Frytki z ziemniaków
Frytki w zdrowej diecie? Jak najbardziej, ale…domowe. W ten sposób masz kontrolę nie tylko nad składem, ale i sposobem obróbki. A dzięki przygotowaniu frytek w piekarniku masz pewność, że nie znajdą się w nich litry tłuszczu. Zamiast tego świeże ziemniaki polej oliwą i przypraw ulubionymi ziołami – a takie frytki będą nie tylko fit, ale także dostarczą Ci mnóstwa przeciwutleniaczy. Smacznego!

Kategorie









Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
220
kcal
Kalorie
4
g
Białko
5
g
Tłuszcze
40
g
Węglowodany
114
mg
Sód
4
g
Błonnik
Składniki
0,3
|
łyżeczki rozmarynu
1 g
|
0,3
|
łyżeczki tymianku
1 g
|
1
|
łyżeczka czosnku granulowanego
1 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
łyżeczka oliwy
5 g
|
3
|
sztuki ziemniaków
210 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
220
kcal
Kalorie
4
g
Białko
5
g
Tłuszcze
40
g
Węglowodany
114
mg
Sód
4
g
Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
2
Ziemniaki obieramy i kroimy na frytki, mieszamy z przyprawami i oliwą.
3
Pieczemy ok. 13-16 minut, w zależności od grubości frytek.
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
