Frytki z ziemniaków

Frytki z ziemniaków

Frytki w zdrowej diecie? Jak najbardziej, ale…domowe. W ten sposób masz kontrolę nie tylko nad składem, ale i sposobem obróbki. A dzięki przygotowaniu frytek w piekarniku masz pewność, że nie znajdą się w nich litry tłuszczu. Zamiast tego świeże ziemniaki polej oliwą i przypraw ulubionymi ziołami – a takie frytki będą nie tylko fit, ale także dostarczą Ci mnóstwa przeciwutleniaczy. Smacznego!

5 min
Czas przygotowania
20 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Frytki z ziemniaków
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

220 kcal Kalorie
4 g Białko
5 g Tłuszcze
40 g Węglowodany
114 mg Sód
4 g Błonnik

Składniki
0,3
łyżeczki rozmarynu
1 g
0,3
łyżeczki tymianku
1 g
1
łyżeczka czosnku granulowanego
1 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
łyżeczka oliwy
5 g
3
sztuki ziemniaków
210 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

220 kcal Kalorie
4 g Białko
5 g Tłuszcze
40 g Węglowodany
114 mg Sód
4 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

2

Ziemniaki obieramy i kroimy na frytki, mieszamy z przyprawami i oliwą.

3

Pieczemy ok. 13-16 minut, w zależności od grubości frytek.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?