i dostarcza mocy polifenoli, witaminy C, potasu, białka czy błonnika. Taki obiad posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym – i jest naprawdę prosty w przygotowaniu. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Leczo z cukinii, papryki i kiełbasy drobiowej
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

654 kcal Kalorie
57 g Białko
19 g Tłuszcze
69 g Węglowodany
6829 mg Sód
13 g Błonnik

Składniki
200 g
 kiełbasy drobiowej
1
sztuka cukinii
200 g
1
sztuka papryki
170 g
0,5
opakowania passaty pomidorowej
350 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
1
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
1
łyżeczka papryki ostrej
3 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
1
łyżeczka erytrolu
5 g
1
łyżeczka natki pietruszki
5 g
2
kromki chleba żytniego razowego
60 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

654 kcal Kalorie
57 g Białko
19 g Tłuszcze
69 g Węglowodany
6829 mg Sód
13 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Cukinię kroimy w grubsze plasterki lub półplasterki. Paprykę kroimy w średniej grubości paski o długości ok. 3 cm. Kiełbasę kroimy na plasterki.

2

W dużym garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojoną kiełbasę i smażymy przez około 5 minut, mieszając co jakiś czas, aż ładnie się zarumieni. Następnie wyjmujemy ją z garnka i odstawiamy na bok.

3

Do tego samego garnka dodajemy paprykę i cukinię. Smażymy je na średnim ogniu przez około 8 minut, aż warzywa lekko zmiękną i się zrumienią.

4

Do garnka dodajemy passatę. Doprawiamy papryką słodką, papryką ostrą, solą i pieprzem. Mieszamy wszystko dokładnie, zagotowujemy i dusimy na małym ogniu przez około 10 minut.

5

Do garnka z warzywami wrzucamy podsmażoną wcześniej kiełbasę. Mieszamy całość i dusimy jeszcze przez 5 minut, aby smaki dobrze się połączyły.

6

Nakładamy leczo na talerze i podajemy z pieczywem. Opcjonalnie posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.