Dieta dla dzieci. Zasady i przepisy

Dieta dla dzieci. Zasady i przepisy

Jak powinna wyglądać dobrze zbilansowana dieta dla dziecka? Co powinno składać się na poszczególne posiłki oraz o jakich porach powinny jeść nasze pociechy? Sprawdź, co mówią ekspertki Respo w zakresie żywienia dzieci.

Kluczowe wnioski

  • Grupy produktów, które powinna zawierać zdrowa dieta dla dzieci to m.in.: warzywa i owoce, produkty zbożowe i bogate w białko, a także zdrowe tłuszcze.
  • W diecie dziecka należy unikać nadmiaru soli i cukru, co nie oznacza, że trzeba całkowicie je wyeliminować.
Zadbaj z nami o zdrowie Twojego dziecka. Zobacz ofertę Respo KIDS.

Dieta dla dzieci a rozwój

Jedzenie to rodzaj paliwa dostarczanego organizmowi w każdym posiłku. Jakość i skład tego paliwa bezpośrednio przekładają się na stan zdrowia organizmu, wzrastanie i samopoczucie.

W ciele dziecka zachodzi szczególnie dużo energochłonnych procesów, takich jak:

  • wzrost kości,
  • przyrost masy mięśniowej,
  • rozwój funkcji mózgu,
  • dojrzewanie.

Dlatego odpowiednia dieta dla dzieci jest bardzo ważna, bo dostarcza energii i składników pokarmowych kluczowych do prawidłowego przebiegu tych procesów.

Schudnij w Respo
pod okiem dietetyka!

Dopasuje Ci idealny plan zgodnie z Metodą Respo, jedyną w Polsce metodą odchudzania ze skutecznością potwierdzoną badaniami naukowymi.

Sprawdź pakiety z dietą

Kluczowe składniki w diecie dzieci

Białko, węglowodany, tłuszcze oraz szereg składników mineralnych i witamin w różnych ilościach. To one powinny stanowić bazę zdrowej diety dla dzieci.

Dodatkowo w żywieniu najmłodszych szczególnie ważne są także takie aspekty jak:

  • urozmaicenie posiłków – bo dzięki temu organizm może korzystać z wielu składników mineralnych i witamin,
  • właściwa kaloryczność diety – żeby zapobiec nadwadze i otyłości, ale też niedożywieniu (sprawdź nasz kalkulator BMI dla dzieci, aby dowiedzieć się, ile kalorii powinna jeść Twoja pociecha),
  • wapń oraz witamina D – odpowiedzialne za prawidłowy wzrost kości,
  • kwasy tłuszczowe DHA i EPA oraz żelazo – ze względu na ich wpływ na rozwój układu nerwowego [1].

Ważne jest więc to, aby dieta dziecka była nie tylko smaczna, lecz także pełnowartościowa i odpowiednio zbilansowana.

Wówczas będzie wspierać nie tylko rozwój fizyczny dziecka, ale wpłynie na jego dojrzewanie psychiczne i emocjonalne.

Zdrowa dieta dla dziecka – zasady

Jedzenie dzielimy zwyczajowo na grupy produktów, a ich odpowiednie proporcje obrazuje Piramida Zdrowego Żywienia i Stylu Życia dla Dzieci i Młodzieży oraz zalecenia zdrowego żywienia w postaci talerza żywieniowego [2,3].

Piramida żywieniowa i zalecenia określające zdrowe żywienie dzieci opracowane zostały przez specjalistów z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.

Talerz zdrowego żywienia.

Co powinno znaleźć się na talerzu Twojego dziecka?

W diecie dziecka powinny się znaleźć produkty z określonych grup.

🥕 1. Owoce i warzywa

Najwięcej miejsca na talerzu powinny zajmować różnokolorowe owoce i warzywa. Dla dzieci im więcej i im bardziej różnorodnie oraz kolorowo, tym lepiej.

Prozdrowotnych substancji znajdujących się w różnokolorowych owocach i warzywach dla dzieci jest mnóstwo. Dlatego to właśnie regularne ich spożywanie pozwala na dostarczenie organizmowi dziecka cennych składników.

🌾 2. Produkty zbożowe

W każdym posiłku diety dziecka powinny znaleźć się:

  • kasze,
  • makarony,
  • płatki,
  • chleb,
  • inne produkty mączne.

Stanowią one cenne źródło węglowodanów w diecie dziecka. Co jakiś czas można je zastąpić ziemniakami lub batatami. 

Produkty zbożowe dostarczają przede wszystkim węglowodanów złożonych, które są podstawowym źródłem energii dla wszystkich komórek organizmu, w tym oczywiście dla mózgu.

Kasza pęczak lub gryczana, razowy chleb, płatki owsiane to zbożowe produkty pełnoziarniste, które warto wybierać jak najczęściej.

Są bogatsze w witaminy z grupy B oraz różne frakcje błonnika w porównaniu z produktami wytworzonymi z mąki oczyszczonej, np. białymi bułkami, płatkami kukurydzianymi czy kaszą manną.

Dzięki temu dają uczucie sytości na dłużej i nie powodują gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi.

🥚 3. Produkty bogate w białko

Białko jest niezwykle ważnym makroskładnikiem w diecie dzieci.

Źródłem białka mogą być:

  • ryby,
  • jajka,
  • mięso,
  • produkty mleczne,
  • nasiona roślin strączkowych, takie jak fasola, soczewica i ciecierzyca,
  • przetwory sojowe np. napój sojowy i tofu.

Mięso i jaja dostarczają żelaza i witaminy B12, a ryby dodatkowo są bogate w cenne kwasy tłuszczowe omega-3. Produkty mleczne dostarczają szczególnie dużo wapnia w łatwo przyswajalnej formie.

W diecie dziecka nie pomijaj nasion strączkowych. Oprócz tego, że są bardzo cennym źródłem białka roślinnego, to dostarczają też:

  • węglowodanów,
  • błonnika,
  • żelaza,
  • wapnia,
  • witamin z grupy B,
  • kwasu foliowego.

🥑 4. Tłuszcze

Tłuszcze w diecie dziecka są bardzo ważne. Są przede wszystkim źródłem energii dla organizmu, także tej zapasowej (w postaci tkanki tłuszczowej). Są także konieczne do wchłaniania witamin A, D, E i K.

Wybieraj tłuszcze roślinne (oleje, awokado, nasiona, orzechy), częściej niż tłuszcze zwierzęce (masło czy smalec). 

Kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 są wyjątkowo ważne w rozwoju i funkcjonowaniu układu nerwowego. Znajdziemy je głównie w tłustych rybach morskich (łosoś, śledź, makrela), jak i siemieniu lnianym czy orzechach włoskich.

Ze względu na zdrowie układu sercowo-naczyniowego najlepiej jest korzystać przede wszystkim z olejów roślinnych, takich jak rzepakowy, oliwa czy olej lniany.

Są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, korzystniejszych dla zdrowia niż nasycone (występujące w tłuszczach pochodzenia zwierzęcego).

Darmowa dieta dla dziecka od Respo. Sprawdź.

Przekąski i słodycze w diecie dziecka

Czy w diecie dla dziecka jest miejsce na słodycze i przekąski? Tak, ale w umiarkowanych ilościach.

Warto wiedzieć, że preferencja słodkiego smaku jest bardzo naturalna, bo słodki smak kojarzy się z najbezpieczniejszą formą energii [4].

Jednak ilość dodanego cukru w jedzeniu, np. do owocowych jogurtów czy płatków śniadaniowych, nie jest już taka naturalna.

Poza tym im więcej słodkich i wysokoprzetworzonych produktów w diecie tym bardziej zwiększa się na nie ochota. Mogą pojawić się także problemy z wprowadzaniem nowych smaków i produktów do diety dziecka.

Dlatego tak ważne jest ograniczanie słodkich przekąsek w diecie najmłodszych, u których kształtują się dopiero preferencje smakowe [5].

Gotowe, słone przekąski również nie powinny zbyt często pojawiać się w jadłospisie dziecka.

Zamiast chipsów:

  • spróbuj cienko pokrojonych, pieczonych warzyw,
  • zrób domowy popcorn,
  • zamawiane fast foody zamień na domową pizzę, burgera czy tacos.

Dieta dziecka a pory posiłków

Bardzo ważną zasadą podczas kształtowania dobrych nawyków u dzieci od najmłodszych lat jest jedzenie regularnych posiłków, na przykład 4-5 razy dziennie.

Ten nawyk zapewnia najlepsze wykorzystanie składników odżywczych i sprzyja rozwojowi fizycznemu i psychicznemu organizmu.

Posiłki nie muszą być zawsze o stałych porach, ale warto dbać o to, aby były w stałym oknie czasowym, w podobnych porach w ciągu dnia.

Zacznijcie od śniadania, a reszta posiłków łatwo ułoży się w ciągu dnia co 2-3 godziny.

O odpowiednich porach jedzenia przypomni głód! Zaplanujcie zarówno główne posiłki, jak i przekąski.

Dieta dla dziecka 7-letniego od Respo.

Wspólne jedzenie posiłków

W rozmowach z rodzicami często słyszymy, że zasady są im znane, jednak życie wszystko weryfikuje. Dlatego być może jeszcze ważniejsze jest nie to JAKIE zasady, ale to JAK je wprowadzać [6]. 

Jedzenie jest ważnym elementem życia, warto się nim cieszyć i nie stresować, np. tym, że gotowanie zajmuje za dużo czasu, albo że robi się bałagan.

W ramach możliwości warto dbać nie tylko o wspólne spożywanie posiłków, ale i włączać dzieci w proces przygotowywania posiłków oraz opowiadać im skąd się bierze jedzenie.

Wspólne jedzenie posiłków wzmacnia więzi rodzinne, a także daje szansę na przekazanie dziecku dobrych nawyków spokojnego jedzenia przy stole, poznawania nowych smaków i obserwacji dorosłych. 

Badania potwierdzają, że dzieci, które jedzą posiłki wspólnie z rodzicami, odżywiają się lepiej niż dzieci, które posiłki jedzą same. Te pierwsze rzadziej mają też nadwagę. 

Jadłospisy dla dzieci

Poniżej znajdziesz zdrowe jadłospisy dla dzieci w wieku 4-6 lat, 7-9 lat i 10-12 lat.

⭐ Przykładowy jadłospis dla dzieci w wieku 4-6 lat na około 1400 kcal


Śniadanie

Wegańska pasta z czerwonej soczewicy


Pasta kanapkowa? Domowa smakuje jeszcze lepiej niż ta kupiona w spożywczym! A wegańska pasta z czerwonej soczewicy jest na to świetnym przykładem. Dla wzmocnienia smaku wystarczy dodać do niej warzywa korzeniowe, a całość dopełnić kwaskowatymi pomidorami. Do tego przyprawy i do podania: pieczywo. No i już – pyszne, pełnowartościowe śniadanie czeka, aż go skosztujesz!


Drugie śniadanie

Placuszki twarogowe


Śniadania nie muszą być monotonne i składać się wyłącznie z kanapek. Te ostatnie można zastąpić placuszkami twarogowymi. Użyjmy do ich przyrządzenia mąki orkiszowej. Jest zdrowsza od białej mąki, bo zawiera więcej błonnika, żelaza i nienasyconych kwasów tłuszczowych.


Obiad

Szybki pieczony łosoś


Szybki pieczony łosoś z warzywami i ryżem. Brzmi całkiem nieźle, prawda? To dodajmy jeszcze, że takie danie jest świetnym źródłem kwasów omega-3, witaminy E i jodu. A do tego smakuje absolutnie pysznie. Po prostu musisz go spróbować!


Kolacja

Owsianka z marchewką


Jak owsianka, to tylko z owocami? Nasz owsianka z marchewką pozwoli Ci się przekonać, że pyszne, oryginalne śniadanie możesz także uzyskać przy użyciu tego bogatego w beta-karoten, słodkiego warzywa. Dzięki dodatkowi cynamonu i orzechów, jest to pyszna propozycja aromatycznego, jesienno-zimowego śniadania na słodko – spróbuj koniecznie!

⭐ Przykładowy jadłospis dla dzieci w wieku 7-9 lat na około 1800 kcal 


Śniadanie

Czekoladowa owsianka


Czekoladowe śniadanie na diecie? Z nami to możliwe! Przyrządzona z poniższego przepisu czekoladowa owsianka, to słodka propozycja posiłku na rozpoczęcie dnia, która pozwoli Ci przypomnieć sobie ulubione smaki dzieciństwa. Czy istnieje bowiem lepsze połączenie niż czekolada, banan i masło orzechowe?


Drugie śniadanie

Placuszki twarogowe z tofu w malinowym sosie


Czy wiesz, że rezygnacja z mleka nie musi oznaczać rezygnacji z potraw o smaku twarożku? Wypróbuj nasz przepis na placuszki twarogowe z tofu w malinowym sosie, aby się o tym przekonać! Odpowiednio przygotowane tofu stanowi idealny zamiennik twarogu, zaś malinowy sos perfekcyjnie przełamuje słodki smak przygotowanych placuszków – nie oprze im się nawet największy niejadek!


Obiad

Kurczak z mango i warzywami


Mango to owoc wykorzystywany w deserach, jednak można go również użyć do wytrwanych potraw. Oto mój pomysł na znakomitą potrawę z wykorzystaniem tego owocu. Przyrządź koniecznie kurczaka z mango i warzywami, a obiecuję, że smak będzie wyjątkowy.


Kolacja

Zapiekanka z pomidorami i mozzarellą


⭐ Przykładowy jadłospis dla dzieci w wieku 10-12 lat na około 2300 kcal


Śniadanie

Owsianka z bananem i borówkami


Uwielbiasz śniadania i najczęściej na twoim stole gości owsianka? Mam dla ciebie wspaniały przepis na owsiankę pięknie pachnącą owocami, z którą zdrowo rozpoczniesz dzień. Dodatki w postaci nerkowca, borówek oraz banana to niezwykle energetyczna kompozycja.


Drugie śniadanie

Ciasteczka z morelami


Morele to owoce nie tylko smaczne, ale również zdrowe, ponieważ zawierają przeciwutleniacze, które zapobiegają starzeniu się komórek naszego ciała. Można przyrządzić z nich pyszny deser – ciasteczka z morelami. Najlepiej z mąką pełnoziarnistą i miodem zamiast cukru.


Obiad

Pulpeciki z kaszą perłową


Masz ochotę na obiad z kategorii „klasyki polskiej kuchni”? Pulpeciki z kaszą perłową sprawdzą się perfekcyjnie! To pyszne danie jest świetnym sposobem na przemycenie w jadłospisie warzyw i kaszy — w sam raz dla niejadków. Zarówno małych, jak i…trochę większych. Smacznego!


Podwieczorek

Smoothie truskawkowo bananowe


Lubisz stawiać na klasyki? Smoothie truskawkowo-bananowe poleca się na deser! To sprawdzone połączenie smaków zostało w naszej wersji wzbogacone w jogurt skyr i kostki lodu. Dzięki temu zawiera mnóstwo białka i…perfekcyjnie orzeźwia. Spróbuj koniecznie!


Kolacja

Kanapka z indykiem


Szukasz oryginalnego pomysłu na kanapkę? Nasza kanapka z indykiem udowodni Ci, że to klasyczne danie wcale nie musi być nudne! Wystarczy, że delikatnego indyka połączysz z kwaśną żurawiną i wyrazistą szynką parmeńską, a Twoja kanapka nabierze niepowtarzalnego charakteru.

👉 Potrzebujesz dodatkowych inspiracji na zdrowe i smaczne dania, które włączysz do diety Twojego dziecka? Sprawdź nasze pomysły na:

Dołącz do 62583
zadowolonych Podopiecznych!

W Respo każda dieta jest inna, bo dopasowujemy ją idealnie do Ciebie. Osiągnij swój cel zdrowo i na swoich zasadach pod okiem dietetyka klinicznego.

Sprawdź pakiety z dietą

Zmień dietę dziecka z Respo!

Jak widać dobrze zbilansowana, zdrowa dieta dla dziecka ma ogromne znaczenie.

Jeśli potrzebujesz wsparcia w jej opracowaniu, koniecznie skorzystaj ze wsparcia naszych ekspertów. Dietetyk dla dzieci online dopasuje jadłospis do potrzeb Twojej pociechy. Tak, aby wspierać jej zdrowie, rozwój i prawidłową masę ciała.

Piśmiennictwo:

  1. Lassi Z, Moin A, Bhutta Z. Nutrition in middle childhood and adolescence. In: Bundy D, Silva N, Horton S, et al., editors. Child and adolescent health and development, 3rd edition. Washington: The International Bank for Reconstruction and Development/The World Bank; 2017, chapter 11.
  2. M. Jarosz, Piramida Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, online: https://ncez.pzh.gov.pl/dzieci-i-mlodziez/piramida-zdrowego-zywienia-i-stylu-zycia-dzieci-i-mlodziezy-2/, dostęp: 24.02.2022.
  3. K. Wolnicka, Talerz zdrowego żywienia, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, online: https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/talerz-zdrowego-zywienia/, dostęp: 24.02.2022.
  4. Drewnowski A, Mennella J.A, Johnson S.L, et al. Sweetness and food preference. The Journal of Nutrition. 2012; 142: 1142-1148.
  5. WHO. Guideline: sugars intake for adults and children; 2015