
Szybki pieczony łosoś
Szybki pieczony łosoś z warzywami i ryżem. Brzmi całkiem nieźle, prawda? To dodajmy jeszcze, że takie danie jest świetnym źródłem kwasów omega-3, witaminy E i jodu. A do tego smakuje absolutnie pysznie. Po prostu musisz go spróbować!

Kategorie












Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
400 g
|
świeżego łososia
|
200 g
|
ryżu basmati
|
6
|
sztuk pomidorków koktajlowych
120 g
|
2
|
sztuki cukinii
400 g
|
1
|
sztuka cytryna
80 g
|
4
|
szczypty soli
1 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
3,3
|
łyżki soku z cytryny
20 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Odcinamy skórkę z łososia i dzielimy go na mniejsze kawałki.
W misce mieszamy składniki marynaty (miód, sos sojowy, sok z cytryny, sól, pieprz) i wkładamy do niej łososia.
Gotujemy ryż i przekładamy odcedzony, do naczynia żaroodpornego następnie układamy na nim łososia, pomidory, kilka plasterków cytryny i pokrojoną cukinię.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15-20 minut .
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
