Dieta dla dzieci. Zasady i przepisy
Kluczowe wnioski
- Grupy produktów, które powinna zawierać zdrowa dieta dla dzieci to m.in.: warzywa i owoce, produkty zbożowe i bogate w białko, a także zdrowe tłuszcze.
- W diecie dziecka należy unikać nadmiaru soli i cukru, co nie oznacza, że trzeba całkowicie je wyeliminować.

Co znajdziesz w artykule:
Dieta dla dzieci a rozwój
Jedzenie to rodzaj paliwa dostarczanego organizmowi w każdym posiłku. Jakość i skład tego paliwa bezpośrednio przekładają się na stan zdrowia organizmu, wzrastanie i samopoczucie.
W ciele dziecka zachodzi szczególnie dużo energochłonnych procesów, takich jak:
- wzrost kości,
- przyrost masy mięśniowej,
- rozwój funkcji mózgu,
- dojrzewanie.
Dlatego odpowiednia dieta dla dzieci jest bardzo ważna, bo dostarcza energii i składników pokarmowych kluczowych do prawidłowego przebiegu tych procesów.
Schudnij w Respo
pod okiem dietetyka!
Dopasuje Ci idealny plan zgodnie z Metodą Respo, jedyną w Polsce metodą odchudzania ze skutecznością potwierdzoną badaniami naukowymi.
Sprawdź pakiety z dietą
Kluczowe składniki w diecie dzieci
Białko, węglowodany, tłuszcze oraz szereg składników mineralnych i witamin w różnych ilościach. To one powinny stanowić bazę zdrowej diety dla dzieci.
Dodatkowo w żywieniu najmłodszych szczególnie ważne są także takie aspekty jak:
- urozmaicenie posiłków – bo dzięki temu organizm może korzystać z wielu składników mineralnych i witamin,
- właściwa kaloryczność diety – żeby zapobiec nadwadze i otyłości, ale też niedożywieniu (sprawdź nasz kalkulator BMI dla dzieci, aby dowiedzieć się, ile kalorii powinna jeść Twoja pociecha),
- wapń oraz witamina D – odpowiedzialne za prawidłowy wzrost kości,
- kwasy tłuszczowe DHA i EPA oraz żelazo – ze względu na ich wpływ na rozwój układu nerwowego [1].
Ważne jest więc to, aby dieta dziecka była nie tylko smaczna, lecz także pełnowartościowa i odpowiednio zbilansowana.
Wówczas będzie wspierać nie tylko rozwój fizyczny dziecka, ale wpłynie na jego dojrzewanie psychiczne i emocjonalne.
Zdrowa dieta dla dziecka – zasady
Jedzenie dzielimy zwyczajowo na grupy produktów, a ich odpowiednie proporcje obrazuje Piramida Zdrowego Żywienia i Stylu Życia dla Dzieci i Młodzieży oraz zalecenia zdrowego żywienia w postaci talerza żywieniowego [2,3].
Piramida żywieniowa i zalecenia określające zdrowe żywienie dzieci opracowane zostały przez specjalistów z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.

Co powinno znaleźć się na talerzu Twojego dziecka?
W diecie dziecka powinny się znaleźć produkty z określonych grup.
🥕 1. Owoce i warzywa
Najwięcej miejsca na talerzu powinny zajmować różnokolorowe owoce i warzywa. Dla dzieci im więcej i im bardziej różnorodnie oraz kolorowo, tym lepiej.
Prozdrowotnych substancji znajdujących się w różnokolorowych owocach i warzywach dla dzieci jest mnóstwo. Dlatego to właśnie regularne ich spożywanie pozwala na dostarczenie organizmowi dziecka cennych składników.
🌾 2. Produkty zbożowe
W każdym posiłku diety dziecka powinny znaleźć się:
- kasze,
- makarony,
- płatki,
- chleb,
- inne produkty mączne.
Stanowią one cenne źródło węglowodanów w diecie dziecka. Co jakiś czas można je zastąpić ziemniakami lub batatami.
Produkty zbożowe dostarczają przede wszystkim węglowodanów złożonych, które są podstawowym źródłem energii dla wszystkich komórek organizmu, w tym oczywiście dla mózgu.
Kasza pęczak lub gryczana, razowy chleb, płatki owsiane to zbożowe produkty pełnoziarniste, które warto wybierać jak najczęściej.
Są bogatsze w witaminy z grupy B oraz różne frakcje błonnika w porównaniu z produktami wytworzonymi z mąki oczyszczonej, np. białymi bułkami, płatkami kukurydzianymi czy kaszą manną.
Dzięki temu dają uczucie sytości na dłużej i nie powodują gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi.
🥚 3. Produkty bogate w białko
Białko jest niezwykle ważnym makroskładnikiem w diecie dzieci.
Źródłem białka mogą być:
- ryby,
- jajka,
- mięso,
- produkty mleczne,
- nasiona roślin strączkowych, takie jak fasola, soczewica i ciecierzyca,
- przetwory sojowe np. napój sojowy i tofu.
Mięso i jaja dostarczają żelaza i witaminy B12, a ryby dodatkowo są bogate w cenne kwasy tłuszczowe omega-3. Produkty mleczne dostarczają szczególnie dużo wapnia w łatwo przyswajalnej formie.
W diecie dziecka nie pomijaj nasion strączkowych. Oprócz tego, że są bardzo cennym źródłem białka roślinnego, to dostarczają też:
- węglowodanów,
- błonnika,
- żelaza,
- wapnia,
- witamin z grupy B,
- kwasu foliowego.
🥑 4. Tłuszcze
Tłuszcze w diecie dziecka są bardzo ważne. Są przede wszystkim źródłem energii dla organizmu, także tej zapasowej (w postaci tkanki tłuszczowej). Są także konieczne do wchłaniania witamin A, D, E i K.
Wybieraj tłuszcze roślinne (oleje, awokado, nasiona, orzechy), częściej niż tłuszcze zwierzęce (masło czy smalec).
Kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 są wyjątkowo ważne w rozwoju i funkcjonowaniu układu nerwowego. Znajdziemy je głównie w tłustych rybach morskich (łosoś, śledź, makrela), jak i siemieniu lnianym czy orzechach włoskich.
Ze względu na zdrowie układu sercowo-naczyniowego najlepiej jest korzystać przede wszystkim z olejów roślinnych, takich jak rzepakowy, oliwa czy olej lniany.
Są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, korzystniejszych dla zdrowia niż nasycone (występujące w tłuszczach pochodzenia zwierzęcego).

Przekąski i słodycze w diecie dziecka
Czy w diecie dla dziecka jest miejsce na słodycze i przekąski? Tak, ale w umiarkowanych ilościach.
Warto wiedzieć, że preferencja słodkiego smaku jest bardzo naturalna, bo słodki smak kojarzy się z najbezpieczniejszą formą energii [4].
Jednak ilość dodanego cukru w jedzeniu, np. do owocowych jogurtów czy płatków śniadaniowych, nie jest już taka naturalna.
Poza tym im więcej słodkich i wysokoprzetworzonych produktów w diecie tym bardziej zwiększa się na nie ochota. Mogą pojawić się także problemy z wprowadzaniem nowych smaków i produktów do diety dziecka.
Dlatego tak ważne jest ograniczanie słodkich przekąsek w diecie najmłodszych, u których kształtują się dopiero preferencje smakowe [5].
Gotowe, słone przekąski również nie powinny zbyt często pojawiać się w jadłospisie dziecka.
Zamiast chipsów:
- spróbuj cienko pokrojonych, pieczonych warzyw,
- zrób domowy popcorn,
- zamawiane fast foody zamień na domową pizzę, burgera czy tacos.
Dieta dziecka a pory posiłków
Bardzo ważną zasadą podczas kształtowania dobrych nawyków u dzieci od najmłodszych lat jest jedzenie regularnych posiłków, na przykład 4-5 razy dziennie.
Ten nawyk zapewnia najlepsze wykorzystanie składników odżywczych i sprzyja rozwojowi fizycznemu i psychicznemu organizmu.
Posiłki nie muszą być zawsze o stałych porach, ale warto dbać o to, aby były w stałym oknie czasowym, w podobnych porach w ciągu dnia.
Zacznijcie od śniadania, a reszta posiłków łatwo ułoży się w ciągu dnia co 2-3 godziny.
O odpowiednich porach jedzenia przypomni głód! Zaplanujcie zarówno główne posiłki, jak i przekąski.

Wspólne jedzenie posiłków
W rozmowach z rodzicami często słyszymy, że zasady są im znane, jednak życie wszystko weryfikuje. Dlatego być może jeszcze ważniejsze jest nie to JAKIE zasady, ale to JAK je wprowadzać [6].
Jedzenie jest ważnym elementem życia, warto się nim cieszyć i nie stresować, np. tym, że gotowanie zajmuje za dużo czasu, albo że robi się bałagan.
W ramach możliwości warto dbać nie tylko o wspólne spożywanie posiłków, ale i włączać dzieci w proces przygotowywania posiłków oraz opowiadać im skąd się bierze jedzenie.
Wspólne jedzenie posiłków wzmacnia więzi rodzinne, a także daje szansę na przekazanie dziecku dobrych nawyków spokojnego jedzenia przy stole, poznawania nowych smaków i obserwacji dorosłych.
Badania potwierdzają, że dzieci, które jedzą posiłki wspólnie z rodzicami, odżywiają się lepiej niż dzieci, które posiłki jedzą same. Te pierwsze rzadziej mają też nadwagę.
Jadłospisy dla dzieci
Poniżej znajdziesz zdrowe jadłospisy dla dzieci w wieku 4-6 lat, 7-9 lat i 10-12 lat.
⭐ Przykładowy jadłospis dla dzieci w wieku 4-6 lat na około 1400 kcal
⭐ Przykładowy jadłospis dla dzieci w wieku 7-9 lat na około 1800 kcal
⭐ Przykładowy jadłospis dla dzieci w wieku 10-12 lat na około 2300 kcal
👉 Potrzebujesz dodatkowych inspiracji na zdrowe i smaczne dania, które włączysz do diety Twojego dziecka? Sprawdź nasze pomysły na:
Zmień dietę dziecka z Respo!
Jak widać dobrze zbilansowana, zdrowa dieta dla dziecka ma ogromne znaczenie.
Jeśli potrzebujesz wsparcia w jej opracowaniu, koniecznie skorzystaj ze wsparcia naszych ekspertów. Dietetyk dla dzieci online dopasuje jadłospis do potrzeb Twojej pociechy. Tak, aby wspierać jej zdrowie, rozwój i prawidłową masę ciała.
Piśmiennictwo:
- Lassi Z, Moin A, Bhutta Z. Nutrition in middle childhood and adolescence. In: Bundy D, Silva N, Horton S, et al., editors. Child and adolescent health and development, 3rd edition. Washington: The International Bank for Reconstruction and Development/The World Bank; 2017, chapter 11.
- M. Jarosz, Piramida Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, online: https://ncez.pzh.gov.pl/dzieci-i-mlodziez/piramida-zdrowego-zywienia-i-stylu-zycia-dzieci-i-mlodziezy-2/, dostęp: 24.02.2022.
- K. Wolnicka, Talerz zdrowego żywienia, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, online: https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/talerz-zdrowego-zywienia/, dostęp: 24.02.2022.
- Drewnowski A, Mennella J.A, Johnson S.L, et al. Sweetness and food preference. The Journal of Nutrition. 2012; 142: 1142-1148.
- WHO. Guideline: sugars intake for adults and children; 2015